Anslut dig till vårt nätverk!

Sverige

Snus: Traditionen som gett Sverige färst rökare i Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Det är en av de där kulturella särdragen som EU vanligtvis är angelägen om att skydda och främja, men snus hyllas inte som parmaskinka och champagne. Det är faktiskt förbjudet i alla medlemsländer utom Sverige, även om det är en tobaksprodukt som erbjuder ett mycket säkrare alternativ till cigaretter, skriver Nick Powell.

Tobak som man varken röker eller tuggar är ”en konstig svensk kulturprodukt”, medger Patrik Hildingsson glatt. Och han är vice vd för den största snustillverkaren, Swedish Match. Konstigt men lyckat. Snuskonsumtionen upphörde aldrig, även om det upphörde att vara på modet när svenskarna anammade den globala trenden att röka cigaretter. Nu har den snusliknande substansen, placerad mellan överläppen och tandköttet, återtagit topplaceringen.

Ända sedan kopplingen mellan rökning och cancer slutgiltigt etablerades på 1960-talet har människor i Sverige som vill ha en nikotinhit alltmer bestämt sig för att de gamla sätten är de bästa. Cigarettkonsumtionen är nere på 4 %, den lägsta i EU, vilket gör Sverige till det enda europeiska land som klarat Världshälsoorganisationens mål på 5 % "slutspel".

Sverige har nu också de lägsta cancertalen i EU, inklusive muncancer. Det fanns aldrig någon officiell kampanj för att få rökare att byta till snus, snarare var det ett konsumentuppror då folk bestämde sig. På senare tid har samma fenomen setts i Norge, även om hårda data har spelat en större roll för att sprida vägen dit.

I USA, dit snuset först kom med svenska invandrare, erkänns det också alltmer som ett mycket säkrare alternativ till cigaretter. En studie har visat att snus har den lägsta cancerrisken av 10 tobaksvaror, med 3.18 % av risken från cigaretter. (Cigarrer är på 41.1% och tuggtobak på 11.18%).

En del av att göra snus mer attraktivt för moderna konsumenter har varit att tillverka det i påsar, redo att placeras under läppen, snarare än som lös tobak. Detta har också gett upphov till icke-tobaksersättningar, där alternativa fibrer behandlas med nikotin. Cancerrisken är då 0.22 % av cigaretterna, något under den från elektroniska cigaretter.

Snuskommissionen, ett organ som finansieras av tillverkarna men utan någon som helst insats från dem i sitt arbete, uppskattar att om alla EU-länder hade gjort samma byte från cigaretter till snus skulle 355,000 XNUMX färre människor ha dött. Utredningens ordförande Anders Milton är en läkare som varit både ordförande och ordförande i Läkarförbundet.

Annons

Han är tydlig med att snus inte är en hälsoprodukt och att det bör undvikas av gravida kvinnor. Men som med vaping, "man kan leva med snus, man dör av rökning". En av hans kollegor i kommissionen, professor Karl Olov Fagerström, har hävdat att nikotin, även om det är beroendeframkallande, är nära kaffe när det gäller skada - och mycket mindre skadligt än alkohol.

"Rökning är skadan", förklarade han, "det skulle vara liknande om vi rökte kaffe". Det är vetenskapen som har lämnat Snuskommissionen kritisk till Världshälsoorganisationens ståndpunkt att rökning inte bör förbjudas (även om det starkt avråds) utan andra tobaksprodukter bör förbjudas.

Tommaso Di Giovanni, vicepresident hos Swedish Match ägare, PMI, liknade situationen med när Galileo var tvungen att återkalla det vetenskapliga faktum att jorden kretsar runt solen, men sa "och ändå rör den sig". Om Sveriges ”konstiga kulturprodukt” kan flytta Europas folkhälsodoktrin återstår att se.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend