Anslut dig till vårt nätverk!

Schweiz

Schweiziskt tillvägagångssätt EU för att lösa skillnader om framtida förhållanden

publicerade

on

Kommissionens vice ordförande för interinstitutionella förbindelser Maroš Šefčovič träffade en delegation från det schweiziska parlamentet i eftermiddag (8 september). Han välkomnade det som skulle bli det första mötet sedan det "mycket abrupta" slutet på förhandlingarna om ett EU-schweiziskt institutionellt ramavtal i maj. 

Schweiziska förbundsrådet avslutade förhandlingarna om avtalet efter 25 toppmöten mellan schweiziska och EU -sidor. Šefčovič välkomnade chansen att lyssna på schweiziska förslag om de utestående frågorna och satte kursen för framtiden och pekade på det faktum att de två redan divergerade: ”Vi kommer inte att stanna kvar i nuvarande status quo. Vår relation [med Schweiz], med tiden, skulle helt enkelt urholkas eftersom EU går framåt med nya lagstiftningsförslag och det nya finansiella perspektivet, med nya program. ”

Šefčovič har uppmanats av kommissionens ordförande att leda diskussionerna med schweizarna idag och det kan bli en mer permanent del av vicepresidentens redan mångsidiga portfölj: ”Schweiz är fullt integrerat i vår inre marknad, jag tror att det är ett ömsesidigt mycket fördelaktigt förhållande. Jag tror att vi måste övervinna skillnaderna och sätta vägen för framtiden. Om jag har den uppgiften anförtroende kommer jag att göra mitt bästa. ”

Annons

Foto: Maroš Šefčovič, EU-kommissionens vice ordförande med ansvar för interinstitutionella förbindelser och framsyn tar emot Eric Nussbaumer, ordförande för den schweiziska EFTA/EU-delegationen och ledamot i schweiziska parlamentet (nationella rådet). © Europeiska unionen, 2021

Annons

Ryssland

Yves Bouvier klarade helt av alla anklagelser i sin tvist mot Rysslands oligark Dmitry Rybolovlev

publicerade

on

Åklagarmyndigheten i Genève har avbrutit det sista rättsfall som inleddes av den ryska oligarken Dmitry Rybolovlev mot den schweiziska konsthandlaren Yves Bouvier (avbildad). I sin slutgiltiga beslut bekräftar åklagaren att det, i motsats till vad Rybolovlevs advokater har hävdat, inte förekom bedrägeri, misshantering, förtroendebrott och penningtvätt. Sedan januari 2015 har Rybolovlev och hans advokater förlorat alla de nio rättsfall som väcktes mot Bouvier under de mellanliggande åren, bland annat i Singapore, Hong Kong, New York, Monaco och Genève.

"I dag markerar slutet på en sexårig mardröm", sa Bouvier. "Av skäl som inte hade något att göra med min konsthanteringsverksamhet försökte en oligark och förstörde mig inte, mobiliserade hans extraordinära ekonomiska resurser och inflytande. Han försökte kväva mig ekonomiskt genom att inleda falska rättegångar över hela världen. Genom att spendera miljoner beställde han stora kommunikationsföretag för att förstöra mitt rykte och privata underrättelsetjänster för att spåra mig överallt. Under hans attack attackerades alla advokatbyråer som jag arbetade med och jag själv av. samordnade och sofistikerade e-posthackar. Han försökte förstöra mitt företag, mitt rykte och mitt liv. Men han misslyckades. Alla domstolar har bekräftat min oskuld. Sanningen rådde, som jag sa från den första dagen av hans attacker. Detta är en fullständig seger. ”

"Rybolovlevs attacker mot mig hade inget att göra med försäljning av konst", förklarade Bouvier också. "För det första var han halvvägs genom den dyraste skilsmässan i historien och ville försämra värdet på sin konstsamling. För det andra ville han att straffa mig för att jag vägrade korrumpera schweiziska domare för hans mycket dyra skilsmässa. För det tredje ville han stjäla min freeport -verksamhet i Singapore och bygga en egen för Ryska federationen i Vladivostok. "

Annons

Bouvier, som var tvungen att stoppa nästan alla sina konstaffärer, logistik och transportaktiviteter för att försvara sig mot de massiva attackerna under de senaste sex åren, drabbas av enorma skador. Tabellerna har nu vänt: Rybolovlev (och hans advokat Tetiana Bersheda) befinner sig under tre brottsutredningar i Monaco, Schweiz och Frankrike, och misstänks ha instrumentaliserat och korrumperat offentliga tjänstemän i processen för hans attacker mot Bouvier. Tio personer, däribland flera tidigare ministrar, utreds som en del av det som kallas "Monacogate", den största korruptionsskandalen i Monacos historia.

David Bitton, advokat för Bouvier i Genève, kommenterade att: "I dag markerar slutet på den skandalösa vendetta som Rybolovlev initierade 2015 och en fullständig och absolut seger för vår klient."

Bouvier representerades i sina ärenden av: David Bitton och Yves Klein (Monfrini Bitton Klein); Alexandre Camoletti (Amuruso & Camoletti); Frank Michel (MC Etude d'Avocats); Charles Lecuyer (Ballerio & Lecuyer); Luc Brossolet (AAB Avocats); Ron Soffer (Soffer Avocats); PRESSMEDDELANDE Francois Baroin och Francis Spziner (Stas & Associés); Edwin Tong, Kristy Tan Ruan, Peh Aik Hin (Allen & Glendhill); Pierre-Alain Guillaume (Walder Wyss), Daniel Levy (McKool Smith), Mark Bedford (Zhong Lun).

Annons

Fortsätt läsa

Ryssland

Kreml-insider arresterad i Schweiz efter USA: s begäran

publicerade

on

Den ryska affärsmannen Vladislav Klyushin greps under en vistelse i Valais i mars förra året på begäran av de amerikanska myndigheterna. Klyushin är en nära medarbetare till Alexeï Gromov, en högre tjänsteman i den ryska presidentförvaltningen. Gromov anses allmänt vara "den person som ansvarar för Kremls kontroll av ryska medier" och placerades under amerikanska sanktioner för två månader sedan. Klyushin sägs vara skaparen av ett kraftfullt medieövervakningssystem som används av ryska tjänster. För närvarande fängslad i Sion, motsätter han sig sin utlämning till USA. Informationen framgår av en dom från Federal Tribunal (TF) som offentliggjordes bara några dagar före mötet mellan presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin som är planerad till 16 juni i Genève.

Det tog bara 24 timmar för de amerikanska myndigheterna att få grepet om Vladislav Klyushin den 21 mars 21 medan han var i Valais. Detta avslöjas i en dom från den federala högsta domstolen som släpptes den 3 juni.

De fakta som han anklagas för i USA har inte avslöjats. Enligt det schweiziska TF-beslutet är Vladislav Klyushin föremål för en arresteringsorder som utfärdades av Massachusetts tingsrätt den 19 mars 2021, men ingen åtal har ännu offentliggjorts på amerikansk sida.

Annons

Vladislav Klyushins namn dök upp 2018 som en del av en Proekt-medieutredning om hur Kreml lyckades infiltrera och sedan förvandla anonyma Telegram-meddelandekanaler till ett propagandavapen. Det inkluderade Nezygar, en av de mest framstående anonyma kanalerna i landet.

Enligt journalister övervakades denna infiltrationsoperation av Alexei Gromov, biträdande direktör för Vladimir Putins presidentadministration, med hjälp av Vladislav Klyushin.

Den senare skulle ha skapat Katyusha-medieövervakningssystemet som såldes till de ryska myndigheterna av hans företag OOO M13.

Annons

Enligt ryska medier uppmuntrade Alexeï Gromov regelbundet de ryska tjänsterna och ministerierna att använda Katuysha-systemet, vars namn är inspirerat av de berömda sovjetiska raketkastarna som var ökända för sina kraftfulla men oprecisa skott.

I januari förra året undertecknade Kreml ett 3.6 miljoner SF-avtal med M13 för användning av sin övervakningsprogramvara för att "analysera meddelanden om valprocesser, politiska partier och den icke-systemiska oppositionen".

Tidigare presssekreterare till president Vladimir Putin, Alexeï Gromov, beskrivs som ”en diskret man (...) men som ändå är en nyckelchef för den kontroll som Putins regering utövar över vad som sägs - eller inte - i det ryska huvudtrycket och den audiovisuella media. ”

Redan under europeiska sanktioner sedan 2014 i samband med invasionen av Krim var Gromov det första målet för en ny sanktionsrunda som uttalades den 15 april av US Department of the Treasury.

Alexei Gromov anklagas för att ha "riktat Kremls användning av sin medieapparat" och för att ha "försökt förvärra spänningarna i USA genom att diskreditera den amerikanska valprocessen 2020".

Den dagen sanktionerna tillkännagavs krävde USA: s president Joe Biden en avskalning av spänningarna med Ryssland. ”USA försöker inte starta en cykel av eskalering och konflikt med Ryssland. Vi vill ha ett stabilt och förutsägbart förhållande, sade han. Joe Biden och Vladimir Putin är planerade att träffas i Genève den 16 juni.

Vladislav Klyushin hölls i förvar sedan den arresterades den 21 mars och berättade för schweiziska myndigheter att han motsatte sig hans utlämning till USA.

Representerad av advokaterna Oliver Ciric, Dragan Zeljic och Darya Gasskov lämnade han in ett första överklagande vid den federala brottmålsdomstolen (TPF) den 6 april för att begära upphävande av sitt förvar.

Fortsätt läsa

Schweiz

Schweiz avbryter förhandlingarna med EU

publicerade

on

Schweiz federala råd meddelade idag (26 maj) att det avslutar sina diskussioner med EU om ett nytt institutionellt avtal mellan EU och Schweiz. De största svårigheterna har varit med statligt stöd, fri rörlighet och relaterad fråga om utstationerade arbetstagares löner. 

Schweiz har dragit slutsatsen att skillnaderna mellan Schweiz och EU är för stora och att de nödvändiga villkoren för dess slutsats inte har uppfyllts.

I en meddelandet Europeiska kommissionen sa att den hade noterat detta schweiziska regerings ensidiga beslut och att det beklagar detta beslut med tanke på framsteg som gjorts under de senaste åren. 

Det institutionella ramavtalet mellan EU och Schweiz var avsett som ett sätt att se över de 120 bilaterala avtalen som hade blivit omöjliga att hantera och vara föråldrade och att ersätta det med en enda ram som syftar till ett mer fungerande och modernt arrangemang för framtida bilaterala förbindelser mellan EU och Schweiz. .

EU uttalade: ”Dess huvudsyfte var att säkerställa att alla som verkar på EU: s inre marknad, till vilken Schweiz har betydande tillgång, står inför samma villkor. Det är i grunden en fråga om rättvisa och rättssäkerhet. Privilegierad tillgång till den inre marknaden måste innebära att man följer samma regler och skyldigheter. ”

Den schweiziska sidan har sagt att för att begränsa de negativa konsekvenserna av slutet på förhandlingarna har Federal Council redan börjat planera och genomföra olika mildrande åtgärder.

I en medföljande faktablad EU beskriver områden som kan genomföras av Schweiz beslut i dag att inte gå med på en ny ram, inklusive områden som hälsa, medicintekniska produkter, jordbruk, el och arbetsmarknader.

Konsekvenser

Schweiz skulle behöva lämna EU: s elhandelsplattformar och samarbetsplattformar för nätoperatörer eller tillsynsmyndigheter och skulle gradvis förlora sin privilegierade anslutning till EU: s elsystem.

Ett folkhälsoavtal kan inte övervägas utan ingåendet av det institutionella ramavtalet). Utan det kan Schweiz inte delta i: - Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar, som tillhandahåller vetenskapligt stöd, experter, analys av varianter och bedömning av situationen inom EU / EES; Gemensamma upphandlingar för inköp av skyddsutrustning, behandlingar, diagnostik; Ett e-hälsonnätverk som till exempel ger tekniska specifikationer för driftskompatibiliteten för COVID-19-spårningsappar (inget deltagande möjligt i det tekniska arbetet); EU4Health-programmet som finansierar många av beredskaps- och insatsaktiviteterna för COVID-19; Den framtida Europeiska myndigheten för beredskap och insats för hälsovård (HERA), som kommer att möjliggöra snabb tillgång, tillgång och distribution av motåtgärder.

Utan att omfatta avtalet om handel med jordbruksprodukter till att omfatta hela livsmedelskedjan kommer frågor som livsmedelsmärkning inte att vara harmoniserade, vilket avskräcker små och medelstora företag från att exportera från Schweiz till EU: s medlemsstater och ömsesidigt. Att inte uppgradera avtalet mot ytterligare liberalisering kommer att beröva Schweiz möjligheten att förhandla bättre marknadstillträde för vissa jordbruksprodukter, särskilt kött och mejeriprodukter, där tillgången idag är begränsad.

Några siffror om förbindelserna mellan EU och Schweiz

Mer än 1.4 miljoner EU-medborgare bor i Schweiz och cirka 400,000 4.6 schweiziska medborgare i EU. Detta representerar 0.3% av de schweiziska medborgarna jämfört med 19% av EU-medborgarna. 350,000% av befolkningen i arbetsför ålder i Schweiz har EU-medborgarskap. Dessutom finns det cirka 37.4 45 gränspendlare som arbetar i Schweiz. Schweiz har blivit mer och mer beroende av utstationerade servicearbetare från grannländerna, en anmärkningsvärd 35% av läkare som arbetar i Schweiz kommer från utlandet, och majoriteten kommer från närliggande EU-länder. Siffrorna för andra sektorer visar ett anmärkningsvärt stort beroende av icke-schweiziska arbetare: gastronomi (30%) byggande (30%), tillverkningsindustri (XNUMX%) och information och kommunikation (XNUMX%).

EU är Schweiz viktigaste handelspartner som står för nästan 50% eller cirka 126 miljarder euro av sin import av varor och cirka 42% eller cirka 114 miljarder euro av sin export av varor. • Schweiz är EU: s fjärde största handelspartner efter Kina, USA och Storbritannien. Den schweiziska marknaden utgör cirka 7% av EU: s export och 6% av dess import.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend