Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

USA bjuder in Taiwan till sitt demokratitoppmöte - Kina arg

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Biden-administrationen har bjudit in Taiwan till sitt "Toppmöte för demokrati" nästa månad, enligt en lista över deltagare som publicerades på tisdagen, ett drag som gjorde Kina upprörd, som ser den demokratiskt styrda ön som sitt territorium, skriva Ben Blanchard i Taipei och Yew Lun Tian i Peking och Humeyra Pamuk.

Den första sammankomsten i sitt slag är ett test av president Joe Bidens påstående, som tillkännagavs i sitt första utrikespolitiska tal i ämbetet i februari, att han skulle återföra USA till globalt ledarskap för att möta auktoritära krafter ledda av Kina och Ryssland .

Det finns 110 deltagare på utrikesdepartementets inbjudningslista till det virtuella evenemanget den 9 och 10 december, som syftar till att hjälpa till att stoppa demokratisk tillbakagång och urholkningen av rättigheter och friheter världen över. Listan inkluderar inte Kina eller Ryssland. Läs mer.

Taiwans utrikesministerium sa att regeringen skulle representeras av digitalminister Audrey Tang och Hsiao Bi-khim, Taiwans de facto ambassadör i Washington.

Annons

"Vårt lands inbjudan att delta i 'Toppmötet för demokrati' är en bekräftelse på Taiwans ansträngningar för att främja demokratins värden och mänskliga rättigheter under åren", tillade ministeriet.

Kinas utrikesdepartement sa att det var "bestämt emot" inbjudan.

"USA:s handlingar går bara för att visa att demokrati bara är en täckmantel och ett verktyg för den att främja sina geopolitiska mål, förtrycka andra länder, splittra världen och tjäna sina egna intressen", sa ministeriets talesman Zhao Lijian till reportrar i Peking.

Annons

Inbjudan till Taiwan kommer när Kina har ökat trycket på länder att nedgradera eller bryta förbindelserna med ön, som av Peking anses inte ha någon rätt till en stats prylar. Läs mer.

Det självstyrda Taiwan säger att Peking inte har rätt att tala för det.

Skarpa meningsskiljaktigheter om Taiwan fortsatte under ett virtuellt möte tidigare denna månad mellan Biden och Kinas president Xi Jinping.

Medan Biden upprepade sitt långvariga stöd från USA för "Ett Kina"-politiken enligt vilken den officiellt erkänner Peking snarare än Taipei, sa han också att han "starkt motsätter sig ensidiga ansträngningar för att ändra status quo eller undergräva fred och stabilitet över Taiwansundet." sa Vita huset.

Xi sa att de i Taiwan som strävar efter självständighet, och deras anhängare i USA, "leker med elden", enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Rättighetsgrupper ifrågasätter om Bidens toppmöte för demokrati kan driva de världsledare som är inbjudna, vissa anklagade för att hysa auktoritära tendenser, att vidta meningsfulla åtgärder.

Utrikesdepartementets lista visar att evenemanget kommer att föra samman mogna demokratier som Frankrike och Sverige men även länder som Filippinerna, Indien och Polen, där aktivister säger att demokratin är hotad.

I Asien var några amerikanska allierade som Japan och Sydkorea inbjudna, medan andra som Thailand och Vietnam inte var det. Andra anmärkningsvärda frånvarande var USA:s allierade Egypten och NATO-medlemmen Turkiet. Representationen från Mellanöstern kommer att vara liten, med Israel och Irak de enda två länderna som är inbjudna.

Dela den här artikeln:

Kina

Xi säger till sydostasiatiska ledare att Kina inte söker "hegemoni"

publicerade

on

By

Kinas president Xi Jinping (avbildad) sa till ledarna för 10-ländernas sammanslutning av sydostasiatiska nationer (ASEAN) vid ett toppmöte på måndagen (22 november) att Peking inte skulle "mobba" sina mindre regionala grannar, mitt i stigande spänningar över Sydkinesiska havet, skriver Gabriel Crossley, Rozanna Latiff och Martin Petty, Reuters.

Pekings territoriella anspråk över havet krockar med de från flera sydostasiatiska nationer och har väckt larm från Washington till Tokyo.

Men Xi sa att Kina aldrig skulle söka hegemoni eller dra fördel av sin storlek för att tvinga mindre länder, och skulle samarbeta med ASEAN för att eliminera "inblandning".

"Kina var, är och kommer alltid att vara en god granne, god vän och god partner till ASEAN", citerade kinesiska statliga medier Xi.

Annons

Kinas hävdande av suveränitet över Sydkinesiska havet har satt det mot ASEAN-medlemmarna Vietnam och Filippinerna, medan Brunei, Taiwan och Malaysia också gör anspråk på delar.

Filippinerna på torsdag (18 november) fördömde agerandet av tre kinesiska kustbevakningsfartyg som den sade blockerade och använde vattenkanoner på återförsörjningsbåtar på väg mot en filippinsk ockuperad atoll i havet.

USA kallade på fredagen de kinesiska åtgärderna "farligt, provocerande och omotiverat", och varnade för att en väpnad attack på filippinska fartyg skulle åberopa USA:s ömsesidiga försvarsåtaganden.

Annons

Filippinernas president Rodrigo Duterte sa till toppmötet som Xi var värd för att han "avskyr" bråket och sa att rättsstatsprincipen var den enda vägen ut ur tvisten. Han hänvisade till ett internationellt skiljedomsutslag från 2016 som fann att Kinas maritima anspråk på havet inte hade någon rättslig grund.

"Detta talar inte väl om relationerna mellan våra nationer", säger Duterte, som kommer att lämna ämbetet nästa år och har tidigare kritiserats för att ha misslyckats med att fördöma Kinas beteende i de omtvistade vattnen.

ASEAN grupperar Brunei, Kambodja, Indonesien, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinerna, Singapore, Thailand och Vietnam.

Xi berättade för toppmötet att Kina och ASEAN hade "kastat bort det kalla krigets dysterhet" - när regionen plågades av supermaktskonkurrens och konflikter som Vietnamkriget - och att de tillsammans hade upprätthållit regional stabilitet.

Kina kritiserar ofta USA för "kalla krigets tänkande" när Washington engagerar sina regionala allierade för att stöta tillbaka Pekings växande militära och ekonomiska inflytande.

USA:s president Joe Biden gick med ASEAN-ledarna för ett virtuellt toppmöte i oktober och utlovat större engagemang med regionen.

Toppmötet hölls utan en representant från Myanmar, sade Malaysias utrikesminister Saifuddin Abdullah på måndagen. Orsaken till utebliven närvaro var inte omedelbart klarlagd, och en talesperson för Myanmars militärregering svarade inte på samtal för att få kommentarer.

ASEAN åsidosatte Myanmars juntaledare Min Aung Hlaing, som har lett ett blodigt tillslag mot oliktänkande sedan han tog makten den 1 februari, från virtuella toppmöten förra månaden på grund av att han misslyckats med att genomföra en överenskommen fredsplan, i en aldrig tidigare skådad uteslutning för blocket.

Myanmar vägrade att skicka juniorrepresentation och skyllde på ASEAN för att ha avvikit från sin icke-inblandningsprincip och grott under västerländska påtryckningar.

Kina lobbat för att Min skulle delta i toppmötet, enligt diplomatiska källor.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Kina

Taiwan säger att Kina kan blockera sina viktiga hamnar, varnar för "allvarligt" hot

publicerade

on

By

Taiwanesiska inhemskt byggda Indigenous Defense Fighters (IDF) deltar i den levande eldande militärövningen Han Kuang mot landning, som simulerar en fiendeinvasion, i Taichung, Taiwan 16 juli 2020. REUTERS/Ann Wang

Kinas väpnade styrkor är kapabla att blockera Taiwans viktiga hamnar och flygplatser, sade öns försvarsministerium på tisdagen, och ger sin senaste bedömning av vad de beskriver som ett "allvarligt" militärt hot från dess gigantiska granne. skriva Yew Lun Tian och Yimou Lee.

Kina har aldrig avstått från att använda våld för att få det demokratiska Taiwan under sin kontroll och har ökat militär aktivitet runt ön, inklusive att upprepade gånger flyga krigsplan in i Taiwans luftförsvarszon.

Taiwans försvarsminister, i en rapport som det utfärdar vartannat år, sa att Kina hade inlett vad de kallade "gråzonskrigföring", med hänvisning till 554 "intrång" av kinesiska krigsplan i dess sydvästra luftvärnsidentifieringszon mellan september förra året och slutet av augusti.

Annons

Militära analytiker säger att taktiken syftar till att underkuva Taiwan genom utmattning, Reuters rapporterade förra året.

Samtidigt siktar Kinas People's Liberation Army (PLA) på att slutföra moderniseringen av sina styrkor till 2035 för att "få överlägsenhet i möjliga operationer mot Taiwan och livskraftiga möjligheter att förneka utländska styrkor, vilket utgör en allvarlig utmaning för vår nationella säkerhet". sa det taiwanesiska ministeriet.

"För närvarande är PLA kapabel att utföra lokal gemensam blockad mot våra kritiska hamnar, flygplatser och utgående flygrutter, för att avbryta våra luft- och sjökommunikationslinjer och påverka flödet av våra militära förnödenheter och logistikresurser", säger ministeriet. sa.

Annons

Kina ser Taiwan som kinesiskt territorium. Dess försvarsministerium svarade inte omedelbart på en begäran om kommentar.

Taiwans president Tsai Ing-wen säger att Taiwan redan är ett självständigt land och lovar att försvara sin frihet och demokrati.

Tsai har gjort att stärka Taiwans försvar till en prioritet, lovat att producera mer inhemskt utvecklade vapen, inklusive ubåtar, och köpa mer utrustning från USA, öns viktigaste vapenleverantör och internationella stödjande.

I oktober rapporterade Taiwan om 148 kinesiska flygvapen i de södra och sydvästra teatern i zonen under en fyradagarsperiod, vilket markerade en dramatisk upptrappning av spänningen mellan Taipei och Peking. Läs mer.

Den senaste tidens ökning av Kinas militärövningar i Taiwans luftvärnsidentifieringszon är en del av vad Taipei ser som en noggrant planerad strategi för trakasserier.

"Dess skrämmande beteende förtär inte bara vår stridskraft och skakar vår tro och moral, utan försöker också ändra eller utmana status quo i Taiwansundet för att i slutändan uppnå sitt mål att "ta Taiwan utan kamp", sade ministeriet. .

För att motverka Kinas försök att "snabbt ta Taiwan och samtidigt förneka utländska ingripanden", lovade ministeriet att fördjupa sina ansträngningar för "asymmetrisk krigföring" för att göra varje attack så smärtsam och så svår för Kina som möjligt.

Det inkluderar precisionsangrepp med långdistansmissiler på mål i Kina, utplacering av kustminfält samt ökad reservutbildning. Läs mer.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Kina

Litauen säger att dess steniga band med Kina är en "wake up call" för Europa

publicerade

on

By

Kinas behandling av Litauen är en "wake up call" för Europa, sade Litauens biträdande utrikesminister på onsdagen och uppmanade EU att förenas i affärerna med Peking. skriver Michael Martina och David Brunnström, Reuters.

Kina krävde i augusti att Litauen skulle dra tillbaka sin ambassadör i Peking efter att Taiwan meddelat att dess kontor i Vilnius skulle heta det taiwanesiska representationskontoret i Litauen.

Landet med cirka 3 miljoner människor i år drog sig också tillbaka från en "17+1"-dialogmekanism mellan Kina och vissa central- och östeuropeiska länder, vilket USA ser som ett försök från Peking att splittra europeisk diplomati.

Handelsstörningar som utlösts av spänningarna har utgjort en risk för Litauens ekonomiska tillväxt.

Annons

"Jag tror att det är en väckarklocka på många sätt, särskilt för andra européer att förstå att om man vill försvara demokratin måste man stå upp för det", sa Litauens vice utrikesminister Arnoldas Pranckevičius vid ett säkerhetsforum i Washington.

För att Europa ska vara trovärdigt i världen och som en partner för USA, måste det "samla sig gentemot Kina", sa Pranckevičius.

"Kina försöker göra ett exempel av oss - ett negativt exempel, så att andra länder inte nödvändigtvis följer den vägen, och därför är det en principfråga hur det västerländska samfundet, USA och Europeiska unionen reagerar, " han sa.

Annons

Kina, som hävdar att Taiwan är demokratiskt styrt som sitt eget territorium, blir regelbundet upprörd över alla rörelser som kan tyda på att ön är ett separat land.

Endast 15 länder har formella diplomatiska förbindelser med Taiwan, men många andra har de facto ambassader, som ofta kallas handelskontor med namnet på staden Taipei för att undvika en hänvisning till själva ön.

Litauens drag att lämna 17+1-mekanismen var inte anti-Kina, utan pro-Europa, tillade Pranckevičius.

"Vi måste tala på ett enat och sammanhängande sätt för annars kan vi inte vara trovärdiga, vi kan inte försvara våra intressen och vi kan inte ha en jämlik relation med Peking", sa han.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend