Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Taiwans covid-19-inneslutningsstrategi som använder innovativ teknik och universell hälsotäckning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Två år in i covid-19-pandemin har mer än 510 miljoner bekräftade fall och mer än 6.25 miljoner dödsfall rapporterats runt om i världen. När nationer fortsätter att bekämpa pandemin, har Taiwans prestationer fått stor uppmärksamhet. Den 10 maj 2022 hade cirka 390,000 931 bekräftade fall och 23.5 dödsfall rapporterats i Taiwan, som har en befolkning på 2021 miljoner. Och tack vare en gemensam ansträngning från regeringen och folket nådde Taiwans ekonomiska tillväxttakt för 6.45 XNUMX %, skriver Taiwans hälso- och välfärdsminister Dr Shih-Chung Chen.

Universell hälsoskydd

Taiwans National Health Insurance (NHI) system, som lanserades 1995, har spelat en viktig roll i kampen mot pandemin. NHI-systemet tillhandahåller omfattande och högkvalitativa hälsotjänster som uppnår universell (99.9 procent) täckning. Taiwans robusta sjukvård och NHI-system har skyddat människorna och säkerställt social stabilitet under covid-19-pandemin. Dessutom har NHI:s omfattande databas och andra uppdaterade informationssystem varit avgörande för att säkerställa en framgångsrik tillämpning av digital teknik för förebyggande av sjukdomar. Taiwans sjukvårdssystem rankades tvåa i världen 2021 av CEOWorld. I Numbeos årliga undersökning rankades Taiwan först bland 95 undersökta länder i kategorin Health Care Index för 2021.

Användning av teknik för att förebygga epidemier

Under de tidiga stadierna av covid-19-pandemin i februari 2020, för att minska risken för överföring i samhället, implementerade regeringen karantänsystemet för inträde genom att integrera NHI-, immigrations- och tulldatabaser för att möjliggöra stordataanalys. Data introducerades till Digital Fencing Tracking System, som använde positioneringssystemet på mobiltelefoner för att övervaka var människor befinner sig i hemkarantän eller isolering. Dessutom, för att säkerställa integriteten, lagrades insamlade personuppgifter i högst 28 dagar och raderades sedan.

För att säkerställa att alla invånare skulle åtnjuta rättvis tillgång till medicinska masker när efterfrågan ökade, krävdes människor att använda sitt NHI-kort för att köpa masker under det namnbaserade maskdistributionssystemet, vilket hjälper till att förhindra obalans i utbud och efterfrågan. Samtidigt som personuppgifter skyddas lades en ny funktion för att fråga patienters rese- och kontakthistorik till NHI MediCloud System för att effektivt integrera hälsodata. Detta hjälpte medicinsk personal i frontlinjen att bedöma infektionsrisker och vidta relevanta infektionskontrollåtgärder.

Vaccinationer och digitala intyg

Annons

För att digitalisera sjukvårdstjänsterna lanserades NHI Express-appen. Den erbjuder funktioner som vaccinationsbokningar, personlig hälsodata, medicinska journaler, covid-19-vaccinationsjournaler och testresultat. Taiwan gick med i EU:s digitala COVID-certifikatprogram i slutet av 2021 och tillät medborgare att ansöka om digitala vaccinationscertifikat och testcertifikat. Detta program var en av de första globala standarderna som utvecklades. Den antogs av många stater och var den första som användes för internationella resor. Taiwans folk kan komma in i 64 länder, inklusive EU:s medlemsländer, med sådana certifikat.

Elektronisk journal och telemedicin

Taiwan har byggt infrastruktur för hälsoinformation sedan 2010, såsom utbytessystemet för elektroniska journaler (EMR). Sedan maj 2021 har Taiwan utökat sina telemedicintjänster på vårdinstitutioner och inkluderat sådana tjänster i NHI-täckning som ett sätt att minska risken för klusterinfektioner vid sådana institutioner. Genom att använda NHI MediCloud- och EMR-systemen tillåter noll-kontakt telemedicin medicinsk personal att få patienters journaler och erbjuda människor i avlägsna områden lämpliga och heltäckande tjänster, vilket i sin tur hjälper till att förverkliga Världshälsoorganisationens (WHO) mål om hälsa för alla.

Ny modell från Taiwan

Taiwan kunde hålla tillbaka pandemin samtidigt som människor fick leva normala liv och uppnå positiv ekonomisk tillväxt genom exakt användning av teknik, informationstransparens, strikta gränskontroller och noggrann screening och ärendeutredning. Men med den världsomspännande spridningen av Omicron-varianten sedan slutet av 2021, började överföringen från samhället också att öka i Taiwan. Varianten verkar vara mycket mer smittsam men orsaka milda eller inga symtom. Att försöka blockera överföringen av varje enskilt fall skulle vara en fåfäng ansträngning som i hög grad skulle påverka människors försörjning. Regeringen har därför valt att sträva efter att eliminera allvarliga fall, hantera lindriga fall, minimera de totala effekterna och ta hand om måttliga och svåra fall sedan april 2022. Denna nya Taiwanmodell syftar till att tillåta människor att leva ett normalt liv samtidigt som aktiva epidemiförebyggande åtgärder kvarstår i plats och landet öppnar sig stadigt.

Att stärka människors motståndskraft

Med introduktionen av snabba antigentestkit har Taiwan förkortat karantäner och minskat kontrollåtgärder, vilket kräver att bekräftade fall underrättar sina nära kontakter för att genomgå hemisolering och använder elektronisk kontaktavisering under processen. I takt med att efterfrågan på snabbtester ökar, har regeringen rekvirerat ett fast belopp och antagit ett namnbaserat ransoneringssystem, som distribuerar tester till NHI-kontrakterade apotek för allmänheten att köpa med sina NHI-kort.

Bevara sjukvårdens kapacitet

Taiwan har antagit en triage-metod, där lindrigare fall av covid-19 genomgår hemvård och reserverar sjukhusbehandling för medlemmar av högriskgrupper, som måttliga och svåra fall och äldre. Under hemtjänst kan människor få tillgång till akuta medicinska konsultationer via mobilappar. Ett nätverk av farmaceuter och kommunala apotek har satts samman för att tillhandahålla konsultationer och leverera läkemedel. I slutet av april 2022 hade cirka 80 procent av människorna i Taiwan fått en primär serie av covid-19-vaccinet, medan 60 procent hade fått en boosterdos.

Taiwan kan hjälpa, och Taiwan hjälper

Världen idag fortsätter att möta utmaningar från pandemin, vaccinförsörjningen och den postpandemiska återhämtningen. Länder bör arbeta tillsammans och förbereda sig för eventuella framtida pandemier. Taiwan är en oumbärlig partner för att säkerställa en framgångsrik postpandemisk återhämtning. För att begränsa pandemin har Taiwan fortsatt att samarbeta med andra länder om forskning och utveckling av covid-19-vacciner och läkemedel och har donerat medicinska förnödenheter, såsom medicinska masker och mediciner, till länder i nöd. Detta har visat att Taiwan kan hjälpa, och Taiwan hjälper.

Den 75:e World Health Assembly (WHA) kommer att hållas i maj. Under de senaste fem åren har Taiwan inte bjudits in att delta i WHA. För att säkerställa att Taiwan inte lämnas på efterkälken och att det inte finns någon täckningsklyfta i global hälsa, försöker Taiwan delta i WHA i år på ett professionellt och pragmatiskt sätt, så att det kan ge bidrag som en del av den globala ansträngningen att förverkliga WHO:s vision av ett sömlöst globalt nätverk för förebyggande av sjukdomar.

Vi uppmanar WHO och närstående parter att stödja Taiwans inkludering i WHO och låta det delta fullt ut i WHO:s möten, mekanismer och aktiviteter. Taiwan kommer att fortsätta att arbeta med resten av världen för att säkerställa att alla åtnjuter den grundläggande mänskliga rätten till hälsa som anges i WHO:s konstitution. I andan av FN:s 2030-mål för hållbar utveckling bör ingen lämnas bakom.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend