Anslut dig till vårt nätverk!

Taiwan

Taiwan sätter fart på den globala övergången till nettonollutsläpp

DELA MED SIG:

publicerade

on

Världen har inlett övergången till nettonollutsläpp. De innovativa tillvägagångssätten för internationellt samarbete som lyfts fram i Parisavtalet – som kräver ett brett samarbete från alla länder för att nå globala minskningsmål – tar gradvis form. Taiwan är villigt och kan samarbeta med internationella partner för att gemensamt uppnå en nollövergång, mobilisera globala klimatåtgärder och säkerställa en hållbar miljö för framtida generationer, skriver Chang Tzi-chin, minister för miljöskyddsförvaltningen, Republiken Kina (Taiwan).

Som världens 21:a största ekonomi har Taiwan ett viktigt inflytande på ekonomiskt välstånd och stabilitet i Indo-Stillahavsområdet. Särskilt Taiwans halvledarindustri har en central position i internationella leveranskedjor. Industrin minskar aktivt användningen av energiresurser i sina produktionsprocesser genom att utveckla ny teknik och nya modeller. Genom ständigt utvecklande halvledarinnovationer har den utvecklat många smarta tillämpningar av elektroniska enheter och främjat global energibesparing. Taiwan genomför betydande klimatåtgärder och framskrider kraftfullt energiomställningen. I maj 2022 hade den kumulativa installerade förnybara energikapaciteten nått 12.3 GW, en betydande ökning med 60 procent från 2016. Från 2005 till 2020 växte Taiwans BNP med 79 procent. Under samma period minskade utsläppsintensiteten för växthusgaser med 45 procent, vilket visar att ekonomisk tillväxt har frikopplats från utsläpp av växthusgaser.

På Jordens dag den 22 april 2021 tillkännagav president Tsai Ing-wen Taiwans mål om nettonollutsläpp till 2050. I mars 2022 publicerade Executive Yuan Taiwans väg till nollutsläpp 2050. Färdkartan beskriver fyra stora övergångsstrategier inom energi, industri, livsstil och samhälle. Strategierna, som vilar på de dubbla styrningsgrunderna för teknisk forskning och utveckling (FoU) och klimatlagstiftning, kompletteras med 12 viktiga delstrategier. Dessa är vind- och solkraft; väte; innovativ energi; kraftsystem och energilagring; energibesparing och effektivitet; kolavskiljning, användning och lagring; kolfria och elektriska fordon; resursåtervinning och noll avfall; naturliga kolsänkor; grön livsstil; grön finansiering; och bara övergång. Genom att integrera mellanstatliga resurser kommer Taiwan att utveckla en steg-för-steg handlingsplan för att nå sina mål.

När man bygger grunden för teknisk FoU som behövs för att uppnå en netto-noll-övergång, kommer Taiwan att fokusera på fem områden: hållbar energi, låga koldioxidutsläpp, cirkularitet, koldioxidnegativitet och samhällsvetenskap. Lagen om minskning och hantering av växthusgaser håller på att ändras och kommer att döpas om till Climate Change Response Act. Ändringarna kommer att göra nettonollutsläpp till 2050 till ett långsiktigt nationellt minskningsmål, förbättra effektiviteten i klimatstyrningen, lägga till ett kapitel om anpassning till klimatförändringar, stärka informationsutlämnandet och allmänhetens deltagande och införa en koldioxidprissättningsmekanism. Lagen kommer att ge ekonomiska incitament för utsläppsminskningar, vägleda lågkoldioxidsnål och grön tillväxt och bidra till att fullborda grunderna för nationell klimatlagstiftning och styrning. Taiwans långsiktiga vision för 2050 är att göra övergången till nettonollutsläpp till den nya drivkraften för nationell utveckling. Genom att skapa konkurrenskraftiga, cirkulära, hållbara, motståndskraftiga och säkra övergångsstrategier och styrgrunder kommer Taiwan att stimulera ekonomisk tillväxt, uppmuntra privata investeringar, skapa gröna jobb, främja energioberoende och förbättra socialt välbefinnande.

På grund av politiska faktorer är Taiwan utestängt från internationella organisationer och kan inte delta materiellt i diskussioner om globala klimatfrågor. Det är svårt för Taiwan att hålla sig à jour med den aktuella utvecklingen och genomföra relaterade uppgifter korrekt. Detta kommer att skapa luckor i den globala klimatstyrningen. Taiwan har begränsade oberoende energikällor och ett ekonomiskt system som är inriktat på utrikeshandel. Om det inte sömlöst kan kopplas till de internationella samarbetsmekanismerna enligt Parisavtalet, kommer detta inte bara att påverka processen med att taiwanesiska industrier blir gröna utan kommer också att undergräva stabiliteten i internationella leveranskedjor. Med hotet om åtgärder för justering av koldioxidgränser kan Taiwans totala konkurrenskraft drabbas allvarligt om det inte kan delta på ett rättvist sätt i internationella utsläppsminskningsmekanismer. Detta kommer också att försvaga det internationella samarbetets effektivitet och undergräva den globala ekonomin.

Att göra övergången till nettonollutsläpp är ett ofrånkomligt kollektivt ansvar för denna generation. Det kommer bara att vara möjligt att uppnå målet om det internationella samfundet arbetar tillsammans. I en anda av pragmatism och professionalism är Taiwan villig att ge konkreta bidrag för att hantera globala klimatförändringar. COVID-19-pandemin har visat att oavsett situation har Taiwan en enorm potential att bidra till världen på extremt hjälpsamma sätt. Taiwan bör ges lika möjligheter att ansluta sig till internationella samarbetsmekanismer som svar på klimatförändringarna. Vi hoppas att det internationella samfundet kommer att stödja Taiwans omedelbara, rättvisa och meningsfulla inkludering.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend