Anslut dig till vårt nätverk!

Turkiet

Turkiet - EU beslutar att hålla tillbaka sanktionerna och stärka diplomatin

publicerade

on

Europeiska rådet upprepade sin fulla solidaritet med Grekland och Cypern. Europeiska rådets ordförande Charles Michel sa att ledarna tittade på hela frågan i östra Medelhavsområdet från energi till säkerhet, han sa att EU tog ett dubbelspår: fasthet och beredskap att engagera sig å andra sidan. Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen välkomnade inledningen av en dialog mellan Grekland och Turkiet om Turkiets borraktiviteter i dess exklusiva ekonomiska zon. Men hon sa att EU beklagade att Ankara inte hade gjort liknande konstruktiva gester gentemot Cypern.

Von der Leyen betonade att EU ville ha ett positivt och konstruktivt förhållande med Turkiet, men att detta bara kunde ske om provokationer och tryck stoppades. Vid förnyade ensidiga åtgärder sa hon att EU skulle vara redo att använda alla sina verktyg omedelbart, men sa att hon föredrar att arbeta för en ny långsiktig relation mellan EU och Turkiet, inklusive modernisering av tullunionen, starkare samarbete om migration på grundval av EU / Turkiets uttalande 2016 och samordnade åtgärder på COVID-19.

Även om sanktionerna inte har inletts finns det en tydlig hänvisning till möjligheten att de kan användas och Europeiska rådet kommer att noga följa utvecklingen och: "kommer att fatta beslut vid behov senast vid sitt möte i december." Slutligen efterlyser Europeiska rådet en multilateral konferens om östra Medelhavet och uppmanade EU: s höga representant Josep Borrell att delta i samtal om dess organisation. Modaliteter som deltagande, omfattning och tidslinje ska avtalas med alla berörda parter.

EU

Turkiet förlänger utforskningen i det omtvistade Medelhavsområdet till 4 november

publicerade

on

By

Turkiet sa att det förlängde det seismiska undersökningsarbetet för sitt Oruc Reis-fartyg i ett omtvistat område i östra Medelhavet till den 4 november och tog ett steg som skulle öka spänningarna i regionen. skriver Daren Butler.

Natos medlemmar Turkiet och Grekland är låsta i en tvist om omfattningen av deras kontinentalsocklar och motstridiga anspråk på kolväteresurser i östra Medelhavet.

Raden bröt ut i augusti när Turkiet skickade Oruc Reis till vatten som även Grekland och Cypern krävde.

Tillsammans med två andra fartyg, Ataman och Cengiz Han, kommer Oruc Reis att fortsätta arbeta i ett område söder om den grekiska ön Rhodos fram till 4 november, enligt ett turkiskt maritimt meddelande sent på lördag (24 oktober).

Ett tidigare meddelande planerade undersökningsarbeten i området fram till den 27 oktober.

Ankara drog tillbaka Oruc Reis förra månaden för att tillåta diplomati inför ett toppmöte i Europeiska unionen, där Cypern sökte sanktioner mot Turkiet. Det skickades tillbaka den här månaden, vilket ledde till ett arg svar från Grekland, Frankrike och Tyskland.

Efter toppmötet sa blocket att det skulle straffa Turkiet om det fortsatte sin verksamhet i regionen, i ett drag Ankara sade att ytterligare ansträngda Turkiet-EU-band. Turkiet säger att dess verksamhet ligger inom dess kontinentalsockel.

Fortsätt läsa

EU

Turkiet - EU beslutar att hålla tillbaka sanktionerna och stärka diplomatin

publicerade

on

Europeiska rådet upprepade sin fulla solidaritet med Grekland och Cypern. Europeiska rådets ordförande Charles Michel sa att ledarna tittade på hela frågan i östra Medelhavsområdet från energi till säkerhet, han sa att EU tog ett dubbelspår: fasthet och beredskap att engagera sig å andra sidan. Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen välkomnade inledningen av en dialog mellan Grekland och Turkiet om Turkiets borraktiviteter i dess exklusiva ekonomiska zon. Men hon sa att EU beklagade att Ankara inte hade gjort liknande konstruktiva gester gentemot Cypern.
Von der Leyen betonade att EU ville ha ett positivt och konstruktivt förhållande med Turkiet, men att detta bara kunde ske om provokationer och tryck stoppades. Vid förnyade ensidiga åtgärder sa hon att EU skulle vara redo att använda alla sina verktyg omedelbart, men sa att hon föredrar att arbeta för en ny långsiktig relation mellan EU och Turkiet, inklusive modernisering av tullunionen, starkare samarbete om migration på grundval av EU / Turkiets uttalande 2016 och samordnade åtgärder på COVID-19.
Även om sanktionerna inte har inletts finns det en tydlig hänvisning till möjligheten att de kan användas och Europeiska rådet kommer att noggrant övervaka utvecklingen och: "Kommer att fatta beslut vid behov senast vid sitt möte i december." Slutligen efterlyser Europeiska rådet en multilateral konferens om östra Medelhavet och uppmanade EU: s höga representant Josep Borrell att delta i samtal om dess organisation. Modaliteter som deltagande, omfattning och tidslinje ska avtalas med alla berörda parter.

Fortsätt läsa

EU

# Nagorno-Karabakh - USA: s, Frankrikes och Rysslands presidenter kräver omedelbart upphörande av våldet

publicerade

on

I ett gemensamt uttalande om situationen i Nagorno-Karabakh fördömde USA: s, Frankrikes och Rysslands presidenter starkt eskaleringen av våld längs kontaktlinjen i konfliktzonen. Ledarna har efterlyst ett omedelbart upphörande av våldet.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) Minsk-gruppen bildades 1992 för att uppmuntra till en fredlig, förhandlad lösning på konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien om Nagorno-Karabakh.

Uttalandet kommer när ett särskilt Europeiska råd möts i Bryssel för att diskutera ett mer strategiskt förhållningssätt till förbindelserna med Turkiet. Turkiet har anklagats för att ha ingripit i konflikten av den franska presidenten Emmanuel Macron.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend