Anslut dig till vårt nätverk!

Turkiet

Europa uppmanar Turkiet att upprätthålla "positiv fart"

publicerade

on

I en uppföljning av Europeiska rådets nyligen möte (25 mars) träffade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan (6 april) i Ankara i hopp om att ge EU- Turkiet förhållande "ny fart". 

Michel sa att han diskuterade situationen i östra Medelhavet och andra tvistområden. Han sa att även om skillnaderna mellan de två sidorna kvarstår, fanns det också nya möjligheter för fred och stabilitet, särskilt i Libyen. EU: s viktigaste budskap i detta avseende var att alla utländska krigare och trupper måste lämna Libyens territorium.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Ankara, den 6 april

På Cypern är EU fortfarande fast beslutet att återuppta den FN-ledda processen, som kommer att starta om några veckor med ett informellt möte. 

Annons

'Progressiv, proportionell och reversibel'

Nyckelfrasen i Michels uttalande efter mötet är att engagemang kommer att vara ”progressivt, proportionellt och reversibelt”. Von der Leyen betonade denna punkt och sa att även om EU har sett början på en väg tillsammans, måste den se vart vägen leder och skulle vara beroende av ett "tydligt åtagande från Turkiet för att upprätthålla en positiv drivkraft, hållbarheten för det vi har sett de senaste veckorna måste bevisas ”.

Kommissionens ordförande summerade diskussionerna om fyra huvudsakliga samarbetsområden: utsikterna till närmare handelsförbindelser. högnivådialoger om klimat- och hälsofrågor, särskilt användningen av det digitala gröna certifikatet, viktigt för Turkiets turistsektor och turkiska medborgares rörlighet. förbättrat samarbete mellan människor genom särskilt Erasmus +; och om flyktingar och migration, där von der Leyen betonade att EU-Turkiets uttalande från 2016 "förblir giltigt och har gett positiva resultat".  

Annons

Om framtida finansiering för flyktingar sade von der Leyen att detta i allt högre grad borde ge bättre möjligheter för flyktingar att tjäna sitt eget försörjning. Von der Leyen kommer också att träffa den jordanska kungen idag (7 april) för att diskutera ett förslag om syriska flyktingar som täcker Turkiet, Jordanien och Libanon.  

'Mänskliga rättigheter är icke förhandlingsbara'

Von der Leyen beskrev diskussionen som ”mycket uppriktig” om vad som skiljer EU och Turkiet, med båda EU-ledarna som uttrycker sin oro över mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. 

Von der Leyen sa att hon var djupt orolig över Turkiets beslut att dra sig tillbaka från Istanbulkonventionen om att skydda kvinnor och barn från våld, särskilt eftersom Turkiet var en av grundarna i Europarådet. På frågan om konventet av en journalist sa von der Leyen att de inte övertygade Erdogan.

Klimatförändring

Executive Vice President Timmermans har en dialog på hög nivå med klimatförändringar med Turkiet

publicerade

on

Executive Vice President Timmermans tog emot den turkiska miljö- och urbaniseringsministern Murat Kurum i Bryssel för en dialog på hög nivå om klimatförändringar. Både EU och Turkiet upplevde extrema effekter av klimatförändringarna under sommaren, i form av skogsbränder och översvämningar. Turkiet har också sett det största utbrottet av ”havsnot” i Marmarahavet - överväxt av mikroskopiska alger orsakade av vattenföroreningar och klimatförändringar. I kölvattnet av dessa klimatförändrade händelser diskuterade Turkiet och EU områden där de kan främja sitt klimatsamarbete i strävan efter att nå Parisavtalets mål. Executive Vice President Timmermans och minister Kurum utbytte åsikter om brådskande åtgärder som krävs för att täppa till klyftan mellan vad som behövs och vad som görs när det gäller att minska utsläppen till noll i mitten av århundradet och därmed behålla målet på 1.5 ° C av Parisavtalet inom räckhåll. De diskuterade kolprissättningspolitiken som ett område av gemensamt intresse, med tanke på den kommande inrättandet av ett system för handel med utsläppsrätter i Turkiet och revideringen av EU: s system för handel med utsläppsrätter. Anpassning till klimatförändringar stod också högt på agendan tillsammans med naturbaserade lösningar för att motverka klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Du kan titta på deras vanliga pressanmärkningar här. Mer information om dialogen på hög nivå här.

Annons

Fortsätt läsa

Översvämningar

Turkiet bekämpar översvämningar i Svarta havet, dödssiffran stiger till 27

publicerade

on

By

Sök- och räddningsteammedlemmar evakuerar en flicka under översvämningar som har svept genom städer i den turkiska Svarta havet -regionen, i Bozkurt, en stad i Kastamonu -provinsen, Turkiet, 12 augusti 2021. Bild tagen 12 augusti 2021. Onder Godez/Ministry av Interior Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) Press Office/Handout via REUTERS
Sök- och räddningsteammedlemmar evakuerar en flicka under översvämningar som har svept genom städer i den turkiska Svarta havet -regionen, i Bozkurt, en stad i Kastamonu -provinsen, Turkiet, 12 augusti 2021. Bild tagen 12 augusti 2021. Onder Godez/Ministry av Interior Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) Press Office/Handout via REUTERS

Sök- och räddningsteammedlemmar evakuerar lokalbefolkningen under översvämningar som har svept genom städer i det turkiska Svarta havet, i Bozkurt, en stad i Kastamonu -provinsen, Turkiet, 12 augusti 2021. Bild tagen 12 augusti 2021. Onder Godez/inrikesministeriet Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) Press Office/Handout via REUTERS

Räddningspersonal kämpade för att avlasta områden som drabbats av översvämningar i Turkiets Svartahavsregion på fredagen, då dödssiffran steg till 27 i den andra naturkatastrofen som drabbade landet denna månad, skriva Nevzat Devranoglu, Ali Kucukgocmen och Daren Butler.

Översvämningarna, bland de värsta som Turkiet har upplevt, ledde till kaos i norra provinser precis som myndigheterna förklarade skogsbränder som rasat genom södra kustregioner i två veckor hade kommit under kontroll.

Annons

Torrenter av vatten slängde dussintals bilar och massor av skräp längs gatorna, med broar förstörda, vägar stängda och el avbruten till hundratals byar. Media rapporter sa att president Tayyip Erdogan skulle besöka regionen på fredag.

"Det här är den värsta översvämningskatastrof jag har sett", sa inrikesminister Suleyman Soylu till journalister sent på torsdagen efter att ha undersökt skador som sträckte sig över provinserna Bartin, Kastamonu och Sinop.

"Risken som våra medborgare står inför är hög ... Det är mycket skada på infrastrukturen."

Annons

Tjugofem människor dog till följd av översvämningar i Kastamonu och ytterligare två personer dog i Sinop, sade landets katastrof- och beredskapsdirektorat (AFAD).

Sinop -borgmästaren Baris Ayhan satte dödsfallet i hans provins till tre och tillade att myndigheterna inte kunde kontakta ytterligare 20 personer. Han uppmanade regeringen att förklara det som en katastrofzon.

"Infrastrukturen i Ayancik (distrikt) har kollapsat helt. Avloppssystemet förstörs. Det finns ingen el eller vatten", sa han till Reuters.

Översvämningarna och bränderna, som dödade åtta människor och förstörde tiotusentals hektar skog, drabbade samma vecka som en FN -panel sa att den globala uppvärmningen var farligt nära att gå ur kontroll och varnade för att extrema väder skulle bli svårare.

Bilder från översvämningens första ögonblick i Kastamonus Bozkurt-distrikt visade att floden där flödade över i en snabbflod som rev upp träd och drog iväg fordon.

Mer än 1,700 människor evakuerades från översvämningstättade områden, några med hjälp av helikoptrar och båtar, sade AFAD.

Helikoptrar sänkte kustbevakningspersonalen ner på byggnadens tak för att rädda människor som var strandade när översvämningsvatten svepte genom gatorna, visar bilder som delas av inrikesministeriet.

Floden skadade kraftinfrastrukturen och lämnade cirka 330 byar utan elektricitet. Fem broar hade kollapsat och många andra skadades, vilket ledde till vägstängningar, tillade AFAD. Delar av vägarna sopades också bort.

Turkiets meteorologimyndighet sade att ytterligare kraftigt regn väntades i centrala och östra Svarta havet och varnade för risken för ytterligare översvämningar.

Fortsätt läsa

katastrofer

Medelhavet har blivit en "hotfire hotspot", säger EU -forskare

publicerade

on

By

Natthimlen blir orange när Turkiets skogsbränder härjar vid stranden av byn Cokertme nära Bodrum, Turkiet, 2 augusti 2021. REUTERS/Umit Bektas/File Photo
En brandman försöker släcka en löpeld nära Marmaris, Turkiet, 1 augusti 2021. REUTERS/Umit Bektas

Medelhavet har blivit en hotfot hotspot, med Turkiet drabbat av dess mest intensiva flammar på rekord och en värmebölja som ger en hög risk för ytterligare bränder och rökföroreningar runt om i regionen, sa en atmosfärmonitor i Europeiska unionen onsdag (4 augusti), skriver Kate Abnett.

Skogsbränder härjar i länder som Grekland och Turkiet, där tusentals människor har evakuerats från sina hem och på tisdagen hotade en brand att nå ett kolkraftverk.

Bränderna har slagit till när södra Europa upplever en intensiv värmebölja, med vissa platser i Grekland på tisdag som registrerar temperaturer på över 46 Celsius (115 Fahrenheit).

Annons

Klimatförändringar som orsakas av människor gör värmeböljor mer sannolika och allvarligare, säger forskare. EU: s Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) sa att de varma och torra förhållandena hade ökat faran för ytterligare bränder, även om höga temperaturer inte ensam utlöser skogsbränder eftersom de behöver en antändningskälla.

CAMS övervakar skogsbränder genom satelliter och markbaserade observationsutlåtanden och säger att utsläppen och intensiteten av skogsbränder snabbt ökar i Turkiet och södra Italien.

I Turkiet nådde en nyckelmätare för brandintensitet - "eldstrålningskraften", som mäter energi som produceras från brinnande träd och annan materia - de högsta dagliga värdena sedan dataregister började 2003.

Annons

Rökrök från bränder i södra Turkiet var tydligt synliga i satellitbilder av regionen, och den kraftiga omfattningen av bränderna hade orsakat höga halter av partikelföroreningar över det östra Medelhavsområdet, sa CAMS.

Ihållande exponering för partikelföroreningar är associerad med hjärt -kärlsjukdomar och lungcancer.

"Det är särskilt viktigt att noga titta på dessa högintensiva bränder eftersom röken som de avger kan ha inverkan på luftkvaliteten lokalt och motvind", säger Copernicus seniorforskare Mark Parrington.

Italien, Albanien, Marocko, Grekland, Nordmakedonien och Libanon har alla mött skogsbränder sedan slutet av juli.

EU -kommissionen sade på onsdagen att den hade hjälpt till att mobilisera brandflygplan, helikoptrar och brandmän för att hjälpa Italien, Grekland, Albanien och Nordmakedonien.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend