Anslut dig till vårt nätverk!

Turkiet

"Mitt besök i Turkiet visade hur långt vi fortfarande måste gå innan kvinnor behandlas som lika"

publicerade

on

Idag (26 april) uttalade Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ett starkt uttalande om hennes behandling under sitt besök i Ankara för att träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med Europeiska rådets president för att diskutera förbindelserna mellan EU och Turkiet. 

Uttalandet var en del av en gemensam genomgång till parlamentsledamöterna med Europeiska rådets ordförande Charles Michel om det senaste EU-toppmötet och det kontroversiella mötet mellan EU och Turkiet, där kommissionens president nekades lika ställning som sin kamrat, i en incident som kallas "sofagate" där Von der Leyen erbjöds en plats på en soffa, medan Michel och Erdogan satt på stolar.

”Jag är den första kvinnan som är ordförande för Europeiska kommissionen. Jag är Europeiska kommissionens ordförande och det var så jag förväntade mig att bli behandlad när jag besökte Turkiet för två veckor sedan, som en kommissionsordförande, men det gjorde jag inte. Jag kan inte hitta någon motivering för hur jag behandlades i de europeiska fördragen, ”drog hon slutsatsen att det berodde på att hon inte hade på sig kostym och slips.

Annons

Hon sa: ”På bilderna från tidigare möten såg jag inte någon brist på stolar, men igen såg jag inte heller några kvinnor på dessa bilder. Många av er kommer att ha haft ganska liknande upplevelser tidigare, särskilt de kvinnliga medlemmarna i detta hus. Jag är säker på att du vet exakt hur jag kände mig sårad och kände mig ensam som kvinna och europé, för det handlar inte om sittplatser eller protokoll. Detta går till kärnan i vem vi är. Detta går till de värderingar som vår fackförening står för. Och detta visar hur långt vi fortfarande måste gå innan kvinnor behandlas som lika alltid och överallt. ”

Von der Leyen erkände att hon befann sig i en privilegierad ställning jämfört med andra kvinnor och betonade hur det var ännu viktigare att hon talade för de kvinnor som inte hörs: ”När jag kom till mötet fanns det kameror i rummet. Tack vare dem blev den korta videon om min ankomst omedelbart viral och orsakade rubriker runt om i världen. Det behövdes inga undertexter. Det behövdes inga översättningar, bilderna talade för sig själva.

”Vi vet alla att tusentals liknande incidenter inte observeras, ingen ser dem någonsin eller hörs om dem, för det finns ingen kamera, för det finns ingen som uppmärksammar. Vi måste se till att dessa berättelser berättas och att de handlas efter. ”

Annons

Hon använde uttalandet för att kräva antagande av Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor och barn. Von der Leyen beskrev det som en banbrytande rättslig text och ett inspirerande dokument. Det är det första internationellt bindande instrumentet som tar en bred strategi för att bekämpa våld mot kvinnor och barn. 

Von der Leyen använde mötet i Ankara för att upprepa sin oro över att Turkiet drog sig ur konventionen, men tillade att alla EU-stater måste ratificera konventionen för att vara trovärdiga. För närvarande är Bulgarien, Ungern och Polen bland de länder som har motsatt sig formell ratificering. Von der Leyen sa att hon skulle vilja att EU själv skulle bli undertecknare. 

Klimatförändring

Executive Vice President Timmermans har en dialog på hög nivå med klimatförändringar med Turkiet

publicerade

on

Executive Vice President Timmermans tog emot den turkiska miljö- och urbaniseringsministern Murat Kurum i Bryssel för en dialog på hög nivå om klimatförändringar. Både EU och Turkiet upplevde extrema effekter av klimatförändringarna under sommaren, i form av skogsbränder och översvämningar. Turkiet har också sett det största utbrottet av ”havsnot” i Marmarahavet - överväxt av mikroskopiska alger orsakade av vattenföroreningar och klimatförändringar. I kölvattnet av dessa klimatförändrade händelser diskuterade Turkiet och EU områden där de kan främja sitt klimatsamarbete i strävan efter att nå Parisavtalets mål. Executive Vice President Timmermans och minister Kurum utbytte åsikter om brådskande åtgärder som krävs för att täppa till klyftan mellan vad som behövs och vad som görs när det gäller att minska utsläppen till noll i mitten av århundradet och därmed behålla målet på 1.5 ° C av Parisavtalet inom räckhåll. De diskuterade kolprissättningspolitiken som ett område av gemensamt intresse, med tanke på den kommande inrättandet av ett system för handel med utsläppsrätter i Turkiet och revideringen av EU: s system för handel med utsläppsrätter. Anpassning till klimatförändringar stod också högt på agendan tillsammans med naturbaserade lösningar för att motverka klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Du kan titta på deras vanliga pressanmärkningar här. Mer information om dialogen på hög nivå här.

Annons

Fortsätt läsa

Översvämningar

Turkiet bekämpar översvämningar i Svarta havet, dödssiffran stiger till 27

publicerade

on

By

Sök- och räddningsteammedlemmar evakuerar en flicka under översvämningar som har svept genom städer i den turkiska Svarta havet -regionen, i Bozkurt, en stad i Kastamonu -provinsen, Turkiet, 12 augusti 2021. Bild tagen 12 augusti 2021. Onder Godez/Ministry av Interior Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) Press Office/Handout via REUTERS
Sök- och räddningsteammedlemmar evakuerar en flicka under översvämningar som har svept genom städer i den turkiska Svarta havet -regionen, i Bozkurt, en stad i Kastamonu -provinsen, Turkiet, 12 augusti 2021. Bild tagen 12 augusti 2021. Onder Godez/Ministry av Interior Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) Press Office/Handout via REUTERS

Sök- och räddningsteammedlemmar evakuerar lokalbefolkningen under översvämningar som har svept genom städer i det turkiska Svarta havet, i Bozkurt, en stad i Kastamonu -provinsen, Turkiet, 12 augusti 2021. Bild tagen 12 augusti 2021. Onder Godez/inrikesministeriet Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) Press Office/Handout via REUTERS

Räddningspersonal kämpade för att avlasta områden som drabbats av översvämningar i Turkiets Svartahavsregion på fredagen, då dödssiffran steg till 27 i den andra naturkatastrofen som drabbade landet denna månad, skriva Nevzat Devranoglu, Ali Kucukgocmen och Daren Butler.

Översvämningarna, bland de värsta som Turkiet har upplevt, ledde till kaos i norra provinser precis som myndigheterna förklarade skogsbränder som rasat genom södra kustregioner i två veckor hade kommit under kontroll.

Annons

Torrenter av vatten slängde dussintals bilar och massor av skräp längs gatorna, med broar förstörda, vägar stängda och el avbruten till hundratals byar. Media rapporter sa att president Tayyip Erdogan skulle besöka regionen på fredag.

"Det här är den värsta översvämningskatastrof jag har sett", sa inrikesminister Suleyman Soylu till journalister sent på torsdagen efter att ha undersökt skador som sträckte sig över provinserna Bartin, Kastamonu och Sinop.

"Risken som våra medborgare står inför är hög ... Det är mycket skada på infrastrukturen."

Annons

Tjugofem människor dog till följd av översvämningar i Kastamonu och ytterligare två personer dog i Sinop, sade landets katastrof- och beredskapsdirektorat (AFAD).

Sinop -borgmästaren Baris Ayhan satte dödsfallet i hans provins till tre och tillade att myndigheterna inte kunde kontakta ytterligare 20 personer. Han uppmanade regeringen att förklara det som en katastrofzon.

"Infrastrukturen i Ayancik (distrikt) har kollapsat helt. Avloppssystemet förstörs. Det finns ingen el eller vatten", sa han till Reuters.

Översvämningarna och bränderna, som dödade åtta människor och förstörde tiotusentals hektar skog, drabbade samma vecka som en FN -panel sa att den globala uppvärmningen var farligt nära att gå ur kontroll och varnade för att extrema väder skulle bli svårare.

Bilder från översvämningens första ögonblick i Kastamonus Bozkurt-distrikt visade att floden där flödade över i en snabbflod som rev upp träd och drog iväg fordon.

Mer än 1,700 människor evakuerades från översvämningstättade områden, några med hjälp av helikoptrar och båtar, sade AFAD.

Helikoptrar sänkte kustbevakningspersonalen ner på byggnadens tak för att rädda människor som var strandade när översvämningsvatten svepte genom gatorna, visar bilder som delas av inrikesministeriet.

Floden skadade kraftinfrastrukturen och lämnade cirka 330 byar utan elektricitet. Fem broar hade kollapsat och många andra skadades, vilket ledde till vägstängningar, tillade AFAD. Delar av vägarna sopades också bort.

Turkiets meteorologimyndighet sade att ytterligare kraftigt regn väntades i centrala och östra Svarta havet och varnade för risken för ytterligare översvämningar.

Fortsätt läsa

katastrofer

Medelhavet har blivit en "hotfire hotspot", säger EU -forskare

publicerade

on

By

Natthimlen blir orange när Turkiets skogsbränder härjar vid stranden av byn Cokertme nära Bodrum, Turkiet, 2 augusti 2021. REUTERS/Umit Bektas/File Photo
En brandman försöker släcka en löpeld nära Marmaris, Turkiet, 1 augusti 2021. REUTERS/Umit Bektas

Medelhavet har blivit en hotfot hotspot, med Turkiet drabbat av dess mest intensiva flammar på rekord och en värmebölja som ger en hög risk för ytterligare bränder och rökföroreningar runt om i regionen, sa en atmosfärmonitor i Europeiska unionen onsdag (4 augusti), skriver Kate Abnett.

Skogsbränder härjar i länder som Grekland och Turkiet, där tusentals människor har evakuerats från sina hem och på tisdagen hotade en brand att nå ett kolkraftverk.

Bränderna har slagit till när södra Europa upplever en intensiv värmebölja, med vissa platser i Grekland på tisdag som registrerar temperaturer på över 46 Celsius (115 Fahrenheit).

Annons

Klimatförändringar som orsakas av människor gör värmeböljor mer sannolika och allvarligare, säger forskare. EU: s Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) sa att de varma och torra förhållandena hade ökat faran för ytterligare bränder, även om höga temperaturer inte ensam utlöser skogsbränder eftersom de behöver en antändningskälla.

CAMS övervakar skogsbränder genom satelliter och markbaserade observationsutlåtanden och säger att utsläppen och intensiteten av skogsbränder snabbt ökar i Turkiet och södra Italien.

I Turkiet nådde en nyckelmätare för brandintensitet - "eldstrålningskraften", som mäter energi som produceras från brinnande träd och annan materia - de högsta dagliga värdena sedan dataregister började 2003.

Annons

Rökrök från bränder i södra Turkiet var tydligt synliga i satellitbilder av regionen, och den kraftiga omfattningen av bränderna hade orsakat höga halter av partikelföroreningar över det östra Medelhavsområdet, sa CAMS.

Ihållande exponering för partikelföroreningar är associerad med hjärt -kärlsjukdomar och lungcancer.

"Det är särskilt viktigt att noga titta på dessa högintensiva bränder eftersom röken som de avger kan ha inverkan på luftkvaliteten lokalt och motvind", säger Copernicus seniorforskare Mark Parrington.

Italien, Albanien, Marocko, Grekland, Nordmakedonien och Libanon har alla mött skogsbränder sedan slutet av juli.

EU -kommissionen sade på onsdagen att den hade hjälpt till att mobilisera brandflygplan, helikoptrar och brandmän för att hjälpa Italien, Grekland, Albanien och Nordmakedonien.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend