Anslut dig till vårt nätverk!

Allmänt

Turkiets säkerhetsoro är legitim, säger Natos chef Stoltenberg

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Säkerhetsoro som Turkiet tar upp i sitt motstånd mot Finlands och Sveriges ansökningar om medlemskap i Nato är berättigade, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på söndagen (12 juni) under ett besök i Finland.

"Detta är legitima farhågor. Det här handlar om terrorism, det handlar om vapenexport", sa Stoltenberg vid en gemensam presskonferens med Finlands president Sauli Niinisto när han besökte honom i hans sommarresidens i Nådendal, Finland.

Sverige och Finland ansökte om att få gå med i den västerländska försvarsalliansen förra månaden, som svar på Rysslands invasion av Ukraina. Men de har mött motstånd från Turkiet, som har anklagat dem för att stödja och hysa kurdiska militanter och andra grupper som de anser vara terrorister.

Stoltenberg sa att Turkiet var en nyckelallierad för alliansen på grund av dess strategiska läge vid Svarta havet mellan Europa och Mellanöstern, och hänvisade till det stöd de har gett Ukraina sedan Ryssland skickade in trupper till sin granne den 24 februari. agerar en "särskild militär operation".

"Vi måste komma ihåg och förstå att ingen Nato-allierad har drabbats av fler terrorattacker än Turkiye", sa Stoltenberg och använde det turkiska uttalet av landets namn, som Turkiet och dess president Tayyip Erdogan föredrog.

Stoltenberg och Niinisto sa att samtalen med Turkiet skulle fortsätta men gav ingen indikation på framsteg i förhandlingarna.

"Toppmötet i Madrid var aldrig en deadline", sa Stoltenberg och syftade på ett Natomöte i Madrid i slutet av juni.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend