Anslut dig till vårt nätverk!

syrien

'Århundradets katastrof': Bilder från fellinjen

DELA MED SIG:

publicerade

on

En nyöppnad utställning i Bryssel visar de härjade efterdyningarna av de senaste jordbävningarna i Türkiye-Syrien.

De två förödande jordbävningarna drabbade gränsen mellan Turkiet och Syrien förra månaden.

Den första, med en magnitud på 7.7, hade sitt centrum cirka 34 kilometer väster om staden Gaziantep. Nio timmar senare inträffade en andra jordbävning med magnitud 7.6 95 kilometer nordnordväst från den första, i Kahramanmaraş-provinsen.

Följt av över 15,000 110,000 efterskalv var jordbävningarna katastrofala och orsakade omfattande skador i södra och centrala Türkiye och norra och västra Syrien. Ett område på 12,000 49,000 kvadratkilometer drabbades, ungefär lika stort som Bulgarien. XNUMX XNUMX byggnader kollapsade, XNUMX XNUMX människor har dött och miljoner fler lämnades hemlösa.

För att hedra offren, överlevande, såväl som de över 10,000 20 första responders, har en noggrant kurerad fotografisk utställning öppnat på Press Club i Bryssel. Den pågår i en vecka från och med den XNUMX mars.

Över 100 diplomater, journalister, EU-tjänstemän och vänner från Türkiye deltog i evenemanget som anordnades av Ipek Tekdemir.

Tekdemir, utställningens curator, kommenterade: "De kraftfulla och tankeväckande bilderna fångar förstörelsen och förödelsen som orsakats av en av de mest betydande naturkatastroferna i nyare historia, och står som ett bevis på motståndskraften hos de drabbade, tapperheten hos dem som arbetat för att rädda liv och kraften i mänsklig medkänsla och solidaritet inför motgångar.

Annons

"Jag inbjuder er alla att ta er tid och fördjupa er i dessa bilder. Låt dem inspirera er, röra er och utmana er. Låt oss mötas i solidaritet och hopp, i vetskap om att även i de mörkaste stunderna finns det alltid en glimt av ljus som lyser igenom", tillade Tekdemir.

Den azerbajdzjanska pianisten Turan Manafzade, en av de mest framstående kvinnliga maestroerna i den turkiska världen, uppträdde vid invigningen av utställningen.

Bilderna fångar inte bara den fysiska förstörelsen, utan också den känslomässiga påverkan som "århundradets katastrof" hade på de drabbade samhällena.

"Den här utställningen är en möjlighet för oss att pausa, reflektera och minnas händelserna som ägde rum. Den är också en påminnelse om vikten av att vara förberedda och vidta åtgärder för att mildra effekterna av naturkatastrofer. Vi måste arbeta tillsammans för att bygga starkare och mer motståndskraftiga samhällen, så att vi kan möta framtidens utmaningar med styrka och enhet”, delade Tekdemir.

Samma dag, vid den internationella givarkonferensen som anordnades av Europeiska kommissionen och det svenska ordförandeskapet i rådet, utlovades totalt 7 miljarder euro av det internationella samfundet, av vilka kommissionen enbart kommer att stödja Türkiye med 1 miljard euro för återuppbyggnaden efter jordbävningen och Syrien med 108 miljoner euro för humanitärt bistånd och tidig återhämtning.

"Jag inbjuder alla nationer och alla givare att bidra till att hedra minnet av de förlorade liv, för att hedra hjältemodet från de första insatserna och för att upprätthålla hoppet för de överlevande", sa kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under sitt tal.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend