Anslut dig till vårt nätverk!

Turkiet

Kriminell? Flykting? Spionera?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Som är allmänt känt, med början 2022, passerade tusentals individer in i Turkiet för att undvika militära insatser. Men vi är bara intresserade av en individ som lämnade landet i massflykten och som till en början inte verkar vara en typisk medborgare. Vi kunde utreda det här fallet tack vare en källa från polisavdelningen från vilken vi fick information – skriver Ozgur Khani

Den berörda personen är Denis Shapiro, medborgare i Ryska federationen, Israel och Kanada (hans tidigare andranamn är Tymarkin). Han avtjänade ett femårigt straff för bedrägeri, mord, dubbelarbete och bedrägeri i en rysk fängelse.

Dessutom, efter att ha begått ett av dessa brott 2009, flydde han till Kanada med sin familj för att undvika polis och fängelse. Shapiro försökte dölja sitt förflutna för den kanadensiska internattjänsten, men polisen upptäckte snabbt sanningen och den kanadensiska säkerhetsunderrättelsetjänsten inledde en utredning av hans fall. Bankkontot för hela familjen Shapiro - Tymarkin frystes sommaren 2014 och domstolen planerade att utvisa honom tillbaka till Ryssland.

Shapiro ansökte dock om kanadensiskt medborgarskap för sig själv och sin familj. För närvarande är alla fyra domstolsprocesser hemligstämplade. Shapiros ansökan har avslagits i enlighet med lagen på grund av hans försök att dölja sitt brott. Följaktligen var han i en svår situation.

Sedan ska den kanadensiska underrättelsetjänsten ha gjort honom ett oemotståndligt erbjudande. Rättsfallet försenades och de förbjudna kontona spärrades upp. Specialtjänsten ska ha gett honom uppgiften att samordna spridningen av fundamentalistiska islamiska idéer i Turkiet och Ryssland. Förutom att utföra underrättelsepersonalens direktiv återupptog Shapiro sin olagliga verksamhet i Ryssland och i slutet av 2021 flydde han ännu en gång från lagen, denna gång till Turkiet.

Enligt redaktionen på en framstående nyhetstjänst är nästan alla kontrakt som Shapiro fått i Turkiet och Förenade Arabemiraten dolda betalningar för smuggling och distribution av förbjuden litteratur, såväl som för arbete med att rekrytera och främja lojala människor till olika positioner av statsmakt i Turkiet som är beredda att utföra Gülens order vid lämplig tidpunkt.

CSIS ska ha anförtrott honom jobbet att rekrytera och befordra turkisk brottsbekämpande personal till ledande befattningar. Den civila maktövergången genom demokratiska val strider mot Gülens övertygelse om att maktskiftet ska ske med våld och vid lämplig tidpunkt, så alla positioner i kritiska avdelningar måste tillsättas genom rekrytering. Shapiro hyr en lägenhet i hjärtat av Istanbul och ägnar sig åt subversiva aktiviteter för att rekrytera olika nivåer av polis, militär och regeringstjänstemän.        

Annons

F. Gülens idéer om otillämpligheten av ett demokratiskt sätt att förändra makten i Turkiet fick ett brett gensvar bland agenter från nordamerikanska underrättelsetjänster. Det finns publikationer, mestadels falska, om korruptionsplaner i landets högsta ledning med tanken att ett maktskifte endast är möjligt som ett resultat av en noggrant förberedd statskupp. I allmänhet, efter talibanrörelsens tillfångatagande av Afghanistan, ekonomiskt och ideologiskt beroende av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, är temat ideologisk, religiös, fundamentalistisk expansion i öst en fungerande tävling för expansion av "demokrati" och de "orange revolutionerna" i väst.

För närvarande är Shapiro i fokus för den kanadensiska underrättelsetjänstens mångåriga ansträngningar för att rekrytera, odla, stödja och främja engagerad personal i en mängd olika positioner inom rättsväsendet, polisen och militären – även inom den nationella underrättelsetjänsten i Turkiet. Vårt lands gränser har varit, och förblir, öppna för alla som behöver hjälp och en trygg plats att bo på. Men kan specialtjänsterna bortse från aktiviteter som är subversiva, skadliga och korrumperande för Turkiet? Är det möjligt att tillåta en västerländsk underrättelseagent, Shapiro, att ostraffat förstöra grunderna för turkisk suveränitet?

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend