Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Erdogan säger att Putin kan komma att besöka Turkiet i april för att inviga ett kraftverk

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Turkiets president Tayyip Erdogan sa på onsdagen (29 mars) att hans ryske motsvarighet Vladimir Putin kan komma att besöka Turkiet den 27 april för invigningen av landets första kärnkraftsreaktor byggd av Rysslands statliga kärnkraftsföretag Rosatom.

"Kanske finns det en möjlighet att herr Putin kommer den 27 april, eller så kan vi ansluta till invigningsceremonin online och vi tar det första steget i Akkuyu", sa Erdogan i tv-kommentarer på den privata TV-sändaren ATV.

Turkiet kommer att ladda det första kärnbränslet i den första kraftenheten i kärnkraftverket i Akkuyu och officiellt ge det status som kärnkraftsanläggning den 27 april, sade Erdogan i ett tidigare tillkännagivande på onsdagen.

Kreml förnekade på måndagen turkiska rapporter om att Putin planerade att besöka Turkiet.

Kreml sa i lördags (25 mars) att Putin och Erdogan under ett telefonsamtal diskuterade ett framgångsrikt genomförande av gemensamma strategiska projekt inom energisektorn, inklusive byggandet av kärnkraftverket i Akkuyu.

Projektet på 20 miljarder dollar, 4,800 XNUMX megawatt (MW) för att bygga fyra reaktorer i Medelhavsstaden Akkuyu kommer att tillåta Turkiet att gå med i den lilla klubben av nationer med civil kärnkraft.

Turkiet tillkännagav tidigare planer på att lansera den första reaktorn vid Akkuyu 2023.

Annons

Tidigare denna månad utfärdade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) en arrestera teckningsoption för Putin över påstådda krigsförbrytelser i Ukraina, vilket väckte upprördhet från Kreml. Men Turkiet är inte part i Romstadgan, som skapade ICC.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend