Anslut dig till vårt nätverk!

Turkiet

En vision för ett demokratiskt Turkiet i Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Som EU-sändebud för den turkiske presidentens föregångare Kemal Kılıçdaroğlu och chef för det republikanska folkpartiets (CHP) representation till EU, är jag fylld av tillförsikt om framtiden för ett demokratiskt Turkiye i Europa - skriver Kader Sevinç, chef för CHP-representationen till EU, PSE-ordförandemedlem.

Med det kommande avgörande valet 2023 på söndag har vårt sexpartikoalitionsblock, Nation Alliance, skisserat en färdplan för demokratisk omvandling som kommer att vägleda oss mot en sann europeisk demokrati.

Under ledning av presidentkandidaten Kemal Kılıçdaroğlu har Nation Alliance-koalitionen åtagit sig att förvandla Turkiye till en nation som upprätthåller demokratiska värderingar. Som den näst största politiska familjen representerad i EU har Europeiska socialdemokratiska partiet (PES) uttryckt sitt stöd för Kılıçdaroğlus löfte att påskynda EU:s viseringsliberaliseringsprocess för turkiska medborgare. PES ser Kılıçdaroğlu och den förenade oppositionen som en ledstjärna för hopp om demokrati, mänskliga rättigheter, frihet, samarbete och att föra Turkiye närmare Europa.

Vår koalitions vision omfattar olika nyckelelement. Vi strävar efter att prioritera demokratiseringen av Turkiet, stärka banden med EU-institutioner och medlemsländer, snabbt slutföra EU:s visumliberaliseringsprocess för turkiska medborgare, återuppliva EU-medlemskapsförhandlingarna och implementera domarna från Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Dessutom strävar vi efter att stärka Turkiyes trovärdighet som NATO-medlem och bidra till säkerheten och stabiliteten i Europa mitt i geopolitiska och ekonomiska osäkerheter.

Nation Alliance-koalitionen, med sin största medlem, CHP, är fullt engagerad i att uppfylla EU:s 72 viseringsliberaliseringskriterier. Kılıçdaroğlu, som vår gemensamma presidentkandidat i frontlinjen, har lovat att uppfylla de återstående fem riktmärkena inom de första tre månaderna av den nya regeringen. Dessa riktmärken inkluderar åtgärder för att förhindra korruption, anpassa lagstiftningen om personuppgifter och antiterrorlagar till EU:s standarder, upprätta ett operativt samarbetsavtal med Europol och tillhandahålla ett effektivt straffrättsligt samarbete i alla EU:s medlemsstater.

Som europeiska socialdemokrater och progressiva är vi glada över att ha CHP och Kılıçdaroğlus ledarskap som driver framsteg mot att uppfylla de återstående kritiska kriterierna för viseringsliberalisering. Turkiye är en viktig partner för oss, och vi stöder alla steg som för landet närmare de grundläggande värderingar vi delar, enligt PES:s verkställande generalsekreterare Giacomo Filibeck.

Sedan 2008 har CHP haft ett representationskontor för EU i Bryssel, och aktivt bidragit till de multidimensionella kommunikationskanalerna för förbindelserna mellan EU och Turkiet och EU:s anslutningsram. Vi strävar efter att upprätthålla kontakter på hög nivå med EU och deltar aktivt i PES-möten, vilket säkerställer ett konstruktivt och meningsfullt engagemang.

Annons

Söndagens val i Turkiet utgör en historisk möjlighet för våra medborgare att välja en helt demokratisk regering. Erkänt som det viktigaste valet i Europa 2023 på grund av dess potentiella inverkan på västvärlden, har det löftet om att etablera ett demokratiskt och välmående Turkiet som respekteras internationellt på vägen mot EU-anslutning.

Dessa val kommer att visa att demokratiska medel fredligt kan åstadkomma en förändring i en auktoritär regering, även inför orättvisa förhållanden och pågående förtryck mot oppositionen. Turkiye har återigen potentialen att inspirera nationer som kämpar mot autokratiska regimer. Låt oss inte glömma att vår republiks grundare, Mustafa Kemal Atatürk, inspirerade reformatorer över hela Europa och världen med sitt engagemang för sekularism och folkets vilja, och lade grunden för republiken Turkiye.

Sammanfattningsvis är jag övertygad om att Turkiyes framtid ligger inom den europeiska demokratiska familjen. Vår vision, uppbackad av Nation Alliance-koalitionen och stödet från progressiva krafter i Europa, kommer att bana väg för Turkiye att förverkliga sin fulla potential som en demokratisk och välmående nation. Genom att prioritera demokratisering, upprätthålla rättsstatsprincipen och stärka våra band med EU kan Turkiye överbrygga klyftan mellan våra gemensamma värderingar och ambitioner.

Vägen till EU-anslutning kan innebära utmaningar, men vi är beredda att ta itu med dem direkt. Vårt åtagande att uppfylla EU:s kriterier för viseringsliberalisering är orubbligt, och vi förstår vikten av att anpassa vår lagstiftning till europeiska standarder. Vi är fast beslutna att bekämpa korruption, skydda personuppgifter och förbättra vårt samarbete med Europol för att säkerställa effektiv brottsbekämpning.

Dessutom inser vi betydelsen av att genomföra domarna från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Att respektera mänskliga rättigheter och grundläggande friheter är inte bara en juridisk skyldighet utan ett moraliskt imperativ. Genom att anamma dessa principer kan Turkiye stärka sin position som en pålitlig partner inom det internationella samfundet.

När vi strävar efter att bli en mer trovärdig medlem av Nato förstår vi den avgörande roll vi spelar för att bidra till säkerheten och stabiliteten i Europa. I en tid präglad av global osäkerhet är vårt engagemang för Natos värderingar och kollektiva försvar orubbligt. Genom att aktivt engagera oss i regionala och globala säkerhetsinitiativ kan vi främja starkare allianser och främja fred i en flyktig värld.

Det kommande valet i Turkiye är en möjlighet för oss att visa upp styrkan i vår demokrati. Trots de utmaningar och hinder som oppositionen ställs inför, förblir vi orubbliga i vår tro att folkets makt kan övervinna alla motgångar. Genom att utöva våra demokratiska rättigheter sänder vi ett kraftfullt budskap till världen: Turkiye är en nation som engagerar sig för frihet, rättvisa och jämlikhet.

Vi hämtar inspiration från arvet från Mustafa Kemal Atatürk, vars visionära ledarskap förvandlade Turkiye till en modern, sekulär republik. Hans ideal fortsätter att ge eko i dag när vi strävar efter att bygga ett samhälle där mångfald hyllas och individuella rättigheter skyddas. Atatürks inflytande sträckte sig långt utanför våra gränser, vilket tände strävan hos demokratiska aktivister runt om i världen. Vi står stolta i hans fotspår och förespråkar ett Turkiet som förkroppsligar de värderingar som han håller högt.

Vägen mot ett demokratiskt Turkiet i Europa är kanske inte lätt, men med beslutsamhet, enighet och stöd från våra allierade kan vi övervinna alla hinder. Vi inbjuder Europeiska unionen att inleda en konstruktiv dialog med oss ​​och inse att våra gemensamma värderingar utgör grunden för ett starkt och välmående partnerskap.

Avslutningsvis förblir vi optimistiska om Turkiye framtid som en demokratisk medlem av den europeiska familjen. Genom vårt orubbliga engagemang för demokratiska principer, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter kan vi skapa en väg mot en ljusare morgondag. Låt oss ta denna historiska möjlighet och arbeta tillsammans för att skapa ett Turkiet som inte bara uppfyller kriterierna för EU-anslutning utan också fungerar som en ledstjärna för demokrati och framsteg för världen att beundra.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend