Anslut dig till vårt nätverk!

Turkiet

Ledamöterna uppmanar EU och Turkiet att leta efter alternativa sätt att samarbeta på 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Utrikesutskottet uppmanar EU och Turkiet att bryta det nuvarande dödläget och hitta "en parallell och realistisk ram" för förbindelserna mellan EU och Turkiet.

Om det inte sker en drastisk kursändring av den turkiska regeringen kan Turkiets EU-anslutningsprocess inte återupptas under rådande omständigheter, säger ledamöterna i utrikesutskottet i ett betänkande som antogs på tisdagen (med 47 röster för, inga röster emot och 10 nedlagda röster ).

Genom att uppmana den turkiska regeringen, Europeiska unionen och dess medlemsländer att bryta det nuvarande dödläget och gå mot ett närmare partnerskap, rekommenderar parlamentsledamöterna att man startar en reflektionsprocess för att hitta en parallell och realistisk ram för förbindelserna mellan EU och Turkiet. De uppmanar kommissionen att undersöka möjliga format för en ömsesidigt tilltalande ram.

I rapporten bekräftar parlamentsledamöterna att Türkiye förblir en kandidat för EU-medlemskap, en NATO-allierad och en nyckelpartner inom säkerhet, handel och ekonomiska förbindelser samt migration, och betonar att Türkiye förväntas respektera demokratiska värderingar, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter och följa EU:s lagar, principer och skyldigheter.

Rapporten uppmanar Türkiye att ratificera Sveriges Nato-medlemskap utan ytterligare dröjsmål och understryker att ett lands NATO-anslutningsprocess på intet sätt kan kopplas till ett annat lands EU-anslutningsprocess. Varje lands framsteg på vägen mot EU bygger fortfarande på sina egna meriter, betonar parlamentsledamöterna.

Anpassning till EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik

The report welcomes Türkiye’s vote in favour of condemning Russia’s war of aggression against Ukraine in the UN General Assembly and its commitment to the sovereignty and territorial integrity of the country, regretting that Türkiye does not support sanctions outside the UN framework. Türkiye’s alignment rate with the EU’s Common foreign and security policy has slipped to an all-time low of 7 %, making it by far the lowest of all enlargement countries.

Annons

EU:s åtagande att stödja flyktingar och återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningen

Ledamöterna berömmer Türkiyes ansträngningar att fortsätta ta emot världens största flyktingbefolkning med nästan fyra miljoner människor. De välkomnar det fortsatta tillhandahållandet av EU-finansiering till flyktingar och värdsamhällen i Türkiye och uttrycker sitt starka engagemang för att upprätthålla detta i framtiden.

Genom att uttrycka sina innerliga kondoleanser till familjerna till offren för de förödande jordbävningarna den 6 februari 2023, säger parlamentsledamöterna att EU bör fortsätta att stödja Turkiets folk för att möta deras humanitära behov och återuppbyggnadsinsatser. De understryker att europeisk solidaritet kan leda till en påtaglig förbättring av förbindelserna mellan EU och Turkiet.

Föredraganden Nacho sánchez amor (S&D, Spanien) sa: "Vi har nyligen sett ett förnyat intresse från den turkiska regeringen för att återuppliva EU-anslutningsprocessen. Detta kommer inte att hända som ett resultat av geopolitiska förhandlingar, utan när turkiska myndigheter visar verkligt intresse för att stoppa den ständiga tillbakagången av grundläggande friheter och rättsstatsprincipen. Om den turkiska regeringen är uppriktig i detta borde de visa det med konkreta reformer och handlingar.”

Bakgrund

Anslutningsförhandlingarna till EU har i praktiken stått stilla sedan 2018, på grund av försämringen av rättsstatsprincipen och demokratin i Turkiet.

Nästa steg

Betänkandet kommer nu att läggas fram för omröstning i Europaparlamentet som helhet vid en av de kommande plenarsessionerna.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend