Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

'Det är orättvist': brittiska turister ryker när Portugal tas bort från en säker reselista

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Trötta på blandade meddelanden reagerade brittiska solsökare i Portugal med raseri och misstro mot deras regerings beslut att återinföra en karantänregim för resenärer som kommer från den populära sydeuropeiska destinationen, skriva Catarina Demony och Miguel Pereira.

Desperat att skaka av pandemiska blues, John Joyce, från Newcastle, och hans familj bestämde sig för att boka en semester i soliga Portugal så snart Storbritannien lade det till den så kallade gröna listan över utländska destinationer för ungefär tre veckor sedan.

"Alla behövde en liten paus ... en förändring från att sitta fast hemma", sa 44-åringen när han åt en öl på en restaurang i hjärtat av Lissabon.

Annons

Portugal var det enda stora stranddestinationen som placerades på listan, vilket gjorde det möjligt för britter att resa dit utan att behöva karantän när de återvände hem. Precis som Joyce packade tusentals sina väskor.

Men på torsdag flyttade Storbritannien Portugal till sin bärnstensfärgade lista på grund av stigande fall av COVID-19-fall och risken för en mutation av virusvarianten som först upptäcktes i Indien. Läs mer ]

"Det är lite orättvist," sa Joyce. "Det finns familjer som tar ut barn och människor som redan har bokat sin semester ... och den stress som är involverad för människor, inklusive mig själv", sa en synligt irriterad Joyce.

Annons

Charlotte Cheddle, en 22-åring från England, upprepade samma känslor och uppmanade den brittiska regeringen att antingen "förbjuda internationella resor helt eller kommunicera ordentligt med människor".

Människor solar på Luz-stranden mitt i coronavirus-sjukdomen (COVID-19) i Lagos, Portugal, 3 juni 2021. REUTERS / Pedro Nunes
Ett Ryanair-flyg från Manchester anländer till Faro flygplats den första dagen som britter får komma in i Portugal utan att behöva karantän, eftersom begränsningar av koronavirussjukdom (COVID-19) fortsätter att minska, i Faro, Portugal, 17 maj 2021. REUTERS / Pedro Nunes / File Photo

"Det är dumt," sade Cheddle, som nu måste sätta karantän i tio dagar när hon flyger tillbaka. "Vi försökte testa privat ... Vi betalade för allt och vi har gjort allt för att göra det säkert."

Portugal har upphävt de flesta av sina begränsningar. Regeringen har kritiserats hårt för att tillåta tusentals främst masklös engelsk fotboll att festa i Porto under Champions League-finalen förra helgen.

Vissa lokalbefolkningen oroade sig för att det skulle kunna öka en ökning i fall.

Landet med drygt 10 miljoner människor rapporterade 769 nya COVID-19-fall på torsdag, den högsta dagliga ökningen sedan början av april. Totala infektioner uppgår nu till 851,031.

Den brittiska regeringens beslut är ett stort slag för Portugals turistsektor, som representerar en betydande del av BNP och har Storbritannien som en av sina största utländska marknader.

"Det är inte bra för företag men långsamt kommer vi dit - eller åtminstone hoppas jag verkligen det eftersom vår ekonomi är nere", säger restaurangchef Ana Paula Gomes i Lissabon.

Chefen för hotellföreningen i den turistiska Algarve-regionen, Eliderico Viegas, sa att Storbritanniens drag skulle slå sektorn som en "hink med kallt vatten".

coronavirus

Kommissionen godkänner 1.8 miljoner euro för lettiskt stöd för boskapsodlare som drabbats av coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett lettiskt system på 1.8 miljoner euro för att stödja bönder som är verksamma inom boskapsuppfödningssektorn som drabbats av coronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Enligt systemet kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden syftar till att mildra den likviditetsbrist som stödmottagarna står inför och att ta itu med en del av de förluster som de drabbades av på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som den lettiska regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset. Kommissionen fann att systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen.

I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 31 euro per stödmottagare. och (ii) beviljas senast den 2021 december 107. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 3 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen vidtar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64541 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner franskt biståndsprogram på 3 miljarder euro för att genom lån och aktieinvesteringar stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin

publicerade

on

Europeiska kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt Frankrikes planer på att inrätta en fond på 3 miljarder euro som ska investera genom skuldinstrument och eget kapital och hybridinstrument i företag som drabbats av pandemin. Åtgärden godkändes enligt den tillfälliga ramen för statligt stöd. Systemet kommer att genomföras genom en fond med titeln 'Övergångsfond för företag som påverkas av COVID-19-pandemin', med en budget på 3 miljarder euro.

Enligt detta system kommer stödet att ha formen av (i) förlagslån eller deltagande lån; och (ii) rekapitaliseringsåtgärder, särskilt hybridkapitalinstrument och icke-röstande preferensaktier. Åtgärden är öppen för företag etablerade i Frankrike och finns i alla sektorer (utom finanssektorn), som var livskraftiga före coronaviruspandemin och som har visat att deras ekonomiska modell är långsiktigt livskraftig. Mellan 50 och 100 företag förväntas dra nytta av detta system. Kommissionen ansåg att åtgärderna uppfyllde villkoren i den tillfälliga ramen.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden var nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i Frankrikes ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga tillsynen. På grundval av detta godkände kommissionen dessa system enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), konkurrenspolitik, sade: ”Detta rekapitaliseringssystem på 3 miljarder euro gör det möjligt för Frankrike att stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin genom att underlätta tillgången till finansiering i dessa svåra tider. Vi fortsätter att arbeta nära med medlemsstaterna för att hitta praktiska lösningar för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin medan vi respekterar EU: s regelverk. ”

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend