Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Storbritannien anklagar EU för att "sätta den inre marknaden först" över Nordirland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Inför veckans möten i Storbritannien (9 juni) om partnerskapsrådet EU-Storbritannien (för att diskutera handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien) och den gemensamma kommittén för att diskutera genomförandet av utträdesavtalet. David Frost har fortsatt att ruffa fjädrar, skriver Catherine Feore.

I en op-ed i Financial Times hävdar Frost att Storbritannien underskattade effekten av protokollet på varuförflyttningar till Nordirland. Frost hävdar att Storbritannien inte kommer att "föreläsa om vi genomför protokollet - det är vi", vilket är konstigt med tanke på att Storbritannien har valt att tillfälligt avbryta tillämpningen av vissa bestämmelser och ignorerar både de åtaganden som gjorts och medlen inom avtalet för att hantera alla tvister som uppstår till följd av genomförandet av avtalet. Förenade kungarikets ensidiga åtgärder har gett EU lite annat val än att ta de första stegen under dess överträdelseförfarande. 

Frost hävdar att Förenade kungariket har varit konstruktivt och har lagt fram detaljerade förslag, till exempel föreslår ett veterinäravtal baserat på likvärdighet och att ett auktoriserat handelssystem ska minska kontrollerna, men säger att han har hört lite tillbaka från EU-sidan som svar på dessa förslag. . 

Annons

EU har emellertid upprepade gånger gjort det klart för Förenade kungariket att ett avtal baserat på likvärdighet inte skulle vara tillfredsställande trots att det fanns likvärdighetsavtal med andra tredjeländer, som Kanada och Nya Zeeland. Kommissionen hävdar att komplexiteten och omfattningen av handeln mellan EU och Storbritannien inte skulle uppfylla EU: s riskkrav. Storbritannien har upprepade gånger sagt att eftersom det just har lämnat EU är det i praktiken anpassat till EU och att EU använder överdriven försiktighet. EU påpekar i sin tur att Storbritannien upprepade gånger har signalerat sin avsikt att avvika från EU-reglerna som en fördel med att lämna EU.

Tidigare stabschef för Theresa May Gavin Barwell utmanade några av Frosts påståenden. I synnerhet: "Det är frestande att tro att - trots alla varningar - regeringen" underskattade effekten av protokollet ", men jag är ganska säker på att det inte är sant. De visste att det var en dålig affär men kom överens om att göra Brexit klar och tänkte snurra ur det senare. ” Vilket tyder på att den "otro" som kommissionen har identifierat började långt innan statssekreteraren för Nordirland erkände att lagen om den inre marknaden skulle bryta mot internationell rätt på ett "specifikt och begränsat sätt".

I dag (7 juni) beskrev en källa från Europeiska kommissionen de eftergifter och flexibiliteter som Storbritannien var villiga att erbjuda. Källan sa att de på läkemedel erkände problemet och undersökte lösningar som under vissa förhållanden skulle göra det möjligt att lokalisera vissa funktioner i GB för läkemedel som är särskilt godkända för NI-marknaden. Flexibiliteten går utöver de som redan är tillåtna i brådskande situationer enligt EU-lagstiftningen.  

Kommissionen undersöker ett undantag för ledarhundar som kommer in i Nordirland från Storbritannien baserat på ett befintligt undantag i EU-lagstiftningen om hjälphundar.

Andra lösningar läggs fram för allt från tillgång till prisvärda begagnade bilar till ändringar av momsmarginalsystemet för att underlätta kontakter mellan Storbritannien och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet för att påskynda riskbedömningen av alla brittiska högriskanläggningar avsedda för export till EU. 

EU-källan sa att EU: s IT-team arbetar platt för att säkerställa en snabb hantering av in- / utgångsdata för SPS-varor, men att systemet inte skulle vara klart före 2022. Det finns också vissa flexibiliteter för märkning av djur och kommissionen har insett att det fanns ett oväntat problem med tullkvoter (TRQ) för stål, där EU undersökte lösningar.

Trots viljan att tillgodose några av Storbritanniens oro har det ensidiga och aggressiva tillvägagångssättet från Lord Frost dämpat förhoppningarna om att veckans möte kommer att nå ett genombrott. Diplomater från alla 27 EU-länder har beslutat att utöva sin rätt att delta i mötet, vilket tyder på att det finns ett stort intresse. 

Europeiska rådet lade nyligen till Förenade kungariket i listan över brådskande frågor för sitt möte i maj och krävde ett fullständigt och effektivt genomförande av avtalen och att deras styrningsstrukturer skulle göras operativa.

Oro hade också uppstått för Förenade kungarikets försök att göra diskreta avtal med EU-länderna på bilateral basis. I sina slutsatser uppmanade regeringscheferna Storbritannien att respektera principen om icke-diskriminering mellan medlemsstaterna.

En högre brittisk officiell informationsjournalist i eftermiddag sa att protokollet har ett antal mål och hävdade att EU bara tänkte på skyddet av den inre marknaden - vilket naturligtvis är det vitala och primära intresset för EU och dess beståndsdelar. Icke desto mindre var Irland / Nordirland-protokollet i sig en stor kompromiss av EU för att erkänna de speciella omständigheter som finns i Nordirland. 

Brexit

Storbritannien försenar genomförandet av handelskontroller efter Brexit

publicerade

on

Storbritannien sa på tisdagen (14 september) att det försenar genomförandet av vissa importkontroller efter Brexit, andra gången de har skjutits tillbaka, med hänvisning till påtryckningar på företag från pandemin och den globala försörjningskedjan.

Storbritannien lämnade EU: s inre marknad i slutet av förra året, men till skillnad från Bryssel som införde gränskontroller omedelbart, steg det införandet av importkontroller på varor som livsmedel för att ge företagen tid att anpassa sig.

Efter att redan ha försenat införandet av kontroller med sex månader från den 1 april har regeringen nu skjutit behovet av fullständiga tulldeklarationer och kontroller tillbaka till 1 januari 2022. Säkerhets- och säkerhetsdeklarationer kommer att krävas från den 1 juli nästa år.

Annons

"Vi vill att företag ska fokusera på sin återhämtning från pandemin snarare än att behöva hantera nya krav vid gränsen, varför vi har lagt fram en pragmatisk ny tidtabell för att införa fullständiga gränskontroller", sa Brexit -minister David Frost.

"Företag kommer nu att ha mer tid att förbereda sig för dessa kontroller som kommer att fasas in under hela 2022."

Industrikällor inom logistik- och tullsektorn har också sagt att regeringens infrastruktur inte var redo att införa fullständiga kontroller.

Annons

Fortsätt läsa

Brexit

Hur EU kommer att bidra till att mildra effekterna av Brexit

publicerade

on

En EU -fond på 5 miljarder euro kommer att stödja människor, företag och länder som berörs av Storbritanniens utträde ur unionen, EU-frågor.

Du har nu möjlighet slutet av Brexit -övergångsperiodenDen 31 december 2020 markerade slutet på den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital mellan EU och Storbritannien, med negativa sociala och ekonomiska konsekvenser för människor, företag och offentliga förvaltningar på båda sidor.

För att hjälpa européerna att anpassa sig till förändringarna enades EU -ledarna i juli 2020 om att skapa Brexit-justeringsreserv, en fond på 5 miljarder euro (i 2018 -priser) som ska betalas fram till 2025. EU -länderna kommer att ta emot resurserna i decemberefter parlamentets godkännande. Parlamentsledamöter förväntas rösta om fonden under plenarsessionen i september.

Annons

Hur mycket kommer att gå till mitt land?

Fonden kommer att hjälpa alla EU -länder, men planen är att de länder och sektorer som är värst drabbade av Brexit ska få mest stöd. Irland toppar listan, följt av Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Belgien.

Tre faktorer beaktas för att bestämma beloppet för varje land: vikten av handel med Storbritannien, värdet av fisk som fångas i Storbritanniens exklusiva ekonomiska zon och storleken på befolkningen som bor i EU: s maritima regioner närmast Storbritannien.

Annons
Infografik som förklarar Brexit -justeringsreserven
Infografik som visar hur mycket stöd enskilda EU -länder kommer att få från Brexit -justeringsreserven  

Vad kan finansieras av fonden?

Endast åtgärder som specifikt inrättats för att motverka de negativa konsekvenserna av Storbritanniens avgång från EU kommer att vara berättigade till finansiering. Dessa kan inkludera:

  • Investeringar i skapande av arbetstillfällen, inklusive kortsiktiga arbetsprogram, omskolning och utbildning
  • Återintegrering av EU -medborgare som har lämnat Storbritannien till följd av Brexit
  • Stöd till företag (särskilt små och medelstora företag), egenföretagare och lokalsamhällen
  • Bygga tullanläggningar och se till att gräns-, fytosanitära och säkerhetskontroller fungerar
  • Certifierings- och licenssystem

Fonden täcker utgifter mellan 1 januari 2020 och 31 december 2023.

Fiskeri och banksektorer

Nationella regeringar är fria att bestämma hur mycket pengar som går till varje område. Länder som är avsevärt beroende av fiske i den exklusiva ekonomiska zonen i Storbritannien måste emellertid åtaga ett minimum av sin nationella anslag till småskaligt kustfiske, liksom lokala och regionala samhällen som är beroende av fiskeverksamhet.

Finans- och banksektorn, som kan dra nytta av Brexit, är uteslutna.

Läs mer 

Fortsätt läsa

Data

Större skydd, innovation och tillväxt i Storbritanniens datasektor som meddelats av Storbritanniens digitala sekreterare

publicerade

on

Informationskommissionärens kontor (ICO) är inställd på en översyn för att driva större innovation och tillväxt i Storbritanniens datasektor och bättre skydda allmänheten från stora datahot, enligt planerade reformer som tillkännagavs av digital sekreterare Oliver Dowden

Bridget Treacy, partner (Storbritanniens integritet och cybersäkerhetspraxis), Hunton Andrews Kurth, sade: ”Den brittiska regeringen har signalerat en ambitiös vision för att reformera Storbritanniens dataskyddslagar, förenkla den nuvarande regimen, minska byråkratin för företag och uppmuntra till datadragen innovation. Efter noggrann analys anser regeringen att den avsevärt kan förbättra Storbritanniens dataskyddsregim och hur det fungerar i praktiken, samtidigt som de behåller höga standarder för skydd för individer. Långt från att försöka ersätta den nuvarande regimen, det här ser ut som ett försök att finjustera den, vilket gör den bättre kapabel att tillgodose alla intressenters behov och passa bättre för den digitala tidsåldern. 

”Att ta en ny titt på internationella dataflöden är länge sedan, och här blir det intressant att se hur kreativ den brittiska regeringen är beredd att vara. Globala dataflöden är en oundviklig del av global handel och Covid-19-pandemin belyste behovet av globalt samarbete inom forskning och innovation. Den brittiska regeringen vill möjliggöra betrodda och ansvarsfulla dataflöden, utan att minska skyddet för individer och utan onödig byråkrati. Ett mer smidigt, flexibelt, riskbaserat och resultatbaserat tillvägagångssätt för att fastställa lämplighet kan förbättra dataskyddet totalt sett. Men här måste regeringen vara särskilt försiktig, förutsatt att den vill behålla Storbritanniens tillfredsställande status i EU.

Annons

”Det verkar som att även informationskommissionärens kontor kommer att bli föremål för reformer, med förslag om att modernisera dataskyddsregulatorns styrningsstruktur, sätta tydliga mål och säkerställa större insyn och ansvar. ICO är en mycket respekterad dataskyddsregulator som erbjuder mycket beundrat globalt ledarskap i svåra frågor. Försiktighet kommer att behövas för att säkerställa att ICO: s mycket berömda och högt värderade oberoende inte äventyras av de föreslagna reformerna.

”Sammantaget ser det här ut som ett genomtänkt försök att förbättra Storbritanniens befintliga dataskyddsregim, inte genom radikala förändringar, utan genom att bygga vidare på och finjustera det befintliga ramverket för att göra det bättre anpassat till vår digitala tidsålder. Organisationer bör välkomna möjligheten att bidra till detta samråd. ”

Bojana Bellamy, president för Hunton Andrews Kurth's Center for Information Policy Leadership (CIPL), en framstående global informationspolitisk tankesmedja i Washington, DC, London och Bryssel sa: ”Den brittiska regeringens vision är en positiv utveckling och behövs mycket för att hantera möjligheterna och utmaningarna i vår digitala tidsålder. Planerna bör välkomnas både i Storbritannien och i EU. Det här handlar inte om att sänka dataskyddet eller bli av med GDPR, det handlar om att få lagen att fungera i praktiken, mer effektivt och på ett sätt som skapar fördelar för alla - organisationer som använder data, individer, tillsynsmyndigheter och det brittiska samhället och ekonomi. Lagar och regleringsmetoder måste utvecklas och vara smidiga precis som den teknik de försöker reglera. Länder som skapar flexibla och innovativa regleringssystem kommer att ha bättre förutsättningar att svara på den fjärde industriella revolutionen vi bevittnar idag.

Annons

”Det råder ingen tvekan om att vissa aspekter av GDPR inte fungerar bra, och vissa områden är ohjälpligt obskyra. Till exempel är reglerna för dataanvändning inom vetenskaplig och industriell forskning och innovation besvärliga att lokalisera och analysera, vilket hindrar användning och delning av data för dessa fördelaktiga ändamål; det är svårt att använda personuppgifter för att träna AI -algoritmer för att undvika partiskhet; individers samtycke till databehandling har blivit meningslöst genom överanvändning; och internationella dataflöden har fastnat i byråkrati.

”Den brittiska regeringens djärva vision att förenkla den nuvarande dataskyddsregimen, minska byråkratin, lägga mer ansvar på organisationer att hantera och använda data på ett ansvarsfullt sätt och att förstärka den brittiska integritetsregulatorns centrala roll är rätt väg framåt. Det uppnår både effektivt skydd för individer och deras data och möjliggör datadriven innovation, tillväxt och samhällsnytta. Andra regeringar och länder bör följa Storbritanniens ledning.

”Det är hög tid att modernisera reglerna för internationella dataflöden och den brittiska regeringen har helt rätt att fokusera på att möjliggöra betrodda och ansvarsfulla dataflöden. Företag inom alla sektorer kommer att välkomna en mer sömlös ordning för dataöverföringar och beslut om tillräcklighet för fler länder. Företagsuppgiftsskyddsombud avleder för mycket resurser till att hantera de juridiska tekniska aspekterna av dataflöden från EU, särskilt i efterdyningarna av EU -Schrems II -domen. Konsumenter och företag skulle betjänas bättre av organisationer som fokuserar på integritet genom design, riskkonsekvensbedömningar och bygger omfattande integritetshanteringsprogram som passar den nya digitala ekonomin. 

”Det är uppmuntrande att regeringen erkänner UK Information Commissioner Office som en viktig digital tillsynsmyndighet i Storbritannien, med en kritisk uppgift att skydda både individs informationsrättigheter och möjliggöra ansvarsfull datadriven innovation och tillväxt i Storbritannien. ICO har varit en progressiv regulator och påverkare i det globala regleringssamhället. ICO måste ges resurser och verktyg för att vara strategisk, innovativ, engagera tidigt med organisationer som använder data och uppmuntra och belöna bästa praxis och ansvarighet. ”

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend