Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Michel säger att Storbritannien måste respektera de avtal de har gjort

publicerade

on

Diskussioner om genomförandet av EU: s avtal med Storbritannien kommer att äga rum i London idag (9 juni). Över Tidigare några dagar har spänningarna ökat med provocerande ledare från Lord David Frost, Storbritanniens ledare för förbindelserna mellan EU och Storbritannien.

I Europaparlamentet i morse uppmanade Europeiska rådets ordförande Charles Michel Storbritannien att respektera de avtal som ingåtts och sade "pacta sunt servanda" - avtal måste hållas - en av de mest grundläggande principerna i internationell rätt . 

Storbritannien lades till dagordningen för Europeiska rådet som sammanträdde den 24-25 maj. I slutsatserna uppmanade de 27 regeringscheferna Förenade kungariket att till fullo genomföra avtalet om tillbakadragande och handel och samarbete. Ledarna uppmanade också Förenade kungariket att respektera principen om icke-diskriminering mellan stater i sitt arbete med EU-stater och sända ett tydligt budskap om enhet. 

Michel avvisade Lord Frosts anklagelse om att EU gjorde sig skyldig till ”rättslig purism”: ”Vi tror djupt på rättsstatsprincipen,” pacta sunt servanda ”när avtal uppnås, de måste genomföras i god tro.”

Michel upprepade sin solidaritet med Irland och EU: s önskan att skydda den inre marknaden och långfredagsavtalet.

UK

Biden har en Brexit-varning för Storbritannien: Inte äventyra nordirländsk fred

publicerade

on

By

USA: s president Joe Biden och första damen Jill Biden stiger av flygvapnet vid ankomst till Cornwall Airport Newquay, nära Newquay, Cornwall, Storbritannien 9 juni 2021. REUTERS / Phil Noble / Pool
USA: s president Joe Biden och första damen Jill Biden går ut från flygvapnet ett efter landning vid RAF Mildenhall inför G7-toppmötet, nära Mildenhall, Storbritannien 9 juni 2021. REUTERS / Kevin Lamarque

USA: s president Joe Biden kommer att ge en allvarlig Brexit-varning till sitt första möte med den brittiska premiärministern Boris Johnson: Förhindra en rad med Europeiska unionen från att äventyra den känsliga freden i Nordirland, skriva Steve Holland och Guy Faulconbridge.

På sin första utlandsresa sedan han tillträdde i januari träffade Biden Johnson på torsdagen (10 juni) i den engelska badorten Carbis Bay inför G11-toppmötet fredag-söndag (13-7 juni), ett NATO-toppmöte på måndag (14) Juni), ett toppmöte mellan USA och EU på tisdag (15 juni) och ett möte med Rysslands president Vladimir Putin i Genève dagen därpå (16 juni).

Biden kommer att försöka använda resan för att bränna sina multilaterala meriter efter Donald Trumps ordförandeskaps tumult, som lämnade många amerikanska allierade i Europa och Asien förvirrade och vissa alienerade.

Biden har dock ett obehagligt budskap till Johnson, en av ledarna för Brexit-kampanjen 2016: Sluta uppvärmda EU-skilsmässoförhandlingar från att undergräva ett fredsavtal från USA, 1998, känt som långfredagsavtalet som avslutade tre decennier av blodsutgjutelse i Nordirland .

”President Biden har varit kristallklar om sin grundläggande tro på långfredagsavtalet som grunden för fredlig samexistens i Nordirland,” sade Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till journalister ombord på Air Force One.

"Alla steg som äventyrar det eller undergräver det skulle inte välkomnas av USA", sade Sullivan, som avböjde att beteckna Johnsons handlingar som att hindra freden.

Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen ansträngde freden i Nordirland till brytpunkt eftersom 27-nationsblocket vill skydda sina marknader, men ändå skär en gräns i Irländska havet den brittiska provinsen från resten av Storbritannien. Nordirland delar en gräns med EU-medlemmen Irland.

Sådan är Bidens oro över Nordirland att Yael Lempert, den högsta amerikanska diplomaten i Storbritannien, utfärdade London en demarche - en formell diplomatisk tillrättavisning - för att "inflammera" spänningar, The Times tidningen rapporterade.

Biden kommer också att tala på torsdag om att donera fler COVID-19-vacciner till fattiga länder. Läs mer

Fredsavtalet från 1998 gjorde i stort sett ett slut på "Problemen" - tre decennier av konflikt mellan irländska katolska nationalistiska militanter och pro-brittiska protestantiska "lojalistiska" paramilitärer som dödade 3,600 människor.

Biden, som är stolt över sitt irländska arv, kommer att göra ett principuttalande om vikten av det fredsavtalet, sa Sullivan.

"Han utfärdar inte hot eller ultimatum, han kommer helt enkelt att förmedla sin djupgående tron ​​att vi måste stå bakom och skydda detta protokoll," sa Sullivan.

Även om Storbritannien formellt lämnade EU 2020, handlar de båda sidorna fortfarande hot mot Brexit-affären efter att London ensidigt försenat genomförandet av de nordirländska klausulerna i affären.

EU och Storbritannien försökte lösa gränsgåten med Nordirlandsprotokollet i Brexit-avtalet, som håller provinsen både i Förenade kungarikets tullområde och EU: s inre marknad.

Pro-brittiska fackföreningar säger att Brexit-avtalet som Johnson undertecknade strider mot fredsavtalet från 1998 och London har sagt att protokollet är ohållbart i sin nuvarande form efter att leveranser av vardagliga varor till Nordirland har störts.

Storbritannien, hem till en stor Airbus-anläggning, och Europeiska unionen hoppas kunna lösa en nästan 17 år gammal tvist med USA om flygsubventioner till Boeing (FÖRBJUDA) och Airbus (AIR.PA).

Förenta staternas, brittiska och EU-tjänstemän har uttryckt optimism för att en överenskommelse kan nås före den 11 juli, när för närvarande upphävda tariffer kommer att träda i kraft på alla sidor.

En källa nära förhandlingarna sa att diskussionerna gick bra, men en överenskommelse kommer sannolikt inte att nås före toppmötet mellan USA och EU nästa vecka.

Johnson, som skrev en biografi om den brittiska krigsledaren Winston Churchill, kommer att komma överens med Biden om en "Atlantic Charter", som är utformad efter 1941-avtalet från Churchill och president Franklin D. Roosevelt.

De två ledarna kommer överens om en arbetsgrupp som ska se på att återuppta resor mellan Storbritannien och USA så snart som möjligt.

Fortsätt läsa

UK

Šefčovič lägger fram lösningar på protokollet, men beklagar att "ideologin råder"

publicerade

on

Efter gårdagens möten (9 juni) om utträdes- och handels- och samarbetsavtalen talade Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič om den nuvarande återvändsgränden mot Storbritannien och den uppenbara frustrationen att hitta fungerande lösningar på svårigheterna kring genomförandet av Irland / Nordirlands protokoll.

Šefčovič sa att han var förvånad över det första partiet av ensidiga åtgärder som möttes med ytterligare flexibilitet. Han sa att EU nu stod vid en vägskäl och att tålamod hade mycket tunt. EU överväger nu alla alternativ inklusive skiljedom och korsvedergällning, men betonade att han föredrar att lösa situationen i godo. 

En lösning som EU har erbjudit, som skulle ta bort cirka 80% av de gränsöverskridande kontrollerna, är att gå med på vad som kallas ett SPS-avtal i schweizisk stil. Šefčovič sa att detta kunde komma överens om ett par veckor, men Lord Frost har avvisat detta och har istället argumenterat för ett likvärdighetsavtal. 

'En ideologi råder'

Šefčovič sa: "Det slår mig att en ideologi överträffar [en lösning] som kan vara bra och viktig för folket i Nordirland." Han fortsatte med att förklara att '' ekvivalens '' inte skulle ta bort de flesta kontroller, eller alla de nuvarande upplevda friktionerna. Lord Frost har tagit en hård linje i denna fråga och sagt att Storbritannien behöver regleringsautonomi för att komma överens om nya handelsavtal. Återigen har EU varit flexibel och sagt att den är villig att erbjuda Storbritannien tillfällig anpassning tills varje handelsavtal som skulle kräva ändringar i lagstiftningen uppstår, vilket ger Storbritannien mer tid att utveckla infrastruktur och anpassa sig till de nya GB-kraven. Han sa: "Vi erbjuder något som är påtagligt, trovärdigt, lätt att göra och som kan åstadkommas mycket snabbt."  

Šefčovič talade också om hans gemensamma uppsökande till nordirska affärsintressenter med Lord Frost. Han sa att de ser möjligheten i protokollet och att det ger regionen en unik möjlighet och fördel. Invest NI har sett ett stort intresse och Šefčovič sa att han trodde att de i detta skede skulle organisera handelsdelegationer till Nordirland "för att utveckla distributionen, kanske försörjningskedjor och helt enkelt ge nya tillväxtjobb och nya möjligheter till Nordirland." 

Han sa att budskapet från affärsmän var mycket tydligt, de vill att politikerna ska åtgärda detta problem, att lösa det. Šefčovič sa att han var helt överens med dem.

Fortsätt läsa

Brexit

Brexit-byråkrati skapar brittisk mardröm för holländsk båtkapten

publicerade

on

By

En brittisk statlig skåpbil sedd parkerad i västra London, Storbritannien, i det här fotografiet taget den 11 maj 2016. REUTERS / Toby Melville / File Photo
Den holländska båtkaptenen Ernst-Jan de Groot, poserar för en bild några miles öster om den skotska ön Bac Mor, även känd som holländarens keps, i detta handout-fotografi som togs i juli 2015. Charles Lyster / Ernst-Jan de Groot / Utdelning via REUTERS

När den holländska båtkaptenen och ingenjören Ernst-Jan de Groot ansökte om att fortsätta arbeta i Storbritannien efter Brexit, blev han förankrad i en byråkratisk mardröm på grund av en onlinefel och säger att han nu förmodligen kommer att förlora sitt jobb, skriva Guy Faulconbridge och Andrew Macaskill.

Enligt nya invandringsregler som träder i kraft står de Groot inför utsikterna att förlora rätten att komma till Storbritannien för att arbeta såvida han inte framgångsrikt kan ansöka om visum via en regeringswebbplats i slutet av juni.

Efter sin avgång från Europeiska unionens omlopp i slutet av december ändrar Storbritannien sitt immigrationssystem och avslutar EU-medborgarnas prioritet framför människor från andra håll.

Medan regeringen hittills har behandlat mer än 5 miljoner ansökningar från EU-medborgare för att fortsätta att bo i Storbritannien, uppskattar advokater och kampanjer att det finns tiotusentals som, liksom de Groot, riskerar att missa tidsfristen.

De som lyckas får inte ett fysiskt dokument för att bevisa att de har rätt att bo eller arbeta i Storbritannien, så de förblir gisslan till webbplatser när de behöver visa bevis för sin status vid gränserna eller när de ansöker om inteckningar eller lån.

Erfarenheterna från de Groot och åtta andra sökande som Reuters talar om visar hur Brexit har utsett vissa EU-medborgare till statliga webbplatsers och tjänstemän och hur Storbritannien oavsiktligt kan avskräcka människor med färdigheter de behöver.

"Jag är fångad i en byråkratisk labyrint som till och med skulle förvåna Kafka, och det finns ingen utgång", sa de Groot. "Jag har försökt allt jag kan tänka mig för att kommunicera det enkla faktum att deras webbplats inte fungerar som den ska."

De Groot, 54, har arbetat lyckligt i Storbritannien på och av de senaste sex åren.

Han seglar långa, smala pråmar från Nederländerna till England för att användas som flytande hem. Han spenderar också några månader om året på att bygga båtar på ett varv nära London och kaptenerar ett högt fartyg runt Skottlands västkust på sommaren.

En flytande engelsktalande, de Groot, säger att han följde reglerna efter Brexit genom att ansöka om ett tillstånd för gränsarbetare för att tillåta honom att arbeta i Storbritannien utan att vara bosatt.

Onlineansökan var okomplicerad tills han ombads att tillhandahålla ett foto. Nästa sida i hans ansökan, som granskades av Reuters, sa: "du behöver inte tillhandahålla nya bilder", och det fanns inget alternativ att ladda upp en.

Några veckor senare avslogs hans ansökan - för att han inte hade ett foto.

Så började en labyrintisk mardröm av telefonsamtal, e-post och byråkratisk oordning. De Groot uppskattar att han har spenderat mer än 100 timmar på att kontakta myndigheter som han sa att de antingen inte kunde hjälpa eller gav motstridiga uppgifter.

Vissa tjänstemän sa till honom att det fanns en teknisk fråga som skulle lösas snabbt. Andra sa att det inte var något problem.

Varje gång han ringde sa de Groot att han bad personen att göra ett register över sitt klagomål. Vid sitt senaste samtal sa han att en tjänsteman sa till honom att de inte hade tillgång till enskilda ärenden, så det var omöjligt.

Han försökte starta en ny ansökan för att kringgå felet men varje gång han angav sitt passnummer kopplades det till hans första ansökan och han förblev fast i fotouppladdningsslingan.

Inrikesministeriet, regeringsavdelningen som förvaltar invandringspolitiken, svarade inte på förfrågningar om kommentarer om de Groots fall eller bristen på fysiska dokument som bevisar status som framgångsrika sökande.

TA BAKKONTROLL

Under de senaste två decennierna upplevde Storbritannien en aldrig tidigare skådad invandring. När det var en del av EU hade blockets medborgare rätt att bo och arbeta i landet.

Ett krav på att minska invandringen var en drivande kraft bakom kampanjen för Brexit i folkomröstningen 2016, med anhängare som uppmanade Storbritannien att "ta tillbaka kontrollen" över sina gränser.

De flesta EU-medborgare som vill stanna måste ha ansökt om bosatt status före juli. Andra, som de Groot, måste ansöka om visum för att arbeta i Storbritannien.

Hyresvärdar, arbetsgivare, hälsovården och andra offentliga avdelningar kommer att kunna be om bevis från EU-medborgare på deras invandringsstatus från och med nästa månad.

Hemmakontoret har rykte om att aggressivt rikta in sig på personer som inte har rätt dokumentation.

Regeringen bad om ursäkt för tre år sedan för inrikesministeriets behandling av tusentals karibiska migranter, som nekades grundläggande rättigheter, inklusive några som felaktigt deporterades, trots att de lagligen anlände till Storbritannien decennier tidigare.

Hittills i år nekades 3,294 EU-medborgare inresa till Storbritannien med några som förts till interneringscentraler eftersom de inte kunde visa korrekt visum eller uppehållstillstånd.

Advokater, välgörenhetsorganisationer och diplomater säger att vissa EU-medborgare kanske inte är medvetna om att de behöver ansöka eller kämpar för att navigera i byråkratin.

Chris Benn, en brittisk invandringsadvokat med Seraphus, ett advokatbyrå som EU-delegationen har kontrakterat till Storbritannien för att ge råd om reglerna, har spenderat de senaste tre åren vid evenemang som berättar EU-medborgare hur man navigerar i det nya systemet.

Även om Benn sa att det var omöjligt att veta hur många som fortfarande behöver ansöka, är han orolig att tiotusentals människor, och möjligen hundratusen, kanske missar deadline.

Benn säger att han fortfarande möter välutbildade, flytande engelsktalande som inte inser att de behöver ansöka. Han är särskilt orolig för äldre och människor på landsbygden som de som arbetar på gårdar kanske inte känner till de nya reglerna.

"Om till och med en mycket liten andel missar kommer du att ha mycket utbredda problem", sa han.

FELAKTIG IDENTITET

Systemet har fungerat bra för miljoner, men de nio EU-medborgare som kämpar med ansökningar som Reuters talar om säger att det verkar överväldigat. De klagar över långa väntetider med att prata med personal i callcenter och när de kommer igenom får de inte fallspecifika råd.

En av dem, en spansk student i Edinburgh, berättade för Reuters att han var orolig att han inte skulle kunna avsluta sina studier eftersom hans ansökan om fast status i november har satt i vänteläge.

Tre dagar efter ansökan informerades han i handlingar som granskats av Reuters att polisen ansåg att han utreddes för "värdelöst och vårdslöst beteende" - ett brott i Skottland för beteende som utsätter en individ eller allmänheten för den betydande risken för deras liv hälsa.

Studenten, som frågade att inte bli utnämnd offentligt av rädsla för att äventyra karriärutsikterna, sa att han aldrig hade varit i trubbel med polisen och att han inte hade någon aning om vad den påstådda utredningen skulle kunna relatera till.

Han begärde detaljer från den skotska polisen. I svar från Reuters sa de att deras databaser visade att han inte var listad för något brott eller under utredning.

Han har kontaktat sitt universitet, kampanjgrupper för EU-medborgare och den spanska ambassaden och ber om hjälp. Hittills har ingen lyckats få honom ur den byråkratiska labyrinten.

"Paniken har varit konstant och gradvis", sa han. "Det slutar med att jag tänker på det hela tiden för att jag bokstavligen kan bli sparkad ut ur landet."

En taleskvinna för Police Scotland riktade frågor till inrikesministeriet.

Inrikesministeriet svarade inte på begäran om kommentarer om studentens fall eller klagomål om callcenter.

De Groot är lika frustrerad. Företaget som vanligtvis anställer honom som kapten på ett fartyg på sommaren har börjat leta efter någon annan.

Diplomater säger att ett annat problem hotar: vad kommer Storbritannien att göra med EU-medborgare som inte har rätt dokument i juli?

Regeringen har sagt att de som missar tidsfristen kommer att förlora rätten till tjänster som gratis icke-brådskande sjukvård och kan deporteras. Riktlinjerna föreslår att förmån endast kommer att beviljas i vissa fall, till exempel för personer med en fysisk eller psykisk oförmåga.

Även de med fast status är oroliga över att de utan fysiskt dokument som bevis fortfarande kan hamna i immigrationsbegränsningar om webbplatser misslyckas.

När Rafael Almeida, en stipendiat i neurovetenskap vid University of Edinburgh, ansökte om en inteckning i år, ombads han att tillhandahålla en aktiekod som genererades av en regeringswebbplats för att bevisa sin fasta status.

Almeida sa att webbplatsen inte skulle fungera och han hälsades med ett meddelande: "Det finns ett problem med den här tjänsten just nu. Försök igen senare."

Efter en månads misslyckade försök att generera koden övertalade Almeidas inteckningsmäklare långivaren att endast acceptera sitt pass som identitetsbevis. Webbplatsen fungerar fortfarande inte.

Inrikesministeriet svarade inte på förfrågningar om kommentarer.

Almeida är orolig för att han från nästa månad inte kommer att få tillgång till sjukvård, ansöka om ett jobb om han någonsin vill eller återvända till Portugal för att träffa familj eller vänner.

"Jag är otroligt orolig, jag är otroligt frustrerad över de människor som borde ha tagit hand om detta", sa han. "Jag är bara riktigt orolig för framtiden."

Fortsätt läsa

Twitter

Facebook

trend