Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Šefčovič lägger fram lösningar på protokollet, men beklagar att "ideologin råder"

publicerade

on

Efter gårdagens möten (9 juni) om utträdes- och handels- och samarbetsavtalen talade Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič om den nuvarande återvändsgränden mot Storbritannien och den uppenbara frustrationen att hitta fungerande lösningar på svårigheterna kring genomförandet av Irland / Nordirlands protokoll.

Šefčovič sa att han var förvånad över det första partiet av ensidiga åtgärder som möttes med ytterligare flexibilitet. Han sa att EU nu stod vid en vägskäl och att tålamod hade mycket tunt. EU överväger nu alla alternativ inklusive skiljedom och korsvedergällning, men betonade att han föredrar att lösa situationen i godo. 

En lösning som EU har erbjudit, som skulle ta bort cirka 80% av de gränsöverskridande kontrollerna, är att gå med på vad som kallas ett SPS-avtal i schweizisk stil. Šefčovič sa att detta kunde komma överens om ett par veckor, men Lord Frost har avvisat detta och har istället argumenterat för ett likvärdighetsavtal. 

'En ideologi råder'

Šefčovič sa: "Det slår mig att en ideologi överträffar [en lösning] som kan vara bra och viktig för folket i Nordirland." Han fortsatte med att förklara att '' ekvivalens '' inte skulle ta bort de flesta kontroller, eller alla de nuvarande upplevda friktionerna. Lord Frost har tagit en hård linje i denna fråga och sagt att Storbritannien behöver regleringsautonomi för att komma överens om nya handelsavtal. Återigen har EU varit flexibel och sagt att den är villig att erbjuda Storbritannien tillfällig anpassning tills varje handelsavtal som skulle kräva ändringar i lagstiftningen uppstår, vilket ger Storbritannien mer tid att utveckla infrastruktur och anpassa sig till de nya GB-kraven. Han sa: "Vi erbjuder något som är påtagligt, trovärdigt, lätt att göra och som kan åstadkommas mycket snabbt."  

Šefčovič talade också om hans gemensamma uppsökande till nordirska affärsintressenter med Lord Frost. Han sa att de ser möjligheten i protokollet och att det ger regionen en unik möjlighet och fördel. Invest NI har sett ett stort intresse och Šefčovič sa att han trodde att de i detta skede skulle organisera handelsdelegationer till Nordirland "för att utveckla distributionen, kanske försörjningskedjor och helt enkelt ge nya tillväxtjobb och nya möjligheter till Nordirland." 

Han sa att budskapet från affärsmän var mycket tydligt, de vill att politikerna ska åtgärda detta problem, att lösa det. Šefčovič sa att han var helt överens med dem.

Brexit

Tysklands Merkel uppmanar till pragmatisk inställning till Nordirland

publicerade

on

By

Tysklands förbundskansler Angela Merkel (avbildad) uppmanade på lördag till en "pragmatisk lösning" på oenigheter om en del av Brexit-affären som täcker gränsfrågor med Nordirland, Reuters Läs mer.

Premiärminister Boris Johnson sa att Storbritannien kommer att göra "vad som än krävs" för att skydda sin territoriella integritet i en handelstvist med Europeiska unionen och hota nödåtgärder om ingen lösning hittades.

EU måste försvara sin gemensamma marknad, sade Merkel, men i tekniska frågor kan det finnas en väg framåt i tvisten, berättade hon för en presskonferens under ett grupp med sju ledares toppmöte.

"Jag har sagt att jag förespråkar en pragmatisk lösning för avtalsavtal, eftersom ett hjärtligt förhållande är av yttersta betydelse för Storbritannien och Europeiska unionen", sa hon.

Med hänvisning till ett samtal hon hade med USA: s president Joe Biden om geopolitiska frågor, sa Merkel att de enades om att Ukraina måste fortsätta att förbli ett transitland för rysk naturgas när Moskva har slutfört den kontroversiella gasledningen Nord Stream 2 under Östersjön.

Rörledningen på 11 miljarder dollar kommer att transportera gas direkt till Tyskland, något som Washington fruktar kan undergräva Ukraina och öka Rysslands inflytande över Europa.

Biden och Merkel kommer att träffas i Washington den 15 juli, och belastningen på bilaterala band orsakade av projektet kommer att vara på dagordningen.

G7 försökte på lördagen motverka Kinas växande inflytande genom att erbjuda utvecklingsländerna en infrastrukturplan som skulle konkurrera med president Xi Jinpings initiativ med flera biljoner dollar. L5N2NU045

På frågan om planen sa Merkel att G7 ännu inte var redo att specificera hur mycket finansiering som skulle kunna göras tillgänglig.

”Våra finansieringsinstrument är ofta inte så tillgängliga som utvecklingsländer behöver dem”, sa hon

Fortsätt läsa

Brexit

Macron erbjuder Storbritanniens Johnson 'Le reset' om han håller sitt Brexit-ord

publicerade

on

By

Frankrikes president Emmanuel Macron erbjöd sig på lördag (12 juni) att återställa förbindelserna med Storbritannien så länge premiärminister Boris Johnson står vid Brexit-skilsmässeavtalet som han undertecknade med Europeiska unionen. skriver Michel Rose.

Sedan Storbritannien avslutade sin utträde ur EU i slutet av förra året har förbindelserna med blocket och i synnerhet Frankrike försämrats, och Macron har blivit den högsta kritikern av Londons vägran att respektera villkoren för en del av sitt Brexit-avtal.

Vid ett möte i gruppen av sju rika nationer i sydvästra England sa Macron till Johnson att de två länderna hade gemensamma intressen, men att banden bara kunde förbättras om Johnson höll sitt ord om Brexit, sa en källa.

"Presidenten sa till Boris Johnson att det måste göras en återställning av det fransk-brittiska förhållandet," sade källan, som talade på villkor av anonymitet.

"Detta kan hända förutsatt att han håller sitt ord med européerna", sade källan och tillade att Macron talade på engelska till Johnson.

Elysee-palatset sa att Frankrike och Storbritannien delade en gemensam vision och gemensamma intressen i många globala frågor och "en gemensam strategi för transatlantisk politik".

Johnson kommer att träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel senare på lördag, där hon också kan ta upp tvisten om en del av EU: s skilsmässeavtal som kallas Nordirlandsprotokollet.

Den brittiska ledaren, som är värd för G7-mötet, vill att toppmötet ska fokusera på globala frågor, men har ställt sin plats för handel med Nordirland och uppmanar EU att vara mer flexibel i sin strategi för att underlätta handeln till provinsen från Storbritannien. .

Protokollet syftar till att hålla provinsen, som gränsar till EU-medlemmen Irland, både i Förenade kungarikets tullområde och EU: s inre marknad. Men London säger att protokollet är ohållbart i sin nuvarande form på grund av den störning det har orsakat leveranser av vardagliga varor till Nordirland.

Fortsätt läsa

Brexit

"Oavsett vad som krävs", varnar den brittiska Johnson EU mot handel efter Brexit

publicerade

on

By

Storbritannien kommer att göra "vad som än krävs" för att skydda sin territoriella integritet i en handelstvist med Europeiska unionen, sade premiärminister Boris Johnson på lördag (12 juni) och hotade nödåtgärder om ingen lösning hittades. skriva Elizabeth Piper och Michel Rose.

Hotet från Johnson verkade bryta en tillfällig vapenvila i ett ordkrig över en del av Brexit-affären som täcker gränsfrågor med Nordirland, fokus för spänningar sedan Storbritannien avslutade sin utträde ur EU i slutet av förra året.

Trots att USA: s president Joe Biden uppmuntrade dem att hitta en kompromiss, använde Johnson ett G7-toppmöte för att indikera att ingen ståndpunkt i vad som kallas Nordirlands protokoll som täcker gränsfrågor med den brittiska provinsen.

"Jag tror att vi kan ordna det men ... det är upp till våra EU-vänner och partners att förstå att vi kommer att göra vad som krävs", sa Johnson till Sky News.

"Jag tror att om protokollet fortsätter att tillämpas på detta sätt, kommer vi uppenbarligen inte att tveka att åberopa artikel 16", tillade han och hänvisade till en skyddsklausul som gör det möjligt för båda sidor att vidta åtgärder om de anser att avtalet leder till ekonomisk sociala problem eller miljöproblem.

"Jag har pratat med några av våra vänner här idag, som verkar missförstå att Storbritannien är ett enda land, ett enda territorium. Jag behöver bara få det i deras huvuden."

Hans kommentarer kom efter att han träffade Frankrikes president Emmanuel Macron, den tyska förbundskanslern Angela Merkel och EU: s högsta tjänstemän Ursula von der Leyen och Charles Michel vid ett sju-toppmötet i sydvästra England.

EU sa till den brittiska regeringen än en gång att den måste genomföra Brexit-affären i sin helhet och införa kontroller av vissa varor som flyttar från Storbritannien till Nordirland. Storbritannien upprepade sin begäran om brådskande och innovativa lösningar för att underlätta friktionen.

Provinsen har en öppen gräns mot EU-medlemmen Irland, så Nordirlandsprotokollet kom överens om som ett sätt att bevara blockets inre marknad efter att Storbritannien lämnat.

Protokollet höll i huvudsak provinsen i EU: s tullunion och följde många av reglerna för den inre marknaden, vilket skapade en reglerande gräns i Irländska havet mellan den brittiska provinsen och resten av Storbritannien.

Anti-Brexit-demonstranter som håller en banner och flaggor demonstrerar utanför parlamentet i London, Storbritannien den 30 januari 2020. REUTERS / Antonio Bronic
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Europeiska kommissionens president Ursula von der Leyen och Europeiska rådets president Charles Michel tar bort sina skyddande ansiktsmasker när de möts under G7-toppmötet i Carbis Bay, Cornwall, Storbritannien, 12 juni 2021. REUTERS / Peter Nicholls / Pool

Sedan Storbritannien lämnade blockets omlopp har Johnson ensidigt försenat genomförandet av vissa bestämmelser i protokollet, inklusive kontroller av kylt kött som korvar som flyttar från fastlandet till Nordirland och säger att det orsakade störningar i vissa leveranser till provinsen.

"Båda sidor måste genomföra det vi enades om", sade von der Leyen, Europeiska kommissionens ordförande, efter att ha träffat Johnson tillsammans med Michel, Europeiska rådets president.

"Det finns fullständig EU-enhet om detta", sade hon och tillade att affären hade överenskommits, undertecknats och ratificerats av både Johnsons regering och blocket.

Tysklands Merkel sa att de båda sidorna kunde hitta pragmatiska lösningar på tekniska frågor, medan EU skyddade sin inre marknad.

Tidigare i veckan slutade samtalen mellan de två förhandlarna i ett utbyte av hot över de så kallade "korvkrigen". En EU-tjänsteman sa vid G7 att det fanns ett behov av att retoriken tonas ner.

Chefen för Världshandelsorganisationen sa att hon hoppades att spänningarna inte skulle eskalera till ett handelskrig.

USA har också uttryckt allvarlig oro för att tvisten skulle kunna undergräva fredsavtalet långfredagen 1998.

Den överenskommelsen gjorde i stort sett ett slut på "Problemen" - tre decennier av konflikt mellan irländska katolska nationalistiska militanter och pro-brittiska protestantiska "lojalistiska" paramilitärer där 3,600 människor dödades.

Även om Brexit inte var en del av den formella dagordningen för G7-toppmötet i den engelska badorten Carbis Bay, har den mer än en gång hotat att fördunkla mötet.

Frankrikes Macron erbjöd sig att återställa förbindelserna med Storbritannien så länge Johnson stod vid Brexit-affären - en karaktärisering av mötet som avvisades av det brittiska laget. Läs mer.

Brexit har också ansträngt situationen i Nordirland, där det pro-brittiska "fackliga" samhället säger att de nu är avskilda från resten av Storbritannien och Brexit-avtalet bryter mot 1998 års fredsavtal. Men den öppna gränsen mellan provinsen och Irland var en nyckelprincip i långfredagsavtalet.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend