Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Brexit-avtal riskerar att undergräva Nordirlands fred, säger Storbritanniens Frost

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Det historiska irländska fredsavtalet från 1998 som har förmedlats av USA har äventyrats genom genomförandet av Brexit-skilsmässeavtalet i den brittiska provinsen Nordirland, sade premiärminister Boris Johnsons främsta Brexit-förhandlare onsdag (16 juni). skriver Guy Faulconbridge.

Förenta staterna har uttryckt allvarlig oro för att en tvist mellan London och Bryssel om genomförandet av Brexit-fördraget 2020 skulle kunna undergräva långfredagsavtalet, som faktiskt avslutade tre decenniers våld.

Efter att Förenade kungariket lämnade blockets omlopp den 1 januari har Johnson ensidigt försenat genomförandet av vissa bestämmelser i avtalets Nordirlandsprotokoll och hans främsta förhandlare har sagt att protokollet är ohållbart.

Annons

"Det är oerhört viktigt att vi håller syftet med protokollets karaktär i åtanke, vilket är att stödja Belfasts långfredagsavtal och inte att undergräva det, eftersom det riskerar att göra", Brexit-minister David Frost (avbildad) sa lagstiftare.

Fredsavtalet från 1998 gjorde i stort sett ett slut på "Problemen" - tre decennier av konflikt mellan irländsk-katolska nationalistiska militanter och pro-brittiska protestantiska "lojalistiska" paramilitärer där 3,600 människor dödades.

Johnson har sagt att han skulle kunna utlösa nödåtgärder i Nordirland-protokollet efter att dess genomförande stört handeln mellan Storbritannien och dess provins.

Annons

Protokollet syftar till att hålla provinsen, som gränsar till EU-medlemmen Irland, både i Förenade kungarikets tullområde och EU: s inre marknad.

EU vill skydda sin inre marknad, men en effektiv gräns i Irländska havet som skapats genom protokollet avskärmer Nordirland från resten av Storbritannien - till raseri av protestantiska fackföreningar.

Frost sa att London ville ha överenskomna lösningar för att göra det möjligt för protokollet att fungera utan att underminera samtycket från någon bred gemenskap i Nordirland.

"Om vi ​​inte kan göra det och för närvarande gör vi inte mycket framsteg på det - om vi inte kan göra det finns alla alternativ på bordet för vad vi gör nästa," sa Frost. "Vi skulle hellre hitta överenskomna lösningar."

På frågan om Storbritannien skulle åberopa artikel 16 i Nordirländska protokollet för att tvinga en ny tanke, sa Frost: ”Vi är extremt bekymrade över situationen.

"Stöd för protokollet har korroderat snabbt", sa Frost.

"Vår frustration ... är att vi inte får mycket dragkraft, och vi känner att vi har lagt in många idéer och att vi inte har fått mycket tillbaka för att hjälpa till att föra dessa diskussioner framåt, och under tiden ... tiden rinner ut."

Irlands utrikesminister sa som svar att provinsens handelsarrangemang inte var ett hot mot Förenade kungarikets territoriella integritet, utan bara ett sätt att hantera störningar från dess utträde ur EU.

"Vet inte hur många gånger detta måste sägas innan det helt accepteras som sant. NI-protokollet är ett tekniskt handelsarrangemang för att hantera störningen av Brexit för ön Irland i största möjliga utsträckning," sa Simon Coveney på Twitter. .

Brexit

Europaministrarna säger att förtroendet för Storbritannien är lågt

publicerade

on

Kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič, som uppdaterade ministrarna om den senaste utvecklingen, sa att förtroendet måste återuppbyggas och att han hoppas kunna hitta lösningar med Storbritannien före årets slut. 

Europeiska ministrar som sammanträder för rådet (allmänna frågor) (21 september) uppdaterades om läget i förbindelserna mellan EU och Storbritannien, särskilt när det gäller genomförandet av protokollet om Irland/Nordirland.

Šefčovič uppdaterade ministrarna om den senaste utvecklingen, inklusive hans senaste besök i Irland och Nordirland, och ministrarna upprepade sitt stöd för EU -kommissionens tillvägagångssätt: ”EU kommer att fortsätta samarbeta med Storbritannien för att hitta lösningar inom ramen för protokollet. Vi kommer att göra vårt yttersta för att få tillbaka förutsägbarhet och stabilitet för medborgarna och företagen i Nordirland och för att se till att de kan få ut så mycket som möjligt av protokollet, inklusive tillgång till den inre marknaden. ”

Annons

Vice presidenten sa att många ministrar hade talat i debatten vid rådets möte med oro över om Storbritannien var en pålitlig partner. Frankrikes Europaminister Clement Beaune sa på sin väg in i mötet att Brexit och den senaste tvisten med Frankrike om AUKUS -ubåtsavtalet inte bör blandas ihop. Men han sa att det fanns en fråga om förtroende och sa att Storbritannien var en nära allierad men att Brexit -avtalet inte respekterades fullt ut och att förtroende behövdes för att kunna gå vidare. 

Šefčovič syftar till att lösa alla utestående problem med Storbritannien före årets slut. Om Storbritanniens hot om att använda sig av artikel 16 i protokollet som gör det möjligt för Storbritannien att vidta särskilda skyddsåtgärder om protokollet leder till allvarliga ekonomiska, sociala eller miljömässiga svårigheter som kan fortsätta eller leda till en omställning av handeln, sa Šefčovič att EU skulle behöva reagera och att ministrarna hade bett kommissionen att förbereda sig för eventuella händelser. Ändå hoppas Šefčovič att detta kan undvikas.

Nordirland upplever redan handeln, både i sin import och export. Detta beror till stor del på det mycket tunna handelsavtal som Storbritannien har valt att sluta med EU, trots att de erbjuds mindre skadliga alternativ. Eventuella skyddsåtgärder måste begränsas när det gäller omfattning och varaktighet. Det finns också ett komplicerat förfarande för att diskutera skyddsåtgärder som anges i bilaga sju till protokollet, vilket innebär att meddela den gemensamma kommittén, vänta en månad på att tillämpa eventuella skyddsåtgärder, om det inte finns extraordinära omständigheter (som Storbritannien utan tvekan kommer att hävda att det finns) . Åtgärderna kommer sedan att ses över var tredje månad, i det osannolika fallet att de visar sig vara välgrundade.

Annons

Fortsätt läsa

Brexit

Storbritannien försenar genomförandet av handelskontroller efter Brexit

publicerade

on

Storbritannien sa på tisdagen (14 september) att det försenar genomförandet av vissa importkontroller efter Brexit, andra gången de har skjutits tillbaka, med hänvisning till påtryckningar på företag från pandemin och den globala försörjningskedjan.

Storbritannien lämnade EU: s inre marknad i slutet av förra året, men till skillnad från Bryssel som införde gränskontroller omedelbart, steg det införandet av importkontroller på varor som livsmedel för att ge företagen tid att anpassa sig.

Efter att redan ha försenat införandet av kontroller med sex månader från den 1 april har regeringen nu skjutit behovet av fullständiga tulldeklarationer och kontroller tillbaka till 1 januari 2022. Säkerhets- och säkerhetsdeklarationer kommer att krävas från den 1 juli nästa år.

Annons

"Vi vill att företag ska fokusera på sin återhämtning från pandemin snarare än att behöva hantera nya krav vid gränsen, varför vi har lagt fram en pragmatisk ny tidtabell för att införa fullständiga gränskontroller", sa Brexit -minister David Frost.

"Företag kommer nu att ha mer tid att förbereda sig för dessa kontroller som kommer att fasas in under hela 2022."

Industrikällor inom logistik- och tullsektorn har också sagt att regeringens infrastruktur inte var redo att införa fullständiga kontroller.

Annons

Fortsätt läsa

Brexit

Hur EU kommer att bidra till att mildra effekterna av Brexit

publicerade

on

En EU -fond på 5 miljarder euro kommer att stödja människor, företag och länder som berörs av Storbritanniens utträde ur unionen, EU-frågor.

Du har nu möjlighet slutet av Brexit -övergångsperiodenDen 31 december 2020 markerade slutet på den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital mellan EU och Storbritannien, med negativa sociala och ekonomiska konsekvenser för människor, företag och offentliga förvaltningar på båda sidor.

För att hjälpa européerna att anpassa sig till förändringarna enades EU -ledarna i juli 2020 om att skapa Brexit-justeringsreserv, en fond på 5 miljarder euro (i 2018 -priser) som ska betalas fram till 2025. EU -länderna kommer att ta emot resurserna i decemberefter parlamentets godkännande. Parlamentsledamöter förväntas rösta om fonden under plenarsessionen i september.

Annons

Hur mycket kommer att gå till mitt land?

Fonden kommer att hjälpa alla EU -länder, men planen är att de länder och sektorer som är värst drabbade av Brexit ska få mest stöd. Irland toppar listan, följt av Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Belgien.

Tre faktorer beaktas för att bestämma beloppet för varje land: vikten av handel med Storbritannien, värdet av fisk som fångas i Storbritanniens exklusiva ekonomiska zon och storleken på befolkningen som bor i EU: s maritima regioner närmast Storbritannien.

Annons
Infografik som förklarar Brexit -justeringsreserven
Infografik som visar hur mycket stöd enskilda EU -länder kommer att få från Brexit -justeringsreserven  

Vad kan finansieras av fonden?

Endast åtgärder som specifikt inrättats för att motverka de negativa konsekvenserna av Storbritanniens avgång från EU kommer att vara berättigade till finansiering. Dessa kan inkludera:

  • Investeringar i skapande av arbetstillfällen, inklusive kortsiktiga arbetsprogram, omskolning och utbildning
  • Återintegrering av EU -medborgare som har lämnat Storbritannien till följd av Brexit
  • Stöd till företag (särskilt små och medelstora företag), egenföretagare och lokalsamhällen
  • Bygga tullanläggningar och se till att gräns-, fytosanitära och säkerhetskontroller fungerar
  • Certifierings- och licenssystem

Fonden täcker utgifter mellan 1 januari 2020 och 31 december 2023.

Fiskeri och banksektorer

Nationella regeringar är fria att bestämma hur mycket pengar som går till varje område. Länder som är avsevärt beroende av fiske i den exklusiva ekonomiska zonen i Storbritannien måste emellertid åtaga ett minimum av sin nationella anslag till småskaligt kustfiske, liksom lokala och regionala samhällen som är beroende av fiskeverksamhet.

Finans- och banksektorn, som kan dra nytta av Brexit, är uteslutna.

Läs mer 

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend