Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

EU beviljar brittiska datatillräcklighet under en fyraårsperiod

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Idag (28 juni) antog EU två beslut om adekvat rättighet för Förenade kungariket bara två dagar innan ett villkorat tillfälligt system som överenskommits i handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien löpte ut den 30 juni 2021. De nya adekvatavtalen har omedelbar effekt. skriver Catherine Feore. 

I beslutet erkänns att Storbritanniens regler - som i själva verket är EU - var tillfredsställande för att uppfylla EU: s skyddsnivå. Besluten är krav enligt den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) och direktivet om brottsbekämpning som tillåter uppgifter att flöda fritt från EU till Storbritannien. 

Brittiska premiärministern Boris Johnson bad ledande Brexit-anhängare, inklusive Iain Duncan Smith MP, att bilda en arbetsgrupp för att "utnyttja de nya möjligheterna att lämna EU". Ett av de områden som identifierats av arbetsgruppen var GDPR, som den anser vara ett hinder för innovation och tillväxt. 

Annons

I sitt slutrapportidentifierar arbetsstyrkan specifikt artiklarna 5 och 22 i GDPR som 

skadligt för affärer. Enligt artikel 5 i GDPR ska uppgifter samlas in för specifika, uttryckliga och legitima ändamål och "adekvat, relevant och begränsad till vad som är nödvändigt". Arbetsstyrkan anser att detta begränsar utvecklingen av AI-teknik. 

I artikel 22 i GDPR föreskrivs att individer ”[inte] ska vara föremål för ett beslut som enbart baseras på automatiserad bearbetning, inklusive profilering, vilket ger rättsliga effekter som rör honom eller henne, eller på liknande sätt påverkar honom eller henne”, hävdar den brittiska sidan att mänsklig granskning, kan leda till beslut som är felaktiga, inte förklarliga eller partiska och säga att automatiserat beslutsfattande inte bör baseras enbart på uttryckligt samtycke, utan kan användas där det finns ett legitimt eller allmänt intresse för spel.

Annons

Värden och öppenhet Vice president Věra Jourová sa: ”Storbritannien har lämnat EU men idag är dess lagliga system för att skydda personuppgifter som det var. På grund av detta antar vi dessa adekvat beslut idag. ” Jourová erkände parlamentets oro över möjligheten till brittisk avvikelse, men sade att det fanns betydande skyddsåtgärder.  

Justitiekommissionär Didier Reynders sa: ”Efter månader av noggranna bedömningar kan vi idag ge EU-medborgare säkerhet att deras personuppgifter kommer att skyddas när de överförs till Storbritannien. Detta är en viktig del av vårt nya förhållande till Storbritannien. Det är viktigt för smidig handel och effektiv bekämpning av brott. ”

För första gången innefattar besluten om adekvaten en "solnedgångsklausul" som strikt begränsar deras varaktighet. Detta innebär att besluten upphör automatiskt efter fyra år. Efter den perioden kan adekvata slutsatser förnyas, dock bara om Storbritannien fortsätter att säkerställa en adekvat nivå av dataskydd.

Kommissionen har bekräftat att den under dessa fyra år kommer att fortsätta att övervaka den rättsliga situationen i Storbritannien och skulle kunna ingripa när som helst om Storbritannien avviker från den nuvarande skyddsnivån. 

Julian David, VD för TechUK, ett handelsorgan för den brittiska digitala sektorn, sa: ”Att säkra ett beslut om adekvat EU-Storbritannien har varit en topprioritet för techUK och den bredare tekniska industrin sedan dagen efter folkomröstningen 2016. Beslutet att Förenade kungarikets dataskyddsordning erbjuder en likvärdig skyddsnivå som EU: s GDPR är ett förtroende för Storbritanniens höga dataskyddsstandarder och är av avgörande betydelse för handeln mellan Storbritannien och EU, eftersom det fria flödet av data är avgörande för alla affärssektorer. ”

STORBRITANNIEN hoppas att utvecklingen av denna fråga kan utvecklas genom G7 Digital and Technology sektor samordningsavtal.

Rafi Azim-Khan, chef för datasekretess vid det internationella advokatbyrån Pillsbury, sade: ”Du skulle förmodligen kunna driva Storbritanniens hela havsflotta med suck av lättnad från brittiska företag. Förenade kungariket har nu säkerställt ett datalagstäckningsresultat från EU. Detta är en mycket stor sak för alla företag som är verksamma i Storbritannien, eftersom det undviker komplikationer som kan ha stört dataflöden från EU till Storbritannien, på samma sätt som överföringar utanför EU till USA, Fjärran Östern och andra länder är påverkade.

”Man måste komma ihåg att EU-reglerna har lett till förändringar i datalag över hela världen. GDPR ses ofta som den gyllene standarden i dataskyddslagar och har haft en stor krusningseffekt som att påverka nya lagar, som i Brasilien och Kalifornien. EU är till synes beredd att ta en hård linje över förändringar i GDPR. Det är troligt att Storbritannien kommer att hålla sig ganska nära händelserna med Europa, kanske med lite prat för att passa "Global Britain" -ansträngningarna. "

Brexit

Storbritannien försenar genomförandet av handelskontroller efter Brexit

publicerade

on

Storbritannien sa på tisdagen (14 september) att det försenar genomförandet av vissa importkontroller efter Brexit, andra gången de har skjutits tillbaka, med hänvisning till påtryckningar på företag från pandemin och den globala försörjningskedjan.

Storbritannien lämnade EU: s inre marknad i slutet av förra året, men till skillnad från Bryssel som införde gränskontroller omedelbart, steg det införandet av importkontroller på varor som livsmedel för att ge företagen tid att anpassa sig.

Efter att redan ha försenat införandet av kontroller med sex månader från den 1 april har regeringen nu skjutit behovet av fullständiga tulldeklarationer och kontroller tillbaka till 1 januari 2022. Säkerhets- och säkerhetsdeklarationer kommer att krävas från den 1 juli nästa år.

Annons

"Vi vill att företag ska fokusera på sin återhämtning från pandemin snarare än att behöva hantera nya krav vid gränsen, varför vi har lagt fram en pragmatisk ny tidtabell för att införa fullständiga gränskontroller", sa Brexit -minister David Frost.

"Företag kommer nu att ha mer tid att förbereda sig för dessa kontroller som kommer att fasas in under hela 2022."

Industrikällor inom logistik- och tullsektorn har också sagt att regeringens infrastruktur inte var redo att införa fullständiga kontroller.

Annons

Fortsätt läsa

Brexit

Hur EU kommer att bidra till att mildra effekterna av Brexit

publicerade

on

En EU -fond på 5 miljarder euro kommer att stödja människor, företag och länder som berörs av Storbritanniens utträde ur unionen, EU-frågor.

Du har nu möjlighet slutet av Brexit -övergångsperiodenDen 31 december 2020 markerade slutet på den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital mellan EU och Storbritannien, med negativa sociala och ekonomiska konsekvenser för människor, företag och offentliga förvaltningar på båda sidor.

För att hjälpa européerna att anpassa sig till förändringarna enades EU -ledarna i juli 2020 om att skapa Brexit-justeringsreserv, en fond på 5 miljarder euro (i 2018 -priser) som ska betalas fram till 2025. EU -länderna kommer att ta emot resurserna i decemberefter parlamentets godkännande. Parlamentsledamöter förväntas rösta om fonden under plenarsessionen i september.

Annons

Hur mycket kommer att gå till mitt land?

Fonden kommer att hjälpa alla EU -länder, men planen är att de länder och sektorer som är värst drabbade av Brexit ska få mest stöd. Irland toppar listan, följt av Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Belgien.

Tre faktorer beaktas för att bestämma beloppet för varje land: vikten av handel med Storbritannien, värdet av fisk som fångas i Storbritanniens exklusiva ekonomiska zon och storleken på befolkningen som bor i EU: s maritima regioner närmast Storbritannien.

Annons
Infografik som förklarar Brexit -justeringsreserven
Infografik som visar hur mycket stöd enskilda EU -länder kommer att få från Brexit -justeringsreserven  

Vad kan finansieras av fonden?

Endast åtgärder som specifikt inrättats för att motverka de negativa konsekvenserna av Storbritanniens avgång från EU kommer att vara berättigade till finansiering. Dessa kan inkludera:

  • Investeringar i skapande av arbetstillfällen, inklusive kortsiktiga arbetsprogram, omskolning och utbildning
  • Återintegrering av EU -medborgare som har lämnat Storbritannien till följd av Brexit
  • Stöd till företag (särskilt små och medelstora företag), egenföretagare och lokalsamhällen
  • Bygga tullanläggningar och se till att gräns-, fytosanitära och säkerhetskontroller fungerar
  • Certifierings- och licenssystem

Fonden täcker utgifter mellan 1 januari 2020 och 31 december 2023.

Fiskeri och banksektorer

Nationella regeringar är fria att bestämma hur mycket pengar som går till varje område. Länder som är avsevärt beroende av fiske i den exklusiva ekonomiska zonen i Storbritannien måste emellertid åtaga ett minimum av sin nationella anslag till småskaligt kustfiske, liksom lokala och regionala samhällen som är beroende av fiskeverksamhet.

Finans- och banksektorn, som kan dra nytta av Brexit, är uteslutna.

Läs mer 

Fortsätt läsa

Brexit

Hur EU kommer att bidra till att mildra effekterna av Brexit

publicerade

on

En EU -fond på 5 miljarder euro kommer att stödja människor, företag och länder som berörs av Storbritanniens utträde ur unionen, EU-frågor.

Du har nu möjlighet slutet av Brexit -övergångsperiodenDen 30 december 2020 markerade slutet på den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital mellan EU och Storbritannien, med negativa sociala och ekonomiska konsekvenser för människor, företag och offentliga förvaltningar på båda sidor.

För att hjälpa européerna att anpassa sig till förändringarna enades EU -ledarna i juli 2020 om att skapa Brexit-justeringsreserv, en fond på 5 miljarder euro (i 2018 års priser) som ska betalas fram till 2025. EU -länderna kommer att ta emot resurserna i decemberefter parlamentets godkännande. Parlamentsledamöter förväntas rösta om fonden under plenarsessionen i september.

Annons

Hur mycket kommer att gå till mitt land?

Fonden kommer att hjälpa alla EU -länder, men planen är att de länder och sektorer som är värst drabbade av Brexit ska få mest stöd. Irland toppar listan, följt av Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Belgien.

Tre faktorer beaktas för att bestämma beloppet för varje land: vikten av handel med Storbritannien, värdet av fisk som fångas i Storbritanniens exklusiva ekonomiska zon och storleken på befolkningen som bor i EU: s maritima regioner närmast Storbritannien.

Annons
Infografik som förklarar Brexit -justeringsreserven
Infografik som visar hur mycket stöd enskilda EU -länder kommer att få från Brexit -justeringsreserven  

Vad kan finansieras av fonden?

Endast åtgärder som specifikt inrättats för att motverka de negativa konsekvenserna av Storbritanniens avgång från EU kommer att vara berättigade till finansiering. Dessa kan inkludera:

  • Investeringar i skapande av arbetstillfällen, inklusive kortsiktiga arbetsprogram, omskolning och utbildning
  • Återintegrering av EU -medborgare som har lämnat Storbritannien till följd av Brexit
  • Stöd till företag (särskilt små och medelstora företag), egenföretagare och lokalsamhällen
  • Bygga tullanläggningar och se till att gräns-, fytosanitära och säkerhetskontroller fungerar
  • Certifierings- och licenssystem


Fonden täcker utgifter mellan 1 januari 2020 och 31 december 2023.

Fiskeri och banksektorer

Nationella regeringar är fria att bestämma hur mycket pengar som går till varje område. Länder som är avsevärt beroende av fiske i den exklusiva ekonomiska zonen i Storbritannien måste emellertid åtaga ett minimum av sin nationella anslag till småskaligt kustfiske, liksom lokala och regionala samhällen som är beroende av fiskeverksamhet.

Finans- och banksektorn, som kan dra nytta av Brexit, är uteslutna.

Läs mer 

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend