Anslut dig till vårt nätverk!

Irland

Irländska offergrupper för att lobbya USA: s president

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Förslaget från den brittiska regeringen att upphöra med alla utredningar, rättegångar och rättsliga åtgärder mot det dunkla beteendet hos sina soldater i Nordirland mellan 1969 och 1998 har orsakat raseri. Familjer till de som dog av pistoler och bomber från brittiska soldater såväl som irländska och brittiska terrorister är fast beslutna att Boris Johnson inte får komma undan med denna utveckling, som undergräver alla principerna för rättvisa i ett modernt demokratiskt samhälle och står för att släppa sina arméveteraner ur kroken. Som Ken Murray rapporterar från Dublin, ett antal offergrupper ser ut till att lobbya USA: s president Joe Biden (avbildad) i hopp om att han kommer att luta sig mot den brittiska premiärministern för att dra tillbaka.

Vissa läsare kan tycka att det är extraordinärt att familjer till de som dog i konflikten 23 år efter undertecknandet av det brittisk-irländska fredsavtalet 1998 och upphörde med ett formellt slut på 'The Troubles', är fortfarande dyra, frustrerande och långvariga juridiska åtgärder mot den brittiska regeringen som söker ersättning men, ännu viktigare, svårfångade svar!

Den brittiska arméns roll i några av de mest fruktansvärda morden under konflikten inkluderar blodbadmordet 1972 i Derry City där 14 oskyldiga offer dödades av soldater från fallskärmsregementet.

Annons

Inte bara gjorde britterna en röra av sin förklaring till morden, men Lord Widgery ljög i sin efterföljande rapport för världen och sa att [de [brittiska] soldaterna hade skjutits på först "!

Hans dåliga försök till en vitkalkningsrapport resulterade i att IRA-nummer svällde bortom dess vildaste drömmar, vilket hjälpte till att förlänga en konflikt som fortfarande var i dess tidiga dagar.

Efter ett ihållande tryck på på varandra följande brittiska regeringar gav en andra Bloody Sunday-undersökning som varade 12 år på 5,000 sidor under ledning av Lord Saville och kostade den brittiska skattebetalaren knappt 200 miljoner pund, ett annat resultat och sade att skjutningen av oskyldiga offer var '' oberättigat ''. i premiärminister David Cameron utfärdade en offentlig ursäkt i Underhuset i juni 2010.

Annons

Under tiden har framväxten att vissa brittiska soldater och MI5-officerare arbetat tillsammans med terrorister i Ulster Volunteer Force för att mörda riktade irländska republikaner sett ett växande antal katolska familjer som söker svar om de kontroversiella morden på sina nära och kära.

Inte överraskande har britterna spelat hårdboll i alla efterföljande rättsliga åtgärder.

Som Stephen Travers, en överlevande från massakern i Miami Showband 1975, som ses på Netflix, berättade Newstalk radio i Dublin förra veckan, ”spelar den brittiska etablissemanget det långa spelet genom att tillämpa de tre D: erna, förneka, fördröja och dö.”

Med andra ord, om den brittiska regeringen kan dra ut det växande antalet rättsliga åtgärder som de står inför från offrens familjer, är sannolikheten att de antingen tar tvister eller de brittiska soldaterna som försvarar sig själva kommer att vara döda när de gå in till domstolen och annullera motiveringen för ett sådant fall, och släpp därför britterna för sina påstådda mord!

Under de senaste månaderna har trycket ökat på britterna att komma till rätta med sina olagliga aktiviteter efter att en kriminalvårdare i maj förra året beslutade att tio katoliker som dödades av Her Majestys armé i Ballymurphy Belfast 1971 var helt oskyldiga.

Ballymurphy-upptäckten har gett företräde som fram till förra veckan var en förlägenhet och ekonomiskt kostsam för Londons regering, en som har potential att avslöja att vissa element i den brittiska armén medvetet mördade oskyldiga irländska katoliker utan giltig anledning!

För att öka den frustration som upplevs av familjer som förlorade nära och kära i konflikten, meddelade Nordirlands offentliga åklagarmyndighet tidigare sin avsikt att dra tillbaka förfaranden mot två tidigare brittiska soldater - Soldat F för mordet på två män under den blodiga söndagen. 1972 och Soldat B för mordet på den 15-årige Daniel Hegarty sex månader senare, en signal kanske att den brittiska regeringen är beredd att gå långt för att skydda sin egen.

När Nordirlands utrikesminister Brandon Lewis tillkännagav förra veckan att det föreslås en preskriptionsfrist för att stänga alla utredningar, rättsliga åtgärder och förfaranden för att hantera åtgärder mot brittiska säkerhetstjänster såväl som katolska och protestantiska terroristgrupper, framkallade hans kommentarer upprördhet. över ön Irland.

För första gången på länge var brittiska fackföreningsmedlemmar och irländska nationalister i Nordirland överraskande enade en gång om samma fråga!

Irländska Taoiseach Micheál Martin sa "tillkännagivandet var oacceptabelt och utgjorde ett svek."

Den irländska utrikesministern Simon Coveney sa något mer diplomatiskt, ”den irländska regeringen har en helt annan uppfattning ... liksom NI: s politiska partier och offergrupper.

 ”Det här är inte ett fullbordat faktum”, Tillade han på Twitter. 

För att komplicera saken kom britterna faktiskt överens med den irländska regeringen vid 2014 års Stormont House-samtal för att hantera äldre frågor som försäkrade lidande familjer att deras respektive frågor skulle hanteras på ett tillfredsställande sätt.

Men förra veckans överraskande tillkännagivande av Brandon Lewis orsakade till och med ilska på oppositionsbänkarna i Westminster.

Shadow Statssekreterare för Nordirland, Labour MP, Louise Haigh sa att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson behövde förklara flytten ordentligt.

”Den här regeringen gav offren sitt ord [att] de skulle leverera de korrekta utredningar som nekats offer och deras familjer så länge.

"Att riva upp det löftet skulle vara förolämpande och att göra det utan den svagaste antydan till samråd med dem som förlorade nära och kära skulle vara häpnadsväckande okänsligt."

Under tiden letar offergruppen över Atlanten för att utöva politiskt tryck på britterna.

Dublinbaserade Margaret Urwin, som representerar "Rättvisa för de glömda", sa "Jag uppmanar den irländska regeringen att lobbya USA: s president Joe Biden.

"De har inget att förlora", sa hon.

Eugene Reaveys tre oskyldiga bröder dödades av UVF med stöd av skurkiga brittiska armépersonal i deras hem i södra Armagh i januari 1976.

Han leder tillsammans TARP - sannings- och försoningsplattformen - och har lovat att han fram till dagen han dör kommer att följa Londons regering till jordens ändar för att få rättvisa för sina bröder och de som mördats av den brittiska armén.

När han pratade med eureporter.co den här veckan sa han: ”Jag skriver till Nancy Pelosi, representanthusets talman och vädjar till henne att lobbya president Biden att luta sig mot britterna för att säkerställa att denna preskription inte genomförs.

”Nancy Pelosis svärson är irländsk och Joe Bidens förfäder var irländska. Vi har inflytelserikt stöd i Washington och vi strävar efter att använda det maximalt för att säkerställa att britterna inte kommer undan med den här.

"De har varit på det i århundraden och det är dags att deras lögner och onda gärningar äntligen exponeras för hela världen."

Margaret Urwin och Eugene Reaveys samtal faller sannolikt inte för döva öron.

Förra året när avtalet mellan EU och Storbritannien om utträde mot Brexit nådde en slutsats sa president Biden att han inte skulle stödja ett amerikanskt handelsavtal med London om brittiska åtgärder undergrävde fredsavtalet [långfredagen] 1998.

Det verkar som om det kan vara några obekväma månader framåt för de styva överläpparna i det brittiska etablissemanget.

Slutar:

Irland

Simon Coveney: Irlands utrikesminister står inför förtroendeomröstning

publicerade

on

Irlands utrikesminister Simon Coveney (avbildad) står inför en förtroendeomröstning senare när Dáil (irländska parlamentet) återvänder från sommaruppehållet, skriver BBC.

Coveney har kritiserats för hans hantering av utnämningen av den tidigare regeringsministern Katherine Zappone till FN: s särskilda sändebud.

Han har förnekat att han lobbys för att utse henne men bad om ursäkt för att han inte informerade regeringen inför ett möte i juli.

Annons

Hon har sedan tackat nej till posten.

Sinn Féin har lagt fram en misstroendeförklaring till Coveney, men regeringen kommer att lägga ner en motförtroendeförklaring som kommer att debatteras av TD (parlamentsledamöter) och röstas om senare.

Taoiseach Micheál Martin, från Fianna Fáil, beskrev det som en "övervakning" att Coveney inte hade informerat sina regeringskollegor om utnämningen inför regeringsmötet, ett drag som har rapporterats ha orsakat splittringar.

Annons

Coveneys parti, Fine Gael, ingår i en koalition med Fianna Fáil och Miljöpartiet.

Katherine Zappone
Katherine Zappone var ministerkollega till Simon Coveney och Leo Varadkar

Det framkom senare att Coveneys partiledare Leo Varadkar inte hade varit medveten om utnämningen av en "särskild sändebud till FN för yttrande- och yttrandefrihet" förrän en vecka före kabinettet, då Zappone smsade honom om det.

I meddelanden som Varadkar släppte i september visade han att han därefter frågade Coveney om rollen innan regeringsmötet i juli.

Zappone svarade att hennes kontrakt snart skulle slutföras.

Den 4 augusti meddelade Zappone att hon inte skulle inta den särskilda sändebudspositionen eftersom hon ansåg "det är klart att kritik av utnämningsprocessen har påverkat själva rollens legitimitet".

Sinn Féin president Mary Lou McDonald har krävt att Coveney avskedas och ökat utsikterna till misstroendeomröstning.

Hon märkte att hans handlingar inte var "av den standard som förväntas av en minister".

Labour Party har angett att det inte har förtroende för regeringen, men ledaren Alan Kelly sa att det fanns "större frågor" än raden.

På tisdagen (14 september) sa Coveney till en partikonferens att han var "generad" över att utnämningen hade lett till en "fiasko".

"Det har inte varit min finaste månad i politiken", sa han.

Fortsätt läsa

Brexit

Kommissionen godkänner irländska stödåtgärder på 10 miljoner euro för fiskerisektorn inom ramen för Brexit

publicerade

on

EU -kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt ett irländskt system på 10 miljoner euro för att stödja den fiskerisektor som drabbas av Storbritanniens utträde ur EU och de följaktliga minskningarna av kvoterna som föreskrivs i bestämmelserna i handels- och samarbetsavtalet (TCA) mellan EU och Storbritannien. Stödet kommer att vara tillgängligt för företag som åtar sig att tillfälligt upphöra med sin fiskeverksamhet under en månad.

Syftet med systemet är att spara en del av den irländska minskade fiskekvoten för andra fartyg, medan stödmottagarna tillfälligt avbryter sin verksamhet. Ersättningen beviljas som ett icke-återbetalningsbart bidrag, beräknat på grundval av bruttolönen i genomsnitt för flottans storlek, exklusive kostnaden för bränsle och mat för fartygets besättning. Varje berättigat företag har rätt till stöd i upp till en månad under perioden 1 september till 31 december 2021. Kommissionen utvärderade åtgärderna enligt artikel 107 ci fördraget om Europeiska unionens funktionssätt ( EUF -fördraget), som gör det möjligt för medlemsstaterna att stödja utvecklingen av vissa ekonomiska verksamheter eller regioner, under vissa förutsättningar. Kommissionen fann att åtgärden förbättrar fiskerisektorns hållbarhet och dess förmåga att anpassa sig till nytt fiske och marknadsmöjligheter som följer av den nya förhållandet med Storbritannien.

Därför underlättar åtgärden utvecklingen av denna sektor och bidrar till målen för den gemensamma fiskeripolitiken för att säkerställa att fiske och vattenbruk är långsiktigt hållbart för miljön. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden utgör en lämplig form av stöd för att underlätta en ordnad övergång inom EU: s fiskerisektor efter Storbritanniens utträde ur EU. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Dagens (3 september) beslut föregriper inte om stödåtgärden så småningom kommer att vara berättigad till Brexit Adjustment Reserve "BAR" -finansiering, som kommer att bedömas när BAR -förordningen har trätt i kraft. Det ger emellertid redan Irland rättssäkerhet om att kommissionen anser att stödåtgärden är förenlig med EU: s regler för statligt stöd, oavsett den slutliga finansieringskällan. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärendenummer SA.64035 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons
Fortsätt läsa

coronavirus

Omaskerad: 23 häktade på grund av bedrägeri med e-postkompromissföretag från COVID-19

publicerade

on

Myndigheterna i Rumänien, Nederländerna och Irland har avslöjat ett sofistikerat bedrägerisystem som använder komprometterade mejl och förskottsbedrägerier som en del av en åtgärd som samordnats av Europol. 

Den 10 augusti greps 23 misstänkta i en rad räder som utfördes samtidigt i Nederländerna, Rumänien och Irland. Totalt sökte man 34 platser. Dessa kriminella tros ha bedrägit företag i minst 20 länder på cirka 1 miljon euro. 

Bedrägeriet drivs av en organiserad brottslighet som före COVID-19-pandemin redan illegalt erbjöd andra fiktiva produkter till försäljning online, till exempel träpellets. Förra året ändrade kriminella sitt arbetssätt och började erbjuda skyddsmaterial efter utbrottet av COVID-19-pandemin. 

Annons

Denna kriminella grupp - bestående av medborgare från olika afrikanska länder som är bosatta i Europa, skapade falska e -postadresser och webbsidor som liknar dem som tillhör legitima grossistföretag. Efterlikna dessa företag skulle dessa kriminella sedan lura offren - främst europeiska och asiatiska företag, att lägga beställningar hos dem och begära betalningar i förväg för att varorna ska skickas. 

Leveransen av varorna skedde dock aldrig, och intäkterna tvättades genom rumänska bankkonton som kontrollerades av kriminella innan de drogs tillbaka i bankomater. 

Europol har stött detta ärende sedan det inleddes 2017 av: 

Annons
  • Samla de nationella utredarna på alla sidor som har sett ett nära samarbete med Europols europeiska cyberbrottscentrum (EC3) för att förbereda inför åtgärdsdagen.
  • tillhandahålla kontinuerlig intelligensutveckling och analys för att stödja fältutredarna, och;
  • distribuera två av dess cyberbrottsexperter till razziorna i Nederländerna för att stödja de nederländska myndigheterna med korskontroll av realtidsinformation som samlats in under operationen och med att säkra relevanta bevis. 

Eurojust samordnade det rättsliga samarbetet med tanke på sökningarna och gav stöd vid genomförandet av flera instrument för rättsligt samarbete.

Denna åtgärd genomfördes inom ramen för Europeisk tvärvetenskaplig plattform mot kriminella hot (EMPACT).

Följande brottsbekämpande myndigheter var inblandade i denna åtgärd:

  • Rumänien: Nationella polisen (Poliția Română)
  • Nederländerna: Nationella polisen (Politie)
  • Irland: Nationella polisen (An Garda Síochána)
  • Europol: European Cybercrime Center (EC3)
     
EMPACT

I 2010 inrättade Europeiska unionen en fyraårig politikcykel att säkerställa större kontinuitet i kampen mot allvarlig internationell och organiserad brottslighet. 2017 beslutade EU -rådet att fortsätta EU: s politiska cykel för perioden 2018-2021. Syftet är att ta itu med de viktigaste hoten som organiserad och allvarlig internationell brottslighet utgör EU. Detta uppnås genom att förbättra och stärka samarbetet mellan de relevanta tjänsterna i EU: s medlemsstater, institutioner och byråer samt länder och organisationer utanför EU, inklusive den privata sektorn där så är relevant. IT-brott är en av prioriteringarna för policycykeln.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend