Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Storbritanniens premiärminister Johnson avfärdade COVID-19-låsning eftersom endast äldre skulle dö, säger ex-assistent

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Dominic Cummings, tidigare specialrådgivare för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, anländer till Downing Street, i London, Storbritannien den 13 november 2020. REUTERS / Toby Melville

Brittiska premiärministern Boris Johnson var inte beredd att införa lockdown-begränsningar för att stoppa spridningen av COVID-19 för att rädda äldre och förnekade att National Health Service skulle bli överväldigad, sa hans tidigare topprådgivare i en intervju som sändes på måndagen (19 juli). skriver Andrew MacAskill, Reuters.

I sin första TV-intervju sedan han lämnade sitt jobb förra året, vars utdrag släpptes på måndagen, Dominic Cummings (avbildad) sade Johnson inte ville införa en andra låsning under hösten förra året eftersom "de människor som dör är i stort sett alla över 80".

Annons

Cummings hävdade också att Johnson ville träffa drottning Elizabeth, 95, trots tecken på att viruset sprider sig på hans kontor i början av pandemin och när allmänheten hade fått i uppdrag att undvika all onödig kontakt, särskilt med äldre.

Den politiska rådgivaren, som har anklagat regeringen för att vara ansvarig för tusentals COVID-19-dödsfall som kan undvikas, delade en serie meddelanden från oktober som påstås komma från Johnson till assistenter. Läs mer.

I ett meddelande sa Cummings att Johnson skämtade med att de äldre kunde "få COVID och leva längre" eftersom de flesta som dör var över den genomsnittliga livslängden.

Annons

Cummings hävdar att Johnson meddelade honom att säga: "Och jag köper inte längre allt detta NHS (National Health Service) överväldigade saker. Folk jag tror att vi kan behöva kalibrera om."

Reuters kunde inte självständigt verifiera om meddelandena var äkta.

En talesman för Johnson sa att premiärministern hade vidtagit "nödvändiga åtgärder för att skydda liv och försörjning, styrd av de bästa vetenskapliga råden".

Storbritanniens oppositionsparti Labour sade att Cummings avslöjanden stärkte fallet för en offentlig utredning och var "ytterligare bevis för att premiärministern har gjort fel samtal gång på gång på bekostnad av folkhälsan".

Cummings berättade för BBC att Johnson sa till tjänstemän att han aldrig borde ha gått med på den första avstängningen och att han var tvungen att övertyga honom om att inte ta risken att träffa drottningen.

"Jag sa, vad gör du, och han sa, jag ska träffa drottningen och jag sa, vad i hela världen pratar du om, naturligtvis kan du inte gå och se drottningen," sa Cummings att han sa Johnson. "Och han sa, han hade i princip bara inte tänkt igenom det."

Trots att han ifrågasatte Johnsons lämplighet för sin roll som premiärminister och kastade regeringens kamp mot COVID-19, har Cummings kritik ännu inte på allvar punkterat den brittiska ledarens betyg i opinionsundersökningar. Hela intervjun sändes på tisdag (20 juli).

coronavirus

Kommissionen godkänner 1.8 miljoner euro för lettiskt stöd för boskapsodlare som drabbats av coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett lettiskt system på 1.8 miljoner euro för att stödja bönder som är verksamma inom boskapsuppfödningssektorn som drabbats av coronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Enligt systemet kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden syftar till att mildra den likviditetsbrist som stödmottagarna står inför och att ta itu med en del av de förluster som de drabbades av på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som den lettiska regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset. Kommissionen fann att systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen.

I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 31 euro per stödmottagare. och (ii) beviljas senast den 2021 december 107. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 3 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen vidtar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64541 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner franskt biståndsprogram på 3 miljarder euro för att genom lån och aktieinvesteringar stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin

publicerade

on

Europeiska kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt Frankrikes planer på att inrätta en fond på 3 miljarder euro som ska investera genom skuldinstrument och eget kapital och hybridinstrument i företag som drabbats av pandemin. Åtgärden godkändes enligt den tillfälliga ramen för statligt stöd. Systemet kommer att genomföras genom en fond med titeln 'Övergångsfond för företag som påverkas av COVID-19-pandemin', med en budget på 3 miljarder euro.

Enligt detta system kommer stödet att ha formen av (i) förlagslån eller deltagande lån; och (ii) rekapitaliseringsåtgärder, särskilt hybridkapitalinstrument och icke-röstande preferensaktier. Åtgärden är öppen för företag etablerade i Frankrike och finns i alla sektorer (utom finanssektorn), som var livskraftiga före coronaviruspandemin och som har visat att deras ekonomiska modell är långsiktigt livskraftig. Mellan 50 och 100 företag förväntas dra nytta av detta system. Kommissionen ansåg att åtgärderna uppfyllde villkoren i den tillfälliga ramen.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden var nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i Frankrikes ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga tillsynen. På grundval av detta godkände kommissionen dessa system enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), konkurrenspolitik, sade: ”Detta rekapitaliseringssystem på 3 miljarder euro gör det möjligt för Frankrike att stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin genom att underlätta tillgången till finansiering i dessa svåra tider. Vi fortsätter att arbeta nära med medlemsstaterna för att hitta praktiska lösningar för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin medan vi respekterar EU: s regelverk. ”

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend