Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Storbritannien vill ha ett obestämt stopp och en omförhandling av Nordirlandsprotokollet

publicerade

on

Storbritannien lade fram sitt föreslagnavägen framåt”Om Irland / Nordirlandprotokollet (NIP) till Westminster parlament den här veckan. Nordirlands utrikesminister Brandon Lewis vill inget annat än en omförhandling, med åtföljande stillestånd med förlängda respitperioder och utan ytterligare rättsliga åtgärder från EU.  

NIP är naturligtvis en del av Uttagsavtal mellan EU och Storbritannien, den '' ugnsfärdiga '' uppgörelse som den brittiska premiärministern förhandlade om, användes som hans huvudsakliga stridsrop i 2019 års allmänna val och rusade sedan genom parlamentet med liten oenighet. 

Storbritannien diskuterade inte sin kommandotidning med EU i förväg - men Storbritannien har - återigen - agerat ensidigt och utan samråd med EU.

Annons

Förenade kungarikets regering hävdar nu att den hade hörts till att förhandla om en suboptimal affär om Nordirland genom: "Parlamentets insisterande i Benn-Burt-lagen att Storbritannien inte kunde lämna EU utan ett avtal", en lag som infördes för att undvika -kallade 'no-deal scenario'. Detta hävdar de att radikalt har undergrävt regeringens förhandlingshand.

Förenade kungariket hävdar också att de väldokumenterade effekterna av nya tullarrangemang var okända, trots förklarande dokument som tillhandahölls av offentliga myndigheter och bidrag från många handelsorgan från Nordirland och längre bort vid den tiden. Även om en förhandlare var isolerad från världen utanför hans avdelning, skulle han inte ha kunnat upprätthålla salig - och nu användbar - okunnighet.

Förenade kungariket beskriver det arbete som det har gjort och de halv miljard pund investeringar som gjorts för att försöka se till att Förenade kungariket var redo för de förändringar som skulle komma att ske den 1 januari 2021. Det pekar också på vad det anser vara problem , inklusive avledningen av handeln som har ägt rum, inklusive 50-procentig ökning av värdet på Irlands export av varor till Nordirland jämfört med 2018. Enligt Storbritannien ger detta skäl att använda sig av artikel 16 i protokollet, vilket skulle göra det möjligt för den att ensidigt införa skyddsåtgärder. Dessa åtgärder måste vara proportionerliga och kommer att granskas av den gemensamma kommittén för utträdesavtalet var tredje månad.

Du har nu möjlighet Reaktionen från Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič var snabb: ”Protokollet om Irland / Nordirland är den gemensamma lösningen som EU hittade med premiärminister Boris Johnson och Lord David Frost [...] protokollet måste genomföras. Att respektera internationella rättsliga skyldigheter är av yttersta vikt.

”EU har sökt flexibla, praktiska lösningar för att övervinna de svårigheter som medborgarna i Nordirland har när det gäller genomförandet av protokollet. Den 30 juni lade kommissionen till exempel fram ett paket med åtgärder för att ta itu med vissa brådskande frågor, inklusive att ändra våra egna regler för att säkerställa långsiktig leverans av läkemedel från Storbritannien till Nordirland. Dessa lösningar uppnåddes med det centrala syftet att gynna folket i Nordirland.

”Vi är redo att fortsätta att söka kreativa lösningar, inom ramen för protokollet, i alla samhällen i Nordirland. Vi kommer dock inte att gå med på en omförhandling av protokollet. ”

Ledaren för Europaparlamentets brittiska samordningsgrupp David McAllister twittrade att Förenade kungarikets förslag skulle diskuteras i morgon (22 juli), men twittrade: ”Protokollet tar hänsyn till den brittiska regeringens beslut att lämna den inre marknaden och tullunionen. Det upprätthåller långfredagsavtalet och säkerställer fred och stabilitet i Nordirland. Protokollet kan inte omförhandlas eller ersättas. ”

I ett pressmeddelande säger Storbritannien: ”Protokollet kommer inte att skrotas, men betydande förändringar behövs för att uppnå en hållbar” ny balans ”som sätter förhållandet mellan Storbritannien och EU på ett stabilt underlag. [...] 

”För att detta ska ske krävs betydande förändringar av arrangemangen för handel med varor och den institutionella ramen. Dessa inkluderar:

· Implementera en strängare, evidensbaserad och målinriktad strategi för att förhindra att varor riskerar att komma in på den inre marknaden. Vi är redo att i Irländska havet tillämpa EU: s tullregler för varor som går till Irland via Nordirland, men varor som går till och kvarstår i Nordirland måste kunna cirkulera nästan fritt och fullständig tull och SPS-processer bör endast tillämpas på varor verkligen avsedd för EU.

· Säkerställa att företag och konsumenter i Nordirland kan fortsätta att ha normal tillgång till varor från resten av Storbritannien som de länge har litat på. Regleringsmiljön i Nordirland bör tolerera olika standarder, så att varor som tillverkas enligt brittiska standarder och regleras av brittiska myndigheter kan cirkulera fritt i Nordirland så länge de förblir i Nordirland.

· Normalisera protokollets styrelsebas så att förhållandet mellan Storbritannien och EU inte i slutändan kontrolleras av EU: s institutioner inklusive domstolen. Vi bör återgå till en normal ram i fördraget där styrning och tvister hanteras kollektivt och i slutändan genom internationell skiljedom. ”

Brexit

Storbritanniens Johnson uppmanar EU att överväga förslag efter brexit på allvar

publicerade

on

By

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson poserar med Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under ledarnas officiella välkomst- och familjefoto vid G7-toppmötet i Carbis Bay, Cornwall, Storbritannien, 11 juni 2021. Leon Neal / Pool via REUTERS

Premiärminister Boris Johnson har uppmanat EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att på allvar överväga Storbritanniens förslag att ändra det han kallade det "ohållbara" sättet att en Brexit-affär styr handel med Nordirland, skriver Elizabeth Piper.

Sedan den avslutade sin utträde ur EU i slutet av förra året har Storbritanniens band med blocket nått nya nedgångar, där båda sidor anklagar varandra för att handla i ond tro på grund av ett avtal om handel efter Nordirland efter Brexit.

London anklagar Bryssel för att vara för puristiskt eller legalistiskt i att tolka vad affären innebär för vissa varor som flyttar från Storbritannien till provinsen Nordirland. EU säger att det följer affären, som Johnson undertecknade förra året.

Annons

Storbritannien föreslog på onsdagen att omförhandla delar av Nordirlandprotokollet som styr rörelsen av varor som kylt kött och att avstå från EU: s tillsyn över avtalet.

EU har avvisat kravet på omförhandling, med von der Leyen som upprepar blockets meddelande på Twitter och säger: "EU kommer att fortsätta att vara kreativ och flexibel inom ramen för protokollet. Men vi kommer inte att omförhandla."

Johnson pratade med van der Leyen förra veckan.

"Premiärministern förklarade att protokollets funktion för närvarande inte var hållbar. Han sa att lösningar inte kunde hittas genom de befintliga mekanismerna i protokollet och det är därför vi skulle lägga fram förslag för betydande ändringar av det," Johnsons talesman berättade för reportrar.

Johnson uppmanade EU att "titta på förslagen på allvar och arbeta med Storbritannien på dem" och sade att detta skulle sätta förhållandet mellan Storbritannien och EU på ett bättre sätt.

Storbritannien formulerade förslagen i ett dokument som det utfärdade på onsdagen för att försöka tvinga stammande förhandlingar framåt för att få det så kallade protokollet att fungera bättre. Vissa kritiker säger att få av förslagen är nya och till stor del kan avvisas av EU.

Protokollet tar itu med den största förvirring som uppstod genom skilsmässan: hur man kan bevara den känsliga freden som fördes till provinsen av det USA-förmedlade fredsavtalet från långfredagen 1998 - genom att upprätthålla en öppen gräns - utan att öppna en bakdörr genom grannlandet Irland till EU: s enda 450 miljoner människor.

Det kräver i huvudsak kontroller av varor mellan det brittiska fastlandet och Nordirland, som förblir en del av EU: s tullområde. Dessa har visat sig vara betungande för företag och ett anati för fackföreningsmedlemmar, som stöder starkt att provinsen förblir en del av Storbritannien.

Fortsätt läsa

Brexit

EU stöder Irland när Storbritannien söker lösningar på Nordirlandsprotokollet

publicerade

on

Det kontroversiella Nordirlandsprotokollet som ingår i EU / UK: s utträdesavtal visar inga tecken på att lösa sig själv snart. Som Ken Murray rapporterar från Dublin, Europeiska kommissionen är ovillig att backa medan britterna fortsätter att söka efter en öppning för att få sig ur en överenskommen handling som de själva hyllade i december förra året.

Det är sju månader sedan den brittiska regeringen skröt med mycket när Brexit formellt undertecknades och förseglades i Bryssel med leenden och jubel före jul runt.

Som Storbritanniens chefsförhandlare Lord David Frost twittrade på julafton 2020: ”Jag är mycket nöjd och stolt över att ha lett ett stort brittiskt team för att säkra dagens utmärkta avtal med EU.

Annons

”Båda sidor arbetade outtröttligt dag efter dag under utmanande förhållanden för att få världens största och bredaste affär på rekordtid. Tack alla som fick det att hända. ”

Man skulle kunna tänka sig att läsa hans ord om att den brittiska regeringen hoppades kunna leva lyckligt någonsin efter att affären var klar. Men allt kommer inte att planera.

Enligt Brexit-utträdesavtalet skapade Nordirlandsprotokollet, som är en bilaga till EU / UK-avtalet, ett nytt handelsarrangemang mellan GB och Nordirland som, även om det befinner sig på ön Irland, faktiskt finns i Storbritannien.

Syftet med protokollet är att vissa föremål som flyttas från GB till NI, t.ex. ägg, mjölk och kylt kött, måste genomgå hamnkontroller för att komma fram till ön Irland varifrån de kan säljas lokalt eller flyttas vidare till republiken, som förblir i Europeiska unionen.

När protestantiska fackliga arbetare eller brittiska lojalister i Nordirland ser det, uppgår protokollet eller den teoretiska handelsgränsen i Irländska havet till ytterligare ett steg i riktning mot ett enat Irland - som de starkt motsätter sig - och markerar ytterligare isolering från Storbritannien där deras lojalitet är till.

Tidigare ledare för det demokratiska unionistpartiet Edwin Poots sa att protokollet satte ”absurda hinder för handeln med vår största marknad [GB]”.

En övergångsperiod från den 1 januari till den 30 juni kom överens om att åtgärderna skulle kunna träda i kraft, men detta har varit fientligheten i Nordirland gentemot protokollet, den perioden har nu förlängts till slutet av september för att hitta vägar för acceptabel kompromiss för att hålla alla sidor nöjda!

Protokollet och dess konsekvenser som, som det verkar, Storbritannien inte tänkte igenom, har ilskat medlemmar av det unionistiska samfundet så mycket i Nordirland, protester på gatorna varannan natt sedan försommaren, har blivit en vanlig syn.

Sådan är känslan av svek mot London över protokollet, brittiska lojalister har hotat att ta sina protester till Dublin i den irländska republiken, ett drag som många skulle se som provocerar en ursäkt för våld.

Lojalistaktivisten Jamie Bryson talar vidare Pat Kenny Show on Newstalk radio i Dublin sa nyligen: "Spara för att det kommer att bli en ganska anmärkningsvärd vändning när det gäller Nordirlands protokoll under de kommande veckorna ... Jag skulle nog föreställa mig att dessa protester kommer att tas söder om gränsen, säkert efter den 12 juli."

12 juliy, ett datum som ses i Nordirland som markerar toppen av Orange Order-marscheringssäsongen, har kommit och gått. Hittills har de som är emot protokollet i Nordirland ännu inte korsat gränsen som skiljer nord från Sydirland.

Men med påtryckningar mot regeringen i London från brittiska fackföreningar i Nordirland och handlare som känner att deras företag kommer att drabbas mycket när hela innehållet i protokolldokumentet träder i kraft har Lord Frost försökt desperat att ändra och mildra affären. han förhandlade och berömde maximalt i december förra året.

Samma affär, bör det läggas till, antogs i underhuset med 521 röster mot 73, kanske ett tecken på att den brittiska regeringen inte utförde sin tillbörliga aktsamhet!

Bland de synliga konsekvenserna av Brexit i Nordirland är långa förseningar för lastbilsförare i hamnar med några stora stormarknadskedjor som klagar på tomma hyllor.

Känslan i Dublin är att om COVID-19-åtgärder inte fanns på plats, skulle de verkliga verkliga konsekvenserna av Brexit sannolikt vara hårdare i Nordirland än de redan är.

Med press på Lord Frost att reda ut detta politiska dilemma så snart som möjligt sa han till Westminster-parlamentet förra veckan, "vi kan inte fortsätta som vi är".

Genom att publicera det som kallades "A Command Paper" fortsatte det fräckt att säga "EU: s inblandning i poliseringen av affären" skapar bara misstro och problem ".

Papperet föreslog till och med avskaffandet av filtullpapper för handlare som säljer från Storbritannien till NI.

Istället skulle ett "förtroende och verifiera" -system, kallat en "ärlighetslåda", tillämpas, varigenom handlare skulle registrera sin försäljning i ett lättrörelsessystem som möjliggjorde inspektion av sina försörjningskedjor, ett förslag som utan tvekan skickade smugglare till sängs med ett leende i ansiktet!

Själva förslaget om en "ärlighetslåda" måste ha låtit underhållande och ironisk i Nordirland där Boris Johnson 2018 lovade delegater vid DUP: s årliga konferens att "det skulle inte finnas någon gräns i Irländska havet" bara för att han därefter skulle gå tillbaka på hans ord!

Med EU-kommissionens ordförande Ursula Von Der Leyen som förra veckan bekräftade den brittiska premiärministern Boris Johnson att det inte kommer att bli någon omförhandling av avtalet, ser den brittiska sidan ut att göra sig ytterst impopulär med de protestantiska fackliga och irländska nationalistiska samhällena i norra Irland.

När brittiska protestantiska fackföreningar i Nordirland är arga över protokollet, är irländska katolska nationalister också rasande mot London efter att utrikesministern för NI Brandon Lewis tillkännagav förslag om att upphöra med alla utredningar av mord som begåtts under problemen före 1998.

Om de genomförs skulle familjerna till de som dog av brittiska soldater och säkerhetstjänster aldrig få rättvisa medan de som dog av handlingar utförda av brittiska lojalister och irländska republikaner skulle drabbas av samma öde.

Taoiseach Micheál Martin som talade i Dublin sa "de brittiska förslagen var oacceptabla och utgjorde svek [till familjerna."

Med USA: s president Joe Biden, en man av irländskt arv, som förra året sade att han inte kommer att underteckna ett handelsavtal med Storbritannien om London gör något för att undergräva 1998 års Nordirlands fredsavtal, verkar Boris Johnson-administrationen minska. antal vänner i Bryssel, Berlin, Paris, Dublin och Washington.

Samtalen om att granska villkoren i Nordirlandsprotokollet ser ut att återupptas under de kommande veckorna.

Med EU-signaleringen är den inte villig att växa och den amerikanska regeringen sitter på Dublin, London befinner sig i ett svårt dilemma som kommer att kräva något anmärkningsvärt att fly från.

Som en uppringare till ett Dublin-radiotelefonprogram påpekade förra veckan i frågan: ”Någon borde säga till britterna att Brexit får konsekvenser. Du får vad du röstar på. ”

Fortsätt läsa

Brexit

Storbritannien kräver att EU godkänner ett nytt nordirskt Brexit-avtal

publicerade

on

By

Vy över gränsövergången mellan Irland och Nordirland utanför Newry, Nordirland, Storbritannien, 1 oktober 2019. REUTERS / Lorraine O'Sullivan

Storbritannien på onsdagen (21 juli) krävde en ny överenskommelse från Europeiska unionen för att övervaka handeln efter Brexit som involverade Nordirland men undvek sig från att ensidigt dölja en del av skilsmässeavtalet trots att säga att dess villkor hade brutits, skriva Michael Holden och William James.

Nordirlandsprotokollet godkändes av Storbritannien och Europeiska unionen som en del av ett Brexit-avtal 2020, slutligen förseglat fyra år efter att brittiska väljare stöttade skilsmässan i en folkomröstning.

Annons

Det försökte komma runt den största skillnaden mellan äktenskapsskillnaderna: hur man skyddar EU: s inre marknad men också undviker landgränser mellan den brittiska provinsen och Irländska republiken, vars politiker på alla sidor fruktar att bränslen kan väcka till stor del slutade 1998 USA-förmedlat fredsavtal.

Protokollet krävde i huvudsak kontroller av varor mellan det brittiska fastlandet och Nordirland, men dessa har visat sig vara betungande för näringslivet och ett anatema för "fackföreningsmedlemmar" som stöder starkt att provinsen förblir en del av Storbritannien.

"Vi kan inte fortsätta som vi är", sade Brexit-minister David Frost till parlamentet och sa att det fanns berättigande att åberopa artikel 16 i protokollet som gjorde det möjligt för båda sidor att vidta ensidiga åtgärder för att undvika villkoren om det fanns en oväntad negativ effekt som härrör från Överenskommelsen.

"Det är uppenbart att omständigheterna finns för att motivera användningen av artikel 16. Ändå ... har vi dragit slutsatsen att det inte är rätt tillfälle att göra det.

"Vi ser en möjlighet att gå annorlunda, att hitta en ny väg för att försöka komma överens med EU genom förhandlingar, en ny balans i våra arrangemang som täcker Nordirland, till fördel för alla."

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend