Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Hur EU kommer att bidra till att mildra effekterna av Brexit

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En EU -fond på 5 miljarder euro kommer att stödja människor, företag och länder som berörs av Storbritanniens utträde ur unionen, EU-frågor.

Du har nu möjlighet slutet av Brexit -övergångsperiodenDen 31 december 2020 markerade slutet på den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital mellan EU och Storbritannien, med negativa sociala och ekonomiska konsekvenser för människor, företag och offentliga förvaltningar på båda sidor.

För att hjälpa européerna att anpassa sig till förändringarna enades EU -ledarna i juli 2020 om att skapa Brexit-justeringsreserv, en fond på 5 miljarder euro (i 2018 -priser) som ska betalas fram till 2025. EU -länderna kommer att ta emot resurserna i decemberefter parlamentets godkännande. Parlamentsledamöter förväntas rösta om fonden under plenarsessionen i september.

Annons

Hur mycket kommer att gå till mitt land?

Fonden kommer att hjälpa alla EU -länder, men planen är att de länder och sektorer som är värst drabbade av Brexit ska få mest stöd. Irland toppar listan, följt av Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Belgien.

Tre faktorer beaktas för att bestämma beloppet för varje land: vikten av handel med Storbritannien, värdet av fisk som fångas i Storbritanniens exklusiva ekonomiska zon och storleken på befolkningen som bor i EU: s maritima regioner närmast Storbritannien.

Annons
Infografik som förklarar Brexit -justeringsreserven
Infografik som visar hur mycket stöd enskilda EU -länder kommer att få från Brexit -justeringsreserven  

Vad kan finansieras av fonden?

Endast åtgärder som specifikt inrättats för att motverka de negativa konsekvenserna av Storbritanniens avgång från EU kommer att vara berättigade till finansiering. Dessa kan inkludera:

  • Investeringar i skapande av arbetstillfällen, inklusive kortsiktiga arbetsprogram, omskolning och utbildning
  • Återintegrering av EU -medborgare som har lämnat Storbritannien till följd av Brexit
  • Stöd till företag (särskilt små och medelstora företag), egenföretagare och lokalsamhällen
  • Bygga tullanläggningar och se till att gräns-, fytosanitära och säkerhetskontroller fungerar
  • Certifierings- och licenssystem

Fonden täcker utgifter mellan 1 januari 2020 och 31 december 2023.

Fiskeri och banksektorer

Nationella regeringar är fria att bestämma hur mycket pengar som går till varje område. Länder som är avsevärt beroende av fiske i den exklusiva ekonomiska zonen i Storbritannien måste emellertid åtaga ett minimum av sin nationella anslag till småskaligt kustfiske, liksom lokala och regionala samhällen som är beroende av fiskeverksamhet.

Finans- och banksektorn, som kan dra nytta av Brexit, är uteslutna.

Läs mer 

Brexit

Storbritannien försenar genomförandet av handelskontroller efter Brexit

publicerade

on

Storbritannien sa på tisdagen (14 september) att det försenar genomförandet av vissa importkontroller efter Brexit, andra gången de har skjutits tillbaka, med hänvisning till påtryckningar på företag från pandemin och den globala försörjningskedjan.

Storbritannien lämnade EU: s inre marknad i slutet av förra året, men till skillnad från Bryssel som införde gränskontroller omedelbart, steg det införandet av importkontroller på varor som livsmedel för att ge företagen tid att anpassa sig.

Efter att redan ha försenat införandet av kontroller med sex månader från den 1 april har regeringen nu skjutit behovet av fullständiga tulldeklarationer och kontroller tillbaka till 1 januari 2022. Säkerhets- och säkerhetsdeklarationer kommer att krävas från den 1 juli nästa år.

Annons

"Vi vill att företag ska fokusera på sin återhämtning från pandemin snarare än att behöva hantera nya krav vid gränsen, varför vi har lagt fram en pragmatisk ny tidtabell för att införa fullständiga gränskontroller", sa Brexit -minister David Frost.

"Företag kommer nu att ha mer tid att förbereda sig för dessa kontroller som kommer att fasas in under hela 2022."

Industrikällor inom logistik- och tullsektorn har också sagt att regeringens infrastruktur inte var redo att införa fullständiga kontroller.

Annons

Fortsätt läsa

Brexit

Hur EU kommer att bidra till att mildra effekterna av Brexit

publicerade

on

En EU -fond på 5 miljarder euro kommer att stödja människor, företag och länder som berörs av Storbritanniens utträde ur unionen, EU-frågor.

Du har nu möjlighet slutet av Brexit -övergångsperiodenDen 30 december 2020 markerade slutet på den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital mellan EU och Storbritannien, med negativa sociala och ekonomiska konsekvenser för människor, företag och offentliga förvaltningar på båda sidor.

För att hjälpa européerna att anpassa sig till förändringarna enades EU -ledarna i juli 2020 om att skapa Brexit-justeringsreserv, en fond på 5 miljarder euro (i 2018 års priser) som ska betalas fram till 2025. EU -länderna kommer att ta emot resurserna i decemberefter parlamentets godkännande. Parlamentsledamöter förväntas rösta om fonden under plenarsessionen i september.

Annons

Hur mycket kommer att gå till mitt land?

Fonden kommer att hjälpa alla EU -länder, men planen är att de länder och sektorer som är värst drabbade av Brexit ska få mest stöd. Irland toppar listan, följt av Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Belgien.

Tre faktorer beaktas för att bestämma beloppet för varje land: vikten av handel med Storbritannien, värdet av fisk som fångas i Storbritanniens exklusiva ekonomiska zon och storleken på befolkningen som bor i EU: s maritima regioner närmast Storbritannien.

Annons
Infografik som förklarar Brexit -justeringsreserven
Infografik som visar hur mycket stöd enskilda EU -länder kommer att få från Brexit -justeringsreserven  

Vad kan finansieras av fonden?

Endast åtgärder som specifikt inrättats för att motverka de negativa konsekvenserna av Storbritanniens avgång från EU kommer att vara berättigade till finansiering. Dessa kan inkludera:

  • Investeringar i skapande av arbetstillfällen, inklusive kortsiktiga arbetsprogram, omskolning och utbildning
  • Återintegrering av EU -medborgare som har lämnat Storbritannien till följd av Brexit
  • Stöd till företag (särskilt små och medelstora företag), egenföretagare och lokalsamhällen
  • Bygga tullanläggningar och se till att gräns-, fytosanitära och säkerhetskontroller fungerar
  • Certifierings- och licenssystem


Fonden täcker utgifter mellan 1 januari 2020 och 31 december 2023.

Fiskeri och banksektorer

Nationella regeringar är fria att bestämma hur mycket pengar som går till varje område. Länder som är avsevärt beroende av fiske i den exklusiva ekonomiska zonen i Storbritannien måste emellertid åtaga ett minimum av sin nationella anslag till småskaligt kustfiske, liksom lokala och regionala samhällen som är beroende av fiskeverksamhet.

Finans- och banksektorn, som kan dra nytta av Brexit, är uteslutna.

Läs mer 

Fortsätt läsa

Brexit

Storbritannien är inte längre i topp 10 för handel med Tyskland när Brexit biter

publicerade

on

By

Europeiska unionen, brittiska och tyska flaggor flagrar framför ett kansli inför ett besök av den brittiska premiärministern Theresa May i Berlin, Tyskland, 9 april 2019. REUTERS/Hannibal Hanschke/Files

Storbritannien är på väg att förlora sin status som en av Tysklands tio bästa handelspartners i år för första gången sedan 10, eftersom Brexit-relaterade handelshinder driver företag i Europas största ekonomi att leta efter affärer någon annanstans, skriva Michael Nienaber och Rene Wagner.

Storbritannien lämnade EU: s inre marknad i slutet av 2020, efter mer än fyra års bråk om villkoren för skilsmässa under vilken företagstyskland redan hade börjat minska förbindelserna med Storbritannien.

Under de första sex månaderna i år sjönk den tyska importen av brittiska varor nästan 11% från föregående år till 16.1 miljarder euro (19.0 miljarder dollar), visar uppgifter från Federal Statistics Office som Reuters granskade.

Annons

Medan tysk varuexport till Storbritannien steg 2.6% till 32.1 miljarder euro, kunde det inte förhindra en nedgång i den bilaterala handeln, med 2.3% till 48.2 miljarder euro - vilket pressade Storbritannien ner till elfte plats från nionde och från femte innan det röstade för att lämna EU 11.

En undersökning från december 2020 av Tysklands BGA -branschorganisation visade att ett av fem företag omorganiserade leveranskedjor för att byta ut brittiska leverantörer mot andra i EU.

Den trenden blev mer markant, även om brittiska företag var ännu sämre, säger Michael Schmidt, president för brittiska handelskammaren i Tyskland, vilket gör någon vändning före slutet av detta år osannolik.

Annons

-Fler och fler små och medelstora företag slutar handla (i Storbritannien) på grund av dessa (Brexit-relaterade) hinder, säger Schmidt till Reuters.

Den kraftiga nedgången under första halvåret drevs också av drag-fram-effekter innan de nya hindren, till exempel tullkontroller, började i januari.

"Många företag förutsåg problemen ... så de bestämde sig för att dra fram importen genom att öka lagren", sa han.

Medan denna effekt ökade den bilaterala handeln under det fjärde kvartalet, minskade det efterfrågan tidigt i år, medan problem med de nya tullkontrollerna också komplicerade handeln från januari och framåt.

Storbritanniens dåliga prestanda var inte bara en dålig januari som drog ner genomsnittet under de första sex månaderna av 2021.

I både maj och juni förblev den bilaterala varuhandeln mellan Tyskland och Storbritannien under nivåerna i slutet av 2019-till skillnad från alla andra stora tyska handelspartners.

"Storbritanniens förlust av betydelse i utrikeshandeln är den logiska konsekvensen av Brexit. Det här är förmodligen bestående effekter", säger Gabriel Felbermayr, president för det Kiel-baserade institutet för världsekonomi (IfW), till Reuters.

En datafördelning visade att tysk import av brittiska jordbruksprodukter sjönk med mer än 80% under de första sex månaderna medan importen av läkemedelsprodukter nästan halverades.

"Många små företag har helt enkelt inte råd med den extra bördan att hålla sig uppdaterad och följa alla tullregler som inleds, till exempel hälsointyg för ost och andra färska produkter," sa Schmidt.

Men de nya handelsverkligheterna hade skadat brittiska företag ännu mer än tyska, som var mer vana vid att hantera olika tullregimer runt om i världen eftersom många hade exporterat till olika icke-europeiska länder i årtionden.

"I Storbritannien är bilden en annan", sa Schmidt och tillade att många små företag där främst hade exporterat till EU, så de måste börja om från början när de konfronterades med nya tullkontroller.

"För många små brittiska företag innebar Brexit att förlora tillgången till sin viktigaste exportmarknad ... Det är som att skjuta dig själv i foten. Och detta förklarar varför tysk import från Storbritannien är i fritt fall nu."

Han uttryckte hopp om att en del av nedgången kan vara tillfällig. "Företag är normalt alltid i en bra position att anpassa sig snabbt - men det här kräver tid."

($ 1 = € 0.8455)

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend