Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Coveney säger att kommissionens förslag om Nordirlands protokoll går över förväntan

DELA MED SIG:

publicerade

on

När han anlände till dagens utrikesråd i Luxemburg (18 oktober) sa irländska utrikesministern Simon Coveney att kommissionens paket sänder en mycket tydlig signal till Nordirland om att EU lyssnar och verkligen försöker utnyttja maximal möjlig flexibilitet inom gränserna för protokollet för att lösa problem.

Coveney erkände det stora steg som Europeiska kommissionen gjorde för att lösa frågor kring Nordirlands protokoll. Han sa att paketet med åtgärder som föreslogs av vice ordförande Maroš Šefčovič hade varmt välkomnats av näringslivet i Nordirland och var ett verkligt och verkligt försök att lösa praktiska frågor på plats. 

Han sa att paketet går utöver många människors förväntningar när de svarar på verkliga avbrott i handeln med varor som kommer från Storbritannien till Nordirland, minskar kontrollerna av livsmedelsprodukter med 80%och tullkontrollerna med 50%, utöver en ny struktur i plats för att förbättra dialog och kommunikation för att säkerställa att Nordirland är mycket involverat i framtidsplaner och hur protokollet fungerar. 

”Tyvärr var den brittiska regeringens uttalanden under första halvan av förra veckan innan Šefčovič -tillkännagivandet verkligen inte till hjälp. [Den brittiska regeringen] försökte flytta den politiska utmaningen från att lösa praktiska problem på fältet till ett nytt problem angående EG -domstolen ”. Frågan om Europadomstolens tillsyn över den inre marknaden för varor som Nordirland fortsätter att åtnjuta hade inte tagits upp med kommissionen förrän nyligen. Det senaste kravet har ifrågasatt Storbritanniens integritet. 

Coveney sa att den brittiska regeringen har folkrättsliga skyldigheter att följa fördraget som de själva utformade, ratificerade och nu behöver genomföra. 

På fredagen (15 oktober) var EU-kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič värd för Lord David Frost i Bryssel. Šefčovič välkomnade att båda sidor har kommit överens om att engagera sig intensivt och konstruktivt på både expert- och politisk nivå, med en uppsättning möten planerade denna vecka i Bryssel med det brittiska teamet. EU vill fokusera på de områden som är viktigast för nordirländare och företag, och där gemensamma lösningar är möjliga. Han sa: ”Snabba gemensamma lösningar skulle ge stabilitet, säkerhet och förutsägbarhet som Nordirland förtjänar, och i slutändan skydda långfredagsavtalet (Belfast) i alla dess dimensioner.”

Lord Frost utfärdade ett uttalande som erkände ansträngningarna som vice president Šefčovič och underströk att han skulle diskutera dem konstruktivt och i en positiv anda. Men Frost fortsätter att hävda att det uttagsavtal han förhandlade fram i slutet av 2019 bör ändras för att återspegla Storbritanniens nya frågor.

Annons

Dela den här artikeln:

trend