Anslut dig till vårt nätverk!

UK

"Vi har inte sett någon rörelse alls från Storbritanniens sida" Maroš Šefčovič

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič uttryckte i dag sin besvikelse över att Storbritannien inte har ändrat sin ståndpunkt efter de stora eftergifterna från EU. Kommissionen verkar inte tvivla på att Storbritanniens avsikt är att utlösa artikel 16 i protokollet mellan Irland och Nordirland.

I en artikel i den brittiska tidningen The Daily Telegraph under helgen tog Šefčovič upp sin oro över den brittiska regeringens vägran att engagera sig i EU:s förslag och observerade att Storbritannien verkade vara inställd på en konfrontationsväg. Detta tycks bekräftas med få framsteg i kommissionens långtgående paket som syftar till att ta itu med de problem som nordirländska företag upplever.  

Šefčovič sa: "Vi hör mycket om artikel 16 för tillfället. Låt det inte råda något tvivel om att det skulle få allvarliga konsekvenser att utlösa artikel 16 – för att försöka omförhandla protokollet. Allvarligt för Nordirland, eftersom det skulle leda till instabilitet och oförutsägbarhet. Och allvarligt också för förbindelserna mellan EU och Storbritannien i allmänhet, eftersom det skulle innebära ett förkastande av EU:s ansträngningar att hitta en samförståndslösning för genomförandet av protokollet.”

Diskussionerna kommer att fortsätta nästa vecka och Šefčovič kommer tillbaka till London den 12 november. Hittills har kommissionen inte specificerat vilka åtgärder de skulle vidta om Storbritannien valde att utlösa artikel 16. EU skulle kunna vidta åtgärder som sträcker sig från en vedergällning av en rad brittiska exporter, till att öka kontrollerna och kanske titta på andra åtgärder utanför handels- och samarbetsavtal såsom beviljande av likvärdighet, eller så kan de anse Storbritanniens agerande som förtjänar ännu mer drastiska åtgärder, såsom ett upphävande av handels- och samarbetsavtalet som skulle vara mer utdraget. 

Annons

Dela den här artikeln:

Hamas

Storbritannien att utse hela Hamas som en terroristorganisation

publicerade

on

Storbritannien ska utse hela Hamas som en terroristorganisation, brittiske inrikesministern Priti Patel (avbildad) berättade för reportrar, skriver yossi Lempkowicz.

"Vi har antagit åsikten att vi inte längre kan dela upp sortens militära och politiska sida. Den är baserad på ett brett utbud av underrättelser, information och även länkar till terrorism. Allvaret i det talar för sig självt, säger hon.

Patel tillade att ett förbud mot Hamas skulle skicka ett "mycket, väldigt starkt budskap till varje individ som tycker att det är OK att vara en supporter av en sådan organisation".

Hon skulle göra ett formellt tillkännagivande på fredag ​​(19 november) där hon förväntas säga i sitt tal: "Hamas har betydande terroristkapacitet, inklusive tillgång till omfattande och sofistikerade vapen, såväl som anläggningar för terroristutbildning, och det har länge varit inblandad i betydande terroristvåld. Men den nuvarande förteckningen över Hamas skapar en konstgjord skillnad mellan olika delar av organisationen – det är rätt att förteckningen uppdateras för att återspegla detta. Detta är ett viktigt steg, särskilt för den judiska gemenskapen. Om vi ​​tolererar extremism kommer det att urholka säkerhetens klippa.”

Annons

Hon kallade Hamas "grundläggande och rabiat antisemitisk". "Antisemitism är ett bestående ont som jag aldrig kommer att tolerera. Judiska människor känner sig rutinmässigt osäkra – i skolan, på gatan, när de gudstjänst, i sina hem och på nätet”, sa hon.

"Alla som stöder eller bjuder in stöd till en förbjuden organisation bryter mot lagen. Det inkluderar nu Hamas i vilken form det än tar”, sa Patel.

Hon förväntas driva igenom lagändringen i parlamentet nästa vecka. Enligt den föreslagna lagändringen kan det riskera år i fängelse att visa stöd för Hamas, vilket inkluderade att flagga, bära kläder eller underlätta möten med Hamas-medlemmar enligt Terrorism Act 2000.

Annons

Det brittiska beslutet kommer när Israels president Isaac Herzog kommer att göra ett officiellt besök i London nästa vecka där han kommer att träffa premiärminister Boris Johnson, parlamentsledamöter och andra dignitärer.

Tills nu har Storbritannien endast förbjudit Hamas militära gren, Izz al-Din al-Qassam-brigaderna.

Flytten att förbjuda gruppen helt kommer att föra Storbritannien i linje med USA, Kanada och EU.

En gren av Muslimska brödraskapet

Hamas grundades 1987 och har varit ansvarigt för mordet på hundratals civila israeler, särskilt med självmordsbombare från 1990- och 2000-talen.

Hamas är den palestinska grenen av Muslimska brödraskapet och den har varit bestämd och tydlig i sitt avvisande av alla fredsprocesser och erkännandet av Israels rätt att existera.

Hamas centrala mål är att etablera en islamisk stat i hela det territorium som definieras som "Palestina" (från Medelhavet till Jordanfloden) genom väpnad kamp.

Hamas tog över Gazaremsan i en våldsam kupp 2006 som sparkade ut den palestinska myndigheten. Sedan dess har de intermittent skjutit upp tusentals raketer mot Israel.

Senast, i en veckolång konflikt i maj, avfyrade Hamas över 4,000 XNUMX raketer mot Israel.

Den nuvarande israeliska regeringen driver en särpräglad politik som syftar till att bemyndiga moderata palestinska politiska krafter inom den palestinska myndigheten.

Israel välkomnar det brittiska draget

I en tweet sa Israels premiärminister Naftali Bennett: "Hamas är en terroristorganisation, enkelt uttryckt."

"Hamas är en radikal islamisk grupp som riktar sig mot oskyldiga israeler och strävar efter Israels förstörelse. Jag välkomnar Storbritanniens avsikt att förklara Hamas som en terroristorganisation i sin helhet – för det är precis vad det är”, sa han.

Utrikesminister Yair Lapid sa att "det finns ingen legitim del av en terroristorganisation, och varje försök att separera mellan delar av en terroristorganisation är konstlat".

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Brexit

Šefčovič säger att ny ton från Storbritannien måste leda till konkreta lösningar

publicerade

on

I ett uttalande efter dagens (19 november) möte upprepade Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič behovet av att "gå över till ett resultatorienterat läge och att leverera på de frågor som tagits upp av nordirländska intressenter".

Šefčovič sa att det var viktigt att tonförändringen från Storbritanniens sida, som välkomnades förra veckan, "nu leder till gemensamma konkreta lösningar inom ramen för protokollet". Han betonade att framsteg behövdes och att det var ett test av politisk välvilja från Storbritanniens sida. 

Vicepresidenten sa att det hade förekommit "inledningsvis nyttigt engagemang på teknisk nivå" om tullen, men "uppmanar" den brittiska regeringen att göra ett tydligt steg mot EU när det gäller sanitära och fytosanitära kontroller för att återgälda det stora steget som gjorts av EU. 

Storbritanniens minister Lord Frost sa att betydande luckor kvarstod och att även om han misslyckades med att möta EU:s ansträngningar för att materiellt lätta praktiska problem, fortsatte han att hota att utlösa artikel 16 i protokollet mellan Irland och Nordirland, "för att uppfylla sitt ansvar gentemot befolkningen i Norden. Irland."

Annons

Tidigare under dagen talade Šefčovič till Dublin City Universitys Brexit Institute, i sitt tal sa han att utträdesavtalet, som inkluderar Nordirlandsprotokollet, var en förutsättning för handels- och samarbetsavtalet som nåddes 2020: "De två avtalen. är inneboende förbundna - det ena kan inte existera utan det andra."

Med undantag för det demokratiska unionistpartiet (DUP), är inget betydande nordirländskt politiskt parti som vill kollapsa den nordirländska församlingen i denna fråga. Ledaren för det andra stora fackliga partiet, Ulster Unionist Party (UUP) Doug Beattie har sagt att de frågor som är kopplade till protokollet bör hanteras genom förhandlingar.

Annons

Europeiska kommissionens ansträngningar har också välkomnats av allianspartiet och nationalistiska partier (Sinn Fein och SDLP), i går träffade parlamentsledamöter från Storbritanniens utskott för Nordirland med ledamöterna i Europaparlamentets samordningsgrupp mellan EU och Storbritannien.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Brexit

Šefčovič välkomnar tonförändringar från Storbritanniens sida

publicerade

on

Efter ytterligare en veckas diskussioner välkomnade Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič tonförändringen från Storbritanniens sida efter hans möte med Storbritanniens minister med ansvar för förbindelserna med EU, Lord Frost. 

Šefčovič sa att nästa vecka kommer ett laserliknande fokus att läggas på frågan om läkemedel och andra praktiska frågor som har lyfts fram av nordirländska intressenter. 

Han sa: "Mitt budskap har varit tydligt och konsekvent – ​​Europeiska unionen är engagerad i att hitta praktiska lösningar för människorna och intressenterna i Nordirland; vårt paket är ett direkt svar på farhågor de tog upp och gör en påtaglig skillnad.”

Šefčovič säger att EU nu förväntar sig att återgälda EU:s ansträngningar och bevara stabilitet och förutsägbarhet för Nordirland, "en nyckelingrediens för att den lokala ekonomin ska blomstra". Så att de utökade möjligheter som protokollet och EU:s paket ger realiseras.

Annons

Lord Frost utfärdade ett uttalande efter mötet och sa att det var Storbritanniens preferens att hitta en väg framåt i samförstånd. Ändå vidhöll Frost sitt hot om att använda skyddsåtgärder enligt artikel 16, allt om det var dämpade som "en legitim del av protokollets bestämmelser".

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend