Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Medan ryska oligarker möter sanktioner söker Putins kumpaner efter brittisk asyl

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Georgy Bedzhamov, en affärsman från Putins inre krets, en påstådd bedragare och bankrutt, som lever drömmen i Knightsbridge, undviker fortfarande att ingå i listan över oligarker som ska sanktioneras i Storbritannien. Medan den pågående ryska aggressionen mot Ukraina tycks lägga olja i elden, kan den mångårige Putins allierade till och med beviljas brittisk asyl.

Bedzhamov står inför ett bedrägerikrav på mångmiljarder i den engelska domstolen och över en miljard pund av hans tillgångar har frysts under en Worldwide Freezing Order. Bedrägerianspråket väcktes av Vneshprombank, en rysk storbank, nu i likvidation, efter en påstådd försvinnande av över en miljard pund från banken som ägde rum mellan 2009 och 2015. Bedzhamov står också inför ett straffrättsligt förfarande i Ryssland. Mer information om WFO - https://www.ft.com/content/b4493730-5c7b-11e9-9dde-7aedca0a081a.

Den tidigare välmående bankiren Georgy Bedzhamov har försatts i konkurs 2017 och hans förvaltare söker för närvarande att bli erkänd i England. Detta har dock inte hindrat Mr Bedzhamov från att spendera över 200 tusen pund per månad i levnadskostnader. https://www.whitecase.com/publications/alert/vneshprombank-v-bedzhamov-freezing-orders-lavish-lifestyles-and-ordinary-living.

Georgy Bedzhamov

På senare tid tyder rapporter om en analys av dokument från Pandora Papers – en massiv läcka till International Consortium of Investigative Journalists av nästan 12 miljoner dokument från 14 offshore-företagstjänsteleverantörer, som delas med mediapartners runt om i världen – att Mr Bedzhamov använde tjänster från en cypriotisk advokatbyrå Demetriades för att dölja tillgångarna. https://www.weeklyblitz.net/world/russian-banker-georgy-bedzhamov-smuggled-money/

Herr Bedzhamovs förmögenhet, som det nu tycks, kom från ryska Vneshprombanks kunders inlåning, gjorde att han kunde ta offentliga tjänsteställningar och bli vän med ryska topptjänstemän. Herr Bedzhamov blev president för den ryska bobfederationen 2010 och omvaldes efter vinter-OS i Sotji 2014, där Ryssland tog tre guldmedaljer i bob och skelett. Efter framgången i Sotji 2014 blev Bedzhamov inbjuden till Kreml där han fick ett statligt pris från händerna på Vladimir Putin (https://www.insidethegames.biz/articles/1032934/bobsleigh-federation-of-russia-president-flees-country-after-sister-arrested-on-fraud-charges).

Herr Bedzhamov representerar ett perfekt exempel på en rysk oligark, med lyxfastigheter på 17 Belgrave Square, som potentiellt kan bli föremål för sanktioner som tillkännagavs för några dagar sedan av Boris Johnson. Det finns mer än tillräckligt med bevis på hans smutsiga ursprung av medel, som han använde för att skaffa lyxfastigheter och finansiera en överdådig livsstil. https://www.theguardian.com/politics/2022/feb/28/russian-oligarchs-in-uk-face-new-laws-tackling-dirty-money

Det var ett tag sedan Storbritannien och premiärminister Boris Johnson i första hand har deklarerat en omfattande jakt på rika ryssar som gömmer sig i landet. Krigets utbrott i Ukraina har sporrat dessa ädla avsikter mot många ökända ryska oligarker. De brittiska domstolarna siktar på sin lyxiga egendom i landet.

Annons

Georgy Bedzhamov är en efterlyst person och bör ställas inför rätta tillsammans med andra Londonbaserade ryska oligarker. London måste visa sin maximala beslutsamhet för att uppnå detta mål.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend