Anslut dig till vårt nätverk!

UK

OffshoreAlert-konferensen återvänder till London

DELA MED SIG:

publicerade

on

Förra månaden återvände OffshoreAlert-konferensen till London om underrättelser, utredningar och återhämtning av högt värdefulla internationella finanser efter det påtvingade uppehållet på över två år på grund av Covid-pandemin – skriver Anna-Maria Galojan.

Konferensen samlar advokater, bedrägeriutredare, bankirer, tillsynsmyndigheter, brottsbekämpande myndigheter, journalister och offer från hela världen för att träffas, lära sig och bedriva affärer. OffshoreAlert publicerar också egna undersökande nyheter och dokument som är utformade för att uppmärksamma läsarna på röda flaggor i internationella affärer, inklusive civilrättsliga stämningar, åtal för åtal och reglerande åtgärder. Företagets specialitet är att avslöja investeringsbedrägerier medan det pågår.

Vi pratade med grundaren och drivkraften bakom OffshoreAlert, David Marchant, en undersökande journalist och affärsman.

Engelskfödda Marchant lanserade OffshoreAlert 1997 i Miami efter att ha tillbringat sex år på Bermuda. OffshoreAlert håller flera konferenser årligen, personligen i Miami, London, och, innan Covid slog till, São Paulo, Brasilien, med en första Asienkonferens planerad till 2024, och en virtuell konferens, varav nästa kommer att hållas den 5. -9 december. Den virtuella konferensen är skräddarsydd för mediet och en av innovationerna är global Speed ​​Networking, som slumpmässigt kopplar samman deltagare i upp till sex minuter per gång. Till nästa månads konferens försöker han övertala välkända personer inom underrättelsebranschen som Edward Snowden och Chelsea Manning att delta.
Marchants favoritbeskrivning av sina konferenser är ett citat som en deltagare gav för en profil i The Wall Street Journal 2009. "Det är som den där berömda baren i "Star Wars", där de alla möts - de goda, de onda, de allvarligt skyldiga – och de utbyter alla information på neutralt territorium, säger den framstående Washington, DC-advokaten Jack Blum till WSJ. Även om han aldrig tackar nej till deltagare har han avvisat några potentiella sponsorer eftersom han ansåg dem vara för tveksamma. Men när det kommer till deltagare är alla välkomna. "Kanske några skurkar kommer att reformera sig efter att ha deltagit," säger han. "Du vet aldrig."

Jag frågade honom vad som drev honom och hans svar var väldigt direkt. "Jag arbetade på Bermuda i sex år innan jag blev utslängd eftersom mitt arbete ansågs vara dåligt för jurisdiktionen. Myndigheterna var inte längre beredda att tolerera mina utredningar och sa till min företrädare att "Marchant kommer under inga omständigheter att få ett nytt arbetstillstånd".  

"Min inställning var "Jag ska visa dig". Så jag flyttade till Miami, där jag kunde verka fri från sådana småsinnade, protektionistiska störningar, och satte upp OffshoreAlert, vars huvudsakliga täckningsområde är ingen mindre än Bermudas internationella sektor. Under de tidiga dagarna avslöjade jag alla bedrägerier jag stötte på, oavsett konsekvenserna. Som ett resultat av detta började jag bli stämd mycket för förtal – i ett skede försvarade jag två eller tre stämningar samtidigt – och det fanns några år då våra egna advokatkostnader översteg företagets hela intäkter. Det är helt klart ohållbart som en långsiktig affärsmodell, så jag var tvungen att ta reda på hur jag skulle få dåliga människor att bli rädda för att stämma mig. Lösningen jag kom fram till var att hjälpa brottsbekämpande myndigheter att sätta målsäganden i fängelse och hjälpa advokater för återvinning av tillgångar att frysa och beslagta deras tillgångar.

"Den första personen att stämma mig och OffshoreAlert för förtal – en amerikansk, Panama-baserad CPA som heter Marc Harris – dömdes senare för bedrägeri och penningtvätt vid federal domstol i Florida 2003 och dömdes till 17 års fängelse. Mer nyligen, i augusti i år, dömdes en före detta engelsk polis och advokat, Timothy Schools, till 14 års fängelse i London efter att ha befunnits skyldig till bedrägeri och penningtvätt. Precis som jag hjälpte amerikanska IRS att utreda Marc Harris, lämnade jag ett vittnesuttalande till Storbritanniens Serious Fraud Office för att hjälpa till med dess lagföring av Timothy Schools.

Annons

”Det räcker inte att hjälpa till att sätta förtalskäranden i fängelse. Du måste också låta alla veta vad du gjorde för att skicka ut meddelandet "Stäm oss på din risk". Som ett resultat blir OffshoreAlert och jag sällan stämt längre. Vi har i princip förträngt dem till underkastelse, vilket är som det ska vara.

"Vi förödmjukar också dem och deras möjliggörare på en gratis "Anti-vittnesmål"-sektion på vår webbplats som innehåller några av de förolämpningar och hot – inklusive dödshot – vi har fått genom åren. I mitt arbete är den största komplimangen en dålig person som säger "jag hatar dig", så vi publicerar detta."

Marchant bedriver sin egen forskning, skriver och redigerar sina egna berättelser och förlitar sig på sin egen kunskap om ärekränkningslagstiftning före publicering, snarare än att söka åsikter från juridiska rådgivare. "Jag lever och dör av mitt eget svärd och jag är bekväm med det", säger han. "Jag inser de potentiella farorna med detta men jag är disciplinerad nog att vara självkritisk och känslolös när jag bedömer mitt eget arbete."

Han är mycket stolt över det han gör och har starka åsikter om branschen han täcker. Han är till exempel förbannat på krypto. "Vad du än tycker om fördelarna med den underliggande tekniken, det går inte att förneka att kryptoindustrin är full av bedrägerier, i en grad som jag aldrig har sett förut. Kryptoindustrin kommer oundvikligen att kollapsa, enligt min mening. Till exempel förväntar jag mig att priset på Bitcoin så småningom kommer att krascha till noll eller praktiskt taget noll. Krypto verkar få annars rationella människor att tappa sina kulor. Jag tycker att det är särskilt fascinerande att ens många bedrägeriutredare inte verkar förstå hur skitbra branschen är. Crypto verkar bestå av två olika grupper, direkta skurkar som har hållit fast vid "det näst bästa" för att skilja de godtrogna från sina pengar och vad jag gillar att kalla "välmenande skurkar", av vilka de flesta är unga, arroganta , och har ingen aning om något annat än programmering."
 Denna uppfattning har förstärkts radikalt av kollapsen nyligen av det Bahamas-baserade Crypto-företaget FTX med förluster på cirka 9 miljarder USD och med kontanter som visades vara cirka 900,000.00 XNUMX USD

När det gäller Ryssland tror han att ekonomiska sanktioner så småningom kommer att lamslå landets ekonomi och leda till Putins bortgång. "Som med bedrägerier kan jag aldrig säga när en kollaps kommer att ske exakt, men jag kan med en viss säkerhet säga att det faktiskt kommer att hända."

Anekdotiskt säger han att den mest rädda han någonsin varit som journalist var i slutet av 1990-talet, kort efter att han lanserade OffshoreAlert, när en New York-baserad, rysk bedragare hotade honom. ”Jag sov inte hemma på några dagar och när jag slog på min bils tändning förväntade jag mig halvt att en bomb skulle sprängas. Min nivå av paranoia var patetisk. Det tvingade mig att fundera på om jag hade temperamentet att fortsätta avslöja bedrägerier.
 Jag bearbetade alla problem och bestämde mig till slut "Fy fan, jag älskar det jag gör". Jag har inte tittat tillbaka sedan dess. Skurken som utfärdade hotet gick förresten senare i fängelse!”.

Tillfrågad om bedrägeri i Storbritannien svarade han: "Storbritannien är en skurk drömjurisdiktion. Landet har ett gott rykte så att bedragare vars företag har hemvist där kan utnyttja när de övertalar offer att ta av sig sina pengar, men landet är ändå väldigt fattigt till den grad att det är patetiskt när det kommer till reglering eller brottslig tillämpning.
Om jag skulle konvertera till det andra laget och begå en bluff, kan jag inte tänka mig något annat bättre land att basera min verksamhet på. Även förtalslagarna är till förmån för skurkarna och avskräcker därför undersökande journalister från att avslöja sina aktiviteter. Allt är väldigt annorlunda än i USA, där jag bor och arbetar. Även om USA är långt ifrån perfekt, ligger USA ändå ljusår före något annat land när det gäller att hålla ekonomiska skurkar ansvariga för sina handlingar och att göra det på ett öppet sätt, vilket innebär att det vanligtvis är lätt för journalister att få tillgång till domstolsprotokoll och lagar.

På frågan om det var något annat han hellre skulle göra svarade Marchant: ”Jag kan inte komma på någonting. Det jag gör för att leva passar vem jag är som person. Min personlighet och karaktärsdrag som kan anses vara brister i andra typer av anställning är lämpade för att genomföra utredningar. Jag är väldigt målmedveten och målmedveten, jag fungerar inte bra med team eller grupper, och jag är villig att göra extrema uppoffringar för min sociala och ekonomiska hälsa för att försvara en princip.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend