Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Utländska valkrets MPs kampanj tar fart

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En kampanj för parlamentsledamöter i utländska valkretsar tar fart med ny uppbackning från en grupp tvärpolitiska parlamentsledamöter och kamrater. Tanken är att införa utländska valkretsar för de tiotusentals brittiska medborgare som bor och arbetar utomlands. Detta skulle innebära att de skulle representeras av en parlamentsledamot i det brittiska parlamentet, som representerar alla andra brittiska medborgare i det landet eller regionen i världen. En sådan åtgärd är inte utan prejudikat.

I Frankrike finns till exempel 11 utländska parlamentsledamöter i valkretsen. Faktum är att det finns 17 länder och valsystem med utländska valkretsar, inklusive flera andra europeiska länder som Kroatien, Italien och Rumänien. Kampanjen leds av New Europeans UK och Unlock Democracy, och stöds av kampanjgrupper som Brexpats - Hear Our Voice, Bremain i Spanien, europeiska britter, brittiska flerlandsbor, tillsammans med olika liberaldemokratiska grupper utomlands.

Många brittiska parlamentsledamöter och kamrater har uttryckt sitt stöd, inklusive Ben Bradshaw MP (Lab), Baronessan Catherine Meyer (Con) tillsammans med flera Lib Dem-parlamentsledamöter och Lib Dem-kamrater. Andra är öppna för förslaget, inklusive Andrew Murrison (Con), Baroness Altmann (Con), Matt Western MP (Labour), Lord Watson of Invergowrie (Labour) och Lord Knight of Weymouth (Labour).

Dr Ruvi Ziegler, ordförande för New Europeans UK sa: "Vi ber parlamentariker att stödja vår kampanj för att införa utländska valkretsar för brittiska medborgare som bor utomlands, till exempel genom att ställa parlamentariska frågor, initiera debatter, lägga fram tidiga motioner och trycka på för inkludering av stöd för utländska valkretsar i partimanifest."

Kampanjer uppmuntras av ny brittisk lagstiftning som kommer att upphöra med den 15-årsgräns som hittills gällt för röstberättigande för brittiska medborgare som bor utomlands. Detta innebär att alla brittiska medborgare bosatta utanför Storbritannien, som tidigare var registrerade för att rösta i Storbritannien, eller tidigare var bosatta i Storbritannien, kommer att ha rätt att rösta i parlamentsval i framtiden, oavsett längden på deras frånvaro.

Detta, säger förkämpar, är viktigt eftersom britter utomlands påverkas direkt av beslut som fattas av Westminster-parlamentet – till exempel om utrikespolitik, försvar, immigration eller pensioner. Det är därför rätt att de har en röst i val till det organet, hävdas det. Det är, sägs det, också frågan om representation. Istället för att deras röst "dränks" och deras intressen försvagas av det överväldigande antalet väljare som bor i deras brittiska parlamentariska valkrets, kommer de som bor utomlands att ha en möjlighet att få sin röst tydligt hörd genom utsedd representation. Cirka 233,000 2019 utländska väljare registrerades inför riksdagsvalet i Storbritannien i december XNUMX.

Enligt Underhusets forskning uppskattar regeringen att ändringarna, som avslutar 15-årsgränsen och tillåter alla brittiska medborgare som tidigare har bosatt sig att vara berättigade, kommer att innebära att cirka 3.5 miljoner brittiska medborgare som bor utomlands skulle vara berättigade att registrera sig för att rösta. Enligt ONS siffror fanns det 46,560,642 2021 XNUMX i det parlamentariska valregistret i december XNUMX. När det gäller potentiella gränsindelningar säger kampanjledare att dessa skulle behöva fastställas av Storbritanniens gränskommission men en möjlig uppdelning kan vara följande: Europa; Australien och Nya Zeeland; Amerika; Afrika; Mellanöstern och övriga Asien.

Annons

Skapandet av utomeuropeiska valkretsar skulle kunna komma som ett tillägg till nuvarande valkretsar och inte nödvändigtvis på bekostnad av befintliga valkretsar. Parlamentsledamöter och andra uppmanas att skriva under på ett kampanjuttalande som säger: "Vi stöder inrättandet av valkretsar utanför Storbritannien för berättigade brittiska väljare som bor där tillfälligt eller permanent. Väljare i dessa valkretsar skulle välja parlamentsledamöter att representera dem i det brittiska parlamentet.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend