Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Serielögnare fick äntligen reda på det

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Boris Johnsons politiska dödsannonser har nu skrivits, många registrerar hur en kombination av arrogans och lättja gjorde honom helt olämplig att vara Storbritanniens premiärminister. Och ändå går det inte att undgå att han var en verkligt följdpolitiker, vars arv kommer att bestå länge i Storbritannien, EU och utanför, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Det finns en frestelse att helt enkelt dra en linje från Boris Johnsons tidiga karriär som journalist som en gång fick sparken för att ha hittat på ett "faktum" men sedan byggt upp en karriär baserad på att fabricera "fakta" om Europeiska unionen. Han har trots allt lämnat det brittiska parlamentet eftersom det stod klart att en rapport skulle visa att han hade ljugit för parlamentsledamöter om drickandet och festandet på Downing Street 10 under covid-pandemin.

"Serial liar found out" är en frestande rubrik och inte en helt orättvis sådan. Men hans beslut att avgå som parlamentsledamot "åtminstone för nu ... förvirrad och bestört över att jag kan tvingas bort, antidemokratiskt" förtjänar en bredare bedömning.

För att vara tydlig, har hans instinkt för självbevarelsedrift och självavancemang varit anmärkningsvärd även för en politiker. Han använde sina anmärkningsvärda kampanjförmåga för att bli borgmästare i London, trots stadens normalt pålitliga stöd för Labour Party; att vinna en Brexit-folkomröstning, trots att man nästan helt säkert inte trodde att Storbritannien borde lämna EU; att vinna ett val, trots hans falska löfte - faktiskt delvis på grund av det - att "få Brexit gjort".

Så fort Brexit-omröstningen vunnits stod det klart att han inte hade någon aning om hur Storbritannien skulle genomföra ett utträde ur EU. Det var särskilt tydligt för hans närmaste allierade i Brexitkampanjen, som saboterade sitt första försök att bli premiärminister. Istället blev han en okänd utrikesminister, som bara bad sig tid innan han avgick i stället för att välja mellan brexitfantasi och politisk verklighet.

Johnson blev sedan en verkligt följdpolitiker, ledaren för en kampanj för att sabotera alla vettiga avtal med EU och blev vederbörligen premiärminister som ett resultat. Han började som han menade att fortsätta, olagligt avstängde parlamentet och satte sedan Storbritannien på dess väg mot en hård Brexit genom att underteckna ett avtal om Nordirland som han inte hade för avsikt att hålla.

Det gjorde det möjligt för honom att vinna ett val på ett löfte att "få Brexit gjort", vilket uppnåddes vederbörligen genom en process för att ta bort affären han hade ärvt och lämna Storbritannien desto fattigare för det. Det är den katastrofala uppsättningen av val som han kommer att bli ihågkommen för av kommande generationer. Men det var hans hantering av covid-pandemin som avslöjade sanningen om Boris Johnson för det brittiska folket.

Annons

Med facit i hand har de flesta politiska ledare visat sig ha gjort många misstag i hur de reagerade på coronaviruset. Johnson gjorde sin fulla del av dessa men det var drickandet och festandet på Downing Street som snabbt kom ikapp honom. Även om han själv hade varit nära att dödas av viruset, hade han tolererat regelbrott i hjärtat av regeringen och sedan i bästa fall vilseleda parlamentet och allmänheten.

Det var faktiskt hans tolerans mot andra missförhållanden från kollegor som direkt ledde till hans fall som premiärminister, men han hade redan slut på politiskt kapital. Och det var händelser i Downing Street under pandemin som fick honom att lämna parlamentet istället för att möta ytterligare förnedring.

Om en dålig Brexit ska bli Johnsons politiska arv, kommer det att vara för dessa lockdown-partier som han kommer att bli populärt ihågkommen. Han kommer att vilja ses som en tidig och stark anhängare av den ukrainska saken efter den ryska invasionen. Men bättre politiker än Boris Johnson kan inte hoppas på att konkurrera med Volodymir Zelenskyy.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend