Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Storbritanniens premiärminister Sunak utlyser val sex månader tidigare

DELA MED SIG:

publicerade

on

Trots att han ligger långt efter i opinionsmätningarna har premiärminister Rishi Sunak utlyst ett riksdagsval i Storbritannien till den 4 juli. Han har förvirrat spekulationer om att han skulle hänga kvar tills inte mer än några veckor kvar av det lagstadgade kravet att upplösa Westminster-parlamentet. slutet av året. Han kommer nu att försöka förvirra förutsägelser om att han kommer att leda det brittiska konservativa partiet till ett jordskrednederlag, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Den enda säkerheten var att Rishi Sunaks begäran om att kung Charles skulle upplösa parlamentet skulle beviljas. Det avslutar ett av de mest följdriktiga parlamenten i brittisk historia, som började med en dunkande seger för dåvarande premiärminister Boris Johnson som hade kampanjat för ett löfte om att "få Brexit gjort".

År av kris sedan folkomröstningen 2016 avslutades genom att acceptera en tunn överenskommelse om att lämna EU, där endast Nordirland fick den närmare relation som premiärminister Theresa May hade eftersträvat. En av Sunaks få politiska landvinningar var att lösa det politiska nedfallet från de nordirländska arrangemangen.

Betecknande nog började han sitt valbesked med att påminna om sina prestationer inte som premiärminister utan som Johnsons finansminister (finansminister) när han lånade rekordsummor pengar för att få Storbritannien genom Covid-pandemin. Han blev premiärminister efter att Liz Truss kortlivade premiärministerskap avslutades av en finansiell och politisk revolt mot hennes planer på att låna ännu mer.

Det drevs av Brexit-ideologin, tron ​​att Storbritannien skulle kunna bli en livlig lågskatteekonomi, befriad från Bryssels "bojor". De konservativa har blivit ett annat, långt mer ideologiskt, parti än det som kom till makten i koalition med Liberaldemokraterna för 14 år sedan.

Det är allmänt förväntat, inklusive av mig, att Labours Sir Keir Starmer blir premiärminister i juli. Men det finns en kampanj att utkämpa, under vilken båda männen kommer att försöka undvika att diskutera framtida förbindelser med EU.

Annons

Vi kanske har hört mer från Sunak idag. Han höll det kort och stod inte bara i hällregnet utanför Downing Street 10 utan kämpade för att höras ovanför hög musik som spelades i Whitehall. Den skrämmande optiken med att premiärministern blir genomblöt utan paraply kan skyllas på hans konservativa partirådgivare.

Det kan finnas en Labour-taktiker som tar åt sig äran för musiken: "Saker kan bara bli bättre", kampanjtemat för Tony Blairs första valseger. Starmer behöver ett ännu större sväng till Labour än vad Blair uppnådde, men det är precis vad som förväntas.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend