Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Banbrytande ny juridisk rapport uttrycker stor oro över den brittiska sanktionsregimen

DELA MED SIG:

publicerade

on

En ny juridisk rapport författad av den ledande brittiske advokaten Dean Armstrong KC från Maitland Chambers och International Legal Forum (ILF), en internationell koalition av advokater som engagerar sig i att bekämpa terror och främja rättsstatsprincipen, har hittat stora brister i den brittiska sanktionsregimen, anser att det är mycket ineffektivt och ger upphov till allvarliga farhågor angående bristen på korrekt process.

Ett av de primära verktyg som Storbritannien använder för att främja och uppnå sina utrikespolitiska mål är att fastställa sanktioner mot individer och enheter – såväl medborgare i Storbritannien som utlänningar.

Rapporten hävdar att den brittiska sanktionsordningen i allmänhet är ineffektiv när det gäller att uppnå målet att avskräcka riktade länder och individer från att delta i de aktiviteter som föranledde införandet av de ensidiga sanktionerna. Vidare kan dessa ineffektiva, och ofta godtyckliga ensidiga sanktioner baserade på enskilda ministrars nycker, få oförutsedda och skadliga konsekvenser för oskyldiga personer som inte har något inflytande över staten som är det verkliga målet för sanktionerna.

De mycket breda sanktioner som har införts mot Ryssland efter landets invasion av Ukraina, skapar ett farligt prejudikat för att bli ett mycket politiserat verktyg i andra konflikter, vilket redan kan observeras genom tillämpning av sanktioner mot israeliska individer och grupper.

Rapporten ger ett antal rekommendationer om hur Storbritannien kan skapa ett starkare sanktionssystem med transparens som förankrar respekt för vederbörlig process och individuella rättigheter.

Annons
  1. Ensidiga sanktionsbestämmelser för andra syften än nationell säkerhet bör beskriva deras nödvändighet och effektivitet och sörja för en årlig översynsfas av domstolar och/eller en tillsynsmyndighet.
  • När individer utses – bör det finnas en tydlig beviskoppling till den kriminella standarden mellan målet och den situation som behandlas.
  • Förfarandet för att utse personer med namn bör ha som standardinställning att ett obligatoriskt meddelande om målpersonen presenteras av vederbörande minister, åtföljas av ett tydligt förfarande för överklagande, vilket ger tillräckligt med tid och bevis som krävs för ett adekvat försvar innan utnämningen utfärdas och förse den avsedda personen med fullständiga skriftliga skäl för utpekandet.
  • Avslöjandet av icke-sekretessbelagda uppgifter bör vara obligatoriskt i alla fall som inte har att göra med nationell säkerhet.
  • Beteckningen, vare sig den är genom namn eller beskrivning, bör åtföljas av ett tydligt förfarande som den riktade personen kan följa för att upphöra med att begå det sanktionerade beteendet. 
  • Inrättande av en expertpanel för att bistå ministern i förfarandena för att notera och granska ansökningarna om avnotering.

Dean Armstrong KC:

"Den brittiska regimen, ofta driven av enskilda ministrar, saknar konsekvens, klarhet i processen och proportionalitet och lyckas inte uppnå sina mål när det gäller att straffa dåliga aktörer. Istället är oförutsedda konsekvenser uppenbara, varvid den felaktiga regimen påverkar oskyldiga individer och enheter som binder dem extraterritoriellt. "

Arsen Ostrovsky, människorättsadvokat och VD för The International Legal Forum:

"Den uppenbara godtyckligheten och politiseringen av den befintliga sanktionsregimen har varit uppenbar varje vecka sedan den 7 oktoberth massaker av Hamas, som samma ledare som utpekade israeler för sanktioner, valde att inte utse ens en av Storbritannien eller utländska medborgare som uppmanade till Jihad och Intifada på Londons gator, eller palestinska extremister och tjänstemän, som fortsätter att hetsa till våld. och rashat. "

Medan Armstrong KC och ILF är övertygade om nödvändigheten av en sanktionsregim som ett nyckelverktyg för utrikespolitik och nationell säkerhet, förespråkar de ett mer robust, målinriktat och transparent system, som överensstämmer med Storbritanniens förpliktelser enligt internationell rätt och respekt för principerna om rättssäker process och individuella rättigheter.

https://www.eureporter.co/wp-content/uploads/2024/06/A-legal-review-of-the-UK-sanctions-regime-2.pdf

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend