Anslut dig till vårt nätverk!

UK

I Storbritanniens "new age of hope" kommer det inte att hända att gå med i EU igen

DELA MED SIG:

publicerade

on

I en utträdesundersökning som publicerades när omröstningen avslutades i Storbritanniens parlamentsval, förväntas oppositionspartiet Labour återgå till makten med 410 av de 650 platserna i Westminster-parlamentet. Det skulle vara en rekordstor seger levererad av Storbritanniens oproportionerliga första-förbi-post-valsystem.

Mannen på väg att bli premiärminister, Sir Keir Starmer, har gett få kampanjlöften, förutom att utesluta några större skattehöjningar efter att de konservativa höjt skatterna till nivåer som är vanliga i andra västeuropeiska länder men utan motstycke i fredstid i Storbritannien. Men han har varit tydlig med att landet inte kommer att återansluta sig till Europeiska unionen, inte heller den inre marknaden och tullunionen.

Strax innan omröstningen började tillfrågades 61-årige Sir Keir om han kunde se några omständigheter där det kunde förändras under hans livstid, men han svarade "nej, jag tror inte att det kommer att hända", trots att han lovade en "Hoppets nya tid"

Labour skulle vara beredd att gå med på att följa europeiska regler om livsmedel och kemikalier, i ett försök att förbättra Storbritanniens handelsposition och uppmuntra en upptining i post-Brexit-relationerna med EU. Men varje steg som skulle kräva fri rörlighet för människor har uteslutits.

Brexit har blivit en giftig fråga i brittisk politik, till stor del skulden för uppkomsten av Boris Johnson, som satte sig för att styra obundet av regler gjorda i Bryssel - eller faktiskt några regler alls. Hans undergång ledde till det kortlivade men katastrofala premiärskapet för Liz Truss som trodde att även ekonomins regler kunde brytas ostraffat.

Rishi Sunak lämnades för att leda det konservativa partiet till valförintelse efter 14 år vid makten. Exitundersökningen ger den bara 131 av Westminsters 650 parlamentsledamöter. De kommer inte att ta nederlag väl och kommer sannolikt att fördubbla euroskepticismen i oppositionen.

Både Labour och de konservativa blir lätt skrämda av Nigel Farages populistiska politik, särskilt om han äntligen blir parlamentsledamot. De är mycket medvetna om hur Marine Le Pen på några år har gått från att ha en handfull suppleanter i den franska nationalförsamlingen till att hennes National Rally blivit det största partiet.

Annons

Så Farages förväntade lilla grupp av reformerade brittiska parlamentsledamöter kommer att ha ett inflytande utöver deras antal, mer än de mycket fler liberala demokraterna, som är villiga att överväga en återgång till den inre marknaden och tullunionen. Den kraftigt reducerade Scottish National Party-gruppen kommer att fortsätta att förespråka EU-medlemskap, helst för ett självständigt Skottland.

De gröna och den walesiska nationalisten Plaid Cymru kommer också att fortsätta att behålla den pro-europeiska tron, men förändringar i mainstream attityder i Westminster kommer bara långsamt. Det stora intaget av nya Labour-parlamentsledamöter består till största delen av människor som djupt ångrar Brexit och skulle älska att ångra den eller åtminstone vända en del av skadan. Men deras röster är ännu inte tillräckligt viktiga för att påverka "the new age of hope" som utlovats av Sir Keir Starmer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend