Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Farage ignorerar konventionen i Westminster, precis som han gjorde i Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Makten överförs med snabb brutalitet i Storbritannien. Rishi Sunak besegrades definitivt tidigt på fredagsmorgonen. Vid lunchtid på fredag ​​var Sir Keir Starmer på 10 Downing Street. Men i underhusets kammare är det meningen att dekorum ska regera i en vecka eller två, tills kungen formellt har öppnat det brittiska parlamentet och den häftiga politik som ibland skrämmer och ofta roar tv-tittare i andra länder kan återupptas.

Det passade den nye premiärministern, Sir Keir Starmer, alldeles utmärkt. Efter ett kort tal fullt av plattityder hoppades han att alla andra skulle följa efter - hans plan väntade på att flyga honom till Natos toppmöte i Washington. Det passade verkligen Rishi Sunak, som nu tjänar "ödmjukt" - ett ord som han faktiskt använde - som ledare för oppositionen tills det konservativa partiet kommer över till att ersätta honom.

Åtminstone svalde han sin stolthet och gjorde sin plikt; den siste ex-premiärministern i hans position, Gordon Brown, överlät till sin ställföreträdare att stå för honom. Men det respektfulla varade inte. Nigel Farage kan vara en politisk veteran men som ledare för Reform Party, faktiskt ett företag där han är majoritetsägare, var han också den första nya parlamentsledamoten som höll ett jungfrutal.

The man who left the European Parliament several years after telling the President of the European Council, Hermann Van Rompuy, that he had “all the charisma of a damp rag and the appearance of a low-grade bank clerk” made his Westminster debut in the same vein. He couldn’t resist slipping into a speech, which began politely enough, that a previous Speaker of the House of Commons, John Bercow, was a “little man … who besmirched the office so dreadfully in doing his best to overturn the biggest democratic result in the history of the country.

Med det menade han den snäva folkomröstningen för Brexit och talmannen Bercows försök att göra sitt jobb genom att upprätthålla principen att det i slutändan är parlamentet, inte regeringen, som bestämmer vad som ska hända. Bercow avgick kort efter att dåvarande premiärministern, Boris Johnson, hade fått parlamentet olagligt avstängt från sitt sammanträde så att han kunde undvika den konstitutionella svårigheten.

Bredvid Farage satt en annan tidigare ledamot av Europaparlamentet, Jim Allister. Han är allmänt ihågkommen i Europaparlamentet som en ganska trevlig kille, åtminstone tills han nämnde sin principiella politiska övertygelse, den absoluta rätten för Nordirlands unionister att ha sitt eget sätt, oavsett önskemål från irländska nationalister, politiker i resten av Storbritannien eller -särskilt- i resten av Europa.

Annons

Hans "traditionella fackliga värderingar" är inte längre bara ett tankesätt utan ett verkligt politiskt parti. Han besegrade Ian Paisley Junior på den plats som tidigare innehafts av sin far, pastor Ian Paisley, mest ihågkommen som en man som upprätthöll dessa traditionella fackliga värderingar men som ändå avslutade sin politiska karriär som styrde Nordirland i samarbete med den tidigare IRA-befälhavaren Martin McGuiness.

Rishi Sunaks belöning för att ha anständigheten att dyka upp var att höra Jim Allister smutskasta vad som allmänt anses vara det enda som uppnåtts i hans premiärskap, Windsor Framework där ledare i Bryssel, London, Dublin och Belfast hittade ett handelsavtal efter Brexit för Northern. Irland som de alla kunde leva med.

Men inte Jim Allister. Han var inte i Westminster bara för att observera det fina. "Nordirlands plats i detta Storbritannien måste återställas", liksom dundrade han. (Han har faktiskt inte den avlidne pastor Paisleys hejdundrande leverans). "Vi måste avsluta uppdelningen av vårt rike genom en främmande gräns, och vi måste avsluta en situation där 300 rättsområden i Nordirland kontrolleras inte av denna kammare, och inte av Stormont, utan av ett utländskt parlament", menar hans gammalt hem i Bryssel och Strasbourg.

Nigel Farage hävdade också att Westminsters mest sedda veckoevenemang, premiärministerns frågor, "är global, kassapolitik", utan att erkänna att utländska tittare ofta ser knockouten som politisk komedi. Han har precis blivit en ny akt på den cirkusen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend