Anslut dig till vårt nätverk!

NATO

Ryssland och Ukraina håller militära övningar, Nato kritiserar den ryska truppuppbyggnaden

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ryssland och Ukraina höll samtidigt militärövningar på onsdagen när Natos utrikes- och försvarsministrar inledde akuta diskussioner om en samling av ryska trupper nära den ukrainska gränsen. skriva Gabrielle Tétrault-Farber och robin Emmott.

På rebellernas frontlinje i Ukraina

Washington och Nato har blivit oroade över den stora uppbyggnaden av ryska trupper nära Ukraina och på Krim, halvön som Moskva annekterade från Ukraina 2014, och två amerikanska krigsfartyg kommer att anlända till Svarta havet denna vecka.

Inför ankomsten av de amerikanska krigsfartygen påbörjade den ryska flottan på onsdagen en övning i Svarta havet som repeterade skjutning mot yt- och luftmål. Övningen kom en dag efter att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppmanade Moskva att avsluta sin truppuppbyggnad.

Ryssland - som sa att USA:s flotta drag var en ovänlig provokation och varnade Washington att hålla sig långt borta från Krim och dess Svarta havets kust - säger att uppbyggnaden är en tre veckor lång snabb militärövning för att testa stridsberedskap som svar på vad de kallar hotfullt beteende från Nato. Det har sagt att övningen ska avslutas inom två veckor.

I Ukraina repeterade väpnade styrkor att avvärja en stridsvagns- och infanteriattack nära gränsen till det ryskt annekterade Krim medan dess försvarsminister, Andrii Taran, berättade för europeiska parlamentariker i Bryssel att Ryssland förberedde sig för att potentiellt lagra kärnvapen på Krim.

Taran gav inga bevis för sitt påstående men sa att Ryssland samlade 110,000 56 soldater vid Ukrainas gräns i XNUMX taktiska grupper av bataljonsstorlek, med hänvisning till Kievs senaste underrättelsetjänst.

Annons

Striderna har ökat de senaste veckorna i östra Ukraina, där regeringsstyrkor har kämpat mot ryskstödda separatister i en sju år lång konflikt som enligt Kiev har dödat 14,000 XNUMX människor.

USA:s utrikesminister Antony Blinken, som höll samtal i Bryssel med Stoltenberg inför en videokonferens med alla 30 NATO-allierade, sa att alliansen skulle "ta upp Rysslands aggressiva agerande i och runt Ukraina", utan att gå närmare in.

Rysslands relationer med USA sjönk till ett nytt lågt efter kalla kriget förra månaden efter att USA:s president Joe Biden sa att han trodde att Vladimir Putin var en "mördare".

I ett telefonsamtal med Putin på tisdagen föreslog Biden att man skulle hålla ett toppmöte mellan de främmande ledarna för att ta itu med en rad frågor, inklusive att minska spänningarna kring Ukraina.

Kreml på onsdagen sa att det var för tidigt att tala om ett sådant toppmöte i konkreta termer och att ett sådant möte var beroende av Washingtons framtida beteende, i vad som såg ut som en tunt beslöjad referens till potentiella amerikanska sanktioner.

Ryssland har regelbundet anklagat Nato för att destabilisera Europa genom att stärka sina trupper i de baltiska länderna och Polen – alla medlemmar i Atlantalliansen – i kölvattnet av Moskvas annektering av Krim.

Nato har förnekat ett påstående från den ryske försvarsministern Sergej Shoigu om att alliansen satte ut 40,000 15,000 soldater och XNUMX XNUMX militärutrustning nära Rysslands gränser, främst i Svarta havet och de baltiska regionerna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend