Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Europeiska ledare upprepar sitt engagemang för Ukrainas suveränitet vid Krimplattformens inledande evenemang

publicerade

on

Det har gått mer än sju år sedan Rysslands olagliga annektering av Krim och Sevastopol den 20 februari 2014. Europeiska ledare träffades i Ukraina för toppmötet om internationella krimplattformen för att bekräfta sitt fasta engagemang för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser.

Europeiska unionens representanter upprepade att de inte kommer att erkänna kränkningen av Ukrainas territoriella integritet. EU har bibehållit sanktioner och sin politik om icke-erkännande.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel sa: ”Den olagliga annekteringen och situationen på och runt Krim måste stå högt på den internationella agendan. Det är därför som den internationella krimplattformen har vårt yttersta politiska stöd. Den olagliga annekteringen utgör en förolämpning av den mycket reglerbaserade internationella ordningen där vi alla har ett viktigt intresse av att bevara. Det är därför vi efterlyser det bredaste internationella stödet som är möjligt för att ta itu med annekteringen av Krim, genom åtgärder som inte erkänner och förespråkar i internationella fora. ”

Annons

Toppmötet anordnades inför Ukrainas 30 -årsjubileum för att bli självständigt. Michel och EU-kommissionens Valdis Dombrovskis upprepade EU: s oöverträffade stöd och stöd till Ukraina genom associeringsavtalet EU-Ukraina och mer än 16 miljarder euro i finansiering sedan 2014.

Oron har ökat av Rysslands federations ökande militarisering av halvön, inklusive flera militära övningar, införandet av värnplikt i Rysslands väpnade styrkor på Krimbor och ansträngningar att ändra demografin genom bosättning.

Annons
Fortsätt läsa
Annons

Ryssland

Ukraina ser som Putins parti domstolar väljare i Donbass som hålls av separatister

publicerade

on

By

Ryska och separatistiska flaggor fladdrar i luften när livliga musikskrammar och soldater från den självutnämnda folkrepubliken Donetsk sitter och lyssnar på tal. Medlemmar av den ryska nationalisten Night Wolves motorcykelklubb kvar i närheten, skriva Alexander Ermochenko, Sergiy Karazy i Kiev och Maria Tsvetkova i Moskva.

Ryssland kommer att hålla parlamentsval den 17-19 september och för första gången kampanjer Förenade Ryssland, det styrande partiet som stöder president Vladimir Putin, i östra Ukraina på territorium som kontrolleras av separatister som stöds av Moskva.

Överlämnade är rösterna för mer än 600,000 2019 människor som fick ryska pass efter en förändring av Kremls politik år XNUMX som Ukraina förklarade som ett steg mot annektering.

Annons

"Jag kommer att rösta förvisso, och bara för Förenade Ryssland eftersom jag tror att vi tillsammans med dem kommer att gå med i Ryska federationen", säger Elena, 39, från Khartsysk i Donetsk -regionen.

"Våra barn kommer att studera enligt den ryska läroplanen, våra löner kommer att vara enligt ryska standarder, och faktiskt kommer vi att bo i Ryssland", sa hon och talade vid ett ryssland i Förenade Ryssland i staden Donetsk.

År 2014, efter att gatuprotester drev Ukrainas kremlvänliga president Viktor Janukovitj, annekterade Ryssland snabbt en annan del av Ukraina, Krimhalvön. Pro-ryska separatister reste sig sedan över östra Ukraina, i vad Kiev och dess västerländska allierade kallade en Moskvastödd landgrepp.

Annons

Mer än 14,000 2015 människor har dött i striderna mellan separatister och ukrainska styrkor, med dödliga sammandrabbningar som fortsätter regelbundet trots ett eldupphör som avslutade storskalig strid XNUMX.

Två självutnämnda "folkrepubliker" driver regionerna Donetsk och Luhansk, i en del av östra Ukraina som kallas Donbass. Moskva har odlat nära band till separatisterna men förnekar att de har organiserat deras uppror.

I Donetsk är valskyltar med bilder av ryska landmärken som Moskvas St Basil's Cathedral prickade runt. Den ryska rubeln har ersatt den ukrainska hryvnian. Kiev är samtidigt rasande över att Ryssland genomför ett val på separatistiskt område.

"Det pågår en fullständig" russifiering "av denna region för fullt, säger Oleskiy Danilov, sekreterare för Ukrainas säkerhets- och försvarsråd, till Reuters i Kiev.

"Den andra frågan är varför reagerar inte världen på detta? Varför ska de erkänna denna statsduma?" sa han i en intervju i Kiev med hänvisning till det ryska parlamentets underhus som kommer att väljas i omröstningen.

Ryssland säger att det inte är något ovanligt med att personer med dubbel rysk och ukrainsk nationalitet röstar i ett ryskt val.

Donbassbor med ryska pass hade rätt att rösta "var de än bor", citerade Rysslands nyhetsbyrå TASS utrikesminister Sergej Lavrov den 31 augusti.

Kiev och Moskva anklagar varandra för att blockera en permanent fred i Donbass. En massmobilisering av ryska styrkor nära Ukrainas gräns tidigare i år orsakade larm i väst.

I hela Ryssland förväntas Förenade Ryssland vinna parlamentsvalet, vilket det aldrig har misslyckats med under Putin -eran, trots opinionsmätningar som sjunkit på senare tid över stillastående levnadsstandard. Oppositionsgrupper säger att deras kandidater har nekats tillgång till omröstningen, fängslats, blivit skrämda eller skjutna i exil, och de förväntar sig bedrägeri. Ryssland säger att omröstningen kommer att vara rättvis.

Även om Donbass är liten jämfört med de övergripande ryska väljarkåren, kan regeringspartiets överväldigande stöd där räcka för att säkra extra platser.

"Uppenbarligen är United Rysslands betyg där mycket högre och proteströstningen är mycket lägre där än i genomsnitt (Ryssland)", säger Abbas Gallyamov, en tidigare Kreml -talförfattare som blev politisk analytiker.

"Det är därför de mobiliserar Donbass."

Yevhen Mahda, en Kiev-baserad politisk analytiker, sa att Ryssland lät Donbass invånare rösta inte bara för att öka Förenade Ryssland, utan för att legitimera separatistadministrationerna.

"Ryssland, jag skulle uttrycka det så här, med stor cynism, utnyttjar det faktum att de flesta som bor där inte har någonstans att ta hjälp, ingen att lita på, och ofta var ett ryskt pass den enda vägen ut ur en desperat situation som människor befann sig i på ockuperade områden. "

Fortsätt läsa

Ukraina

Ukraina markerar självständighetsdagen och lovar att återta det annekterade territoriet

publicerade

on

By

Ukrainska servicemedlemmar deltar i självständighetsdagen militärparad i Kiev, Ukraina 24 augusti 2021. REUTERS/Gleb Garanich
Ukrainas president Volodymyr Zelenskij håller ett tal under självständighetsdagen militärparad i Kiev, Ukraina 24 augusti 2021. REUTERS/Gleb Garanich

Ukraina höll sin första militära parad på flera år, firade 30 -årsjubileet för sitt självständighet och förklarade att det skulle återta områden på sitt territorium som annekterades av Ryssland, writer Pavel Polityuk, Reuters.

Enheter från den ukrainska armén, stridsvagnar, pansarvagnar, missiler och luftförsvarssystem marscherade längs centralgatan i Kiev, medan en parade av ukrainska marinenheter ägde rum i Svarta havets hamn i Odessa.

"Vi kämpar för vårt folk, eftersom det är möjligt att tillfälligt ockupera territorier, men det är omöjligt att ockupera människors kärlek till Ukraina", sade president Volodymyr Zelenskij vid en ceremoni före paraden.

Annons

"Människor på Donbass och Krim kommer att återvända till oss, eftersom vi är en familj", sa han.

Förhållandena mellan Kiev och Moskva kollapsade efter att Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 och krigsutbrottet mellan ukrainska trupper och ryskstödda styrkor i östra Ukraina som Kiev säger har dödat 14,000 XNUMX människor på sju år.

På måndagen deltog mer än 40 länder i Krimplattformen, ett toppmöte i Kiev för att hålla internationell uppmärksamhet fokuserad på Krims återkomst. Läs mer.

Annons

Fortsätt läsa

Energi

Ukraina säger diskuterade garantier med USA och Tyskland över Nord Stream 2

publicerade

on

By

Logotypen för Nord Stream 2 -gasledningsprojektet syns på ett rör vid Chelyabinsk rörrullningsanläggning i Chelyabinsk, Ryssland, 26 februari 2020. REUTERS/Maxim Shemetov // File Photo

Energiministrarna i Ukraina, USA och Tyskland diskuterade garantier för Ukraina om dess framtid som transitland efter byggandet av Rysslands Nord Stream 2 gasledning, sade Ukrainas energichef på måndagen (23 augusti), skriver Pavel Polityuk och Matthias Williams.

Kiev befarar att Ryssland kan använda rörledningen, som kommer att föra rysk gas till Tyskland under Östersjön, för att beröva Ukraina lukrativa transiteringsavgifter. Flera andra nationer oroar sig också för att det kommer att fördjupa Europas beroende av rysk energiförsörjning.

De tre ministrarna diskuterade "ett antal steg som kan tas tillsammans när det gäller verkliga garantier för Ukraina när det gäller bevarande av transitering", säger energiminister Herman Halushchenko.

Annons

"Vi utgår från den ståndpunkt som förklarades och uttrycktes av Ukrainas president - att vi inte kan tillåta Ryska federationen att använda gas som vapen", sa han till journalister.

Ukraina är bittert emot en överenskommelse mellan Washington och Berlin om Nord Stream 2, som kommer att transportera gas till Europa samtidigt som den kringgår Ukraina. USA: s president Joe Bidens administration har inte försökt döda projektet med sanktioner, som Ukraina lobbade för.

"Från dagens perspektiv bör vi inte avvisa några förslag, men inte heller skapa några oöverstigliga hinder", säger tyska ekonomi- och energiminister Peter Altmaier till journalister.

Annons

Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffade Zelenskij i Kiev på söndagen för att erbjuda försäkringar Ukrainas intressen skulle skyddas, men Zelenskij efterlyste större klarhet i vilka steg som skulle vidtas. Läs mer

Måndagens möte ägde rum vid sidan av Krimplattformen, ett toppmöte i Kiev för att hålla internationell uppmärksamhet fokuserad på att återvända Krimhalvön, som bifogades av Ryssland 2014, tillbaka till Ukraina.

"Jag kommer personligen att göra allt för att återvända till Krim, så att det blir en del av Europa tillsammans med Ukraina", sade Zelenskij till delegater från 46 länder.

Altmaier talade till toppmötet efter gasförhandlingarna och anklagade Ryssland för förtryck på Krim. "Vi kommer inte att tillåta Krim att bli en blind fläck", sa han.

USA: s energisekreterare Jennifer Granholm sa att sanktionerna mot Moskva skulle kvarstå tills Ryssland avstod kontrollen över halvön och tillade att "Ryssland måste hållas ansvarigt för sin aggression".

Förhållandena mellan Kiev och Moskva kollapsade efter annekteringen och krigsutbrottet mellan ukrainska trupper och ryskstödda styrkor i östra Ukraina som Kiev säger har dödat 14,000 XNUMX människor på sju år.

Ukraina har anklagat Ryssland för att försöka sabotera toppmötet genom att pressa länder att inte delta, medan Ryssland har kritiserat väst för att stödja evenemanget.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend