Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska rådet

Ryssland: EU förnyar ekonomiska sanktioner mot situationen i Ukraina i ytterligare sex månader

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Rådet har idag (13 januari) beslutat att förlänga de restriktiva åtgärder som för närvarande är inriktade på specifika ekonomiska sektorer i Ryska federationen med sex månader fram till den 31 juli 2022. Rådets beslut följer den senaste bedömningen av läget för genomförandet av Minsk-avtalen - som ursprungligen planerades till ske senast den 31 december 2015 - vid Europeiska rådet den 16 december 2021.

Sanktionerna på plats, som först infördes den 31 juli 2014 som svar på Rysslands agerande som destabiliserade situationen i Ukraina, begränsa tillgången till EU:s primära och sekundära kapitalmarknader för vissa ryska banker och företag och förbjuda former av ekonomiskt bistånd och förmedling mot ryska finansinstitut. Sanktionerna förbjuder också direkt eller indirekt import, export eller överföring av allt försvarsrelaterat material och upprätta ett förbud för varor med dubbla användningsområden för militärt bruk or militära slutanvändare i Ryssland. Sanktionerna begränsar ytterligare rysk tillgång till vissa känslig teknik det kan vara används i den ryska energisektornt.ex. inom oljeproduktion och prospektering.

Bakgrund

Under bedömningen av läget för genomförandet av Minskavtalen som skedde vid Europeiska rådet den 16 december 2021, uppmuntrade EU:s ledare diplomatiska ansträngningar och stödde Normandie-formatet för att uppnå ett fullständigt genomförande av Minskavtalen. I ljuset av att Ryssland inte fullt ut genomförde dessa avtal beslutade EU:s ledare enhälligt att rulla över de ekonomiska sanktionerna mot landet.

Annons

Utöver ekonomiska sanktioner har EU infört olika typer av åtgärder som svar på Rysslands illegala annektering av Krim och staden Sevastopol och den avsiktliga destabiliseringen av Ukraina. Dessa inkluderar: diplomatiska åtgärder, individuella restriktiva åtgärder (frysning av tillgångar och reserestriktioner) och specifika restriktioner för ekonomiska förbindelser med Krim och Sevastopol.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons
Annons

trend