Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Amerikanska senatens demokrater avslöjar Rysslands sanktionsförslag för att stärka Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

USA:s senator Robert Menendez (D-NJ) talar inför Zalmay Khalilzad, särskilt sändebud för Afghanistans försoning, vittnar inför Senatens utrikesutskottsutfrågning på Capitol Hill i Washington, USA, 27 april 2021. Susan Walsh/Pool via REUTERS
Rysslands president Vladimir Putin deltar i ett möte med regeringsmedlemmar via en videolänk i Moskva, Ryssland 12 januari 2022. Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

USA:s senatsdemokrater presenterade på onsdagen (12 januari) ett lagförslag om att införa omfattande sanktioner mot ryska regerings- och militärtjänstemän, inklusive president Vladimir Putin, och viktiga bankinstitutioner om Moskva engagerar sig i fientligheter mot Ukraina.

Den föreslagna lagstiftningen, som stöds av Vita huset, innehåller bestämmelser som hjälper till att stärka Ukrainas säkerhet och uppmuntrar USA att "överväga alla tillgängliga och lämpliga åtgärder" för att säkerställa gasledningen Nord Stream 2 från Ryssland till Tyskland - ett "verktyg för ondska. Ryska federationens inflytande" - blir inte operativ.

"Denna lagstiftning gör det helt klart att den amerikanska senaten inte kommer att stå passivt när Kreml hotar en återinvasion av Ukraina", sade senator Robert Menendez, demokratisk ordförande för senatens utrikesutskott som presenterade lagförslaget, i ett uttalande .

Ryssland har samlat omkring 100,000 XNUMX soldater vid Ukrainas gräns och Washington försöker avråda Moskva från att återinvadera landet.

Annons

Lagförslaget, som först rapporterades av Washington Post, skulle också rikta sig till företag i Ryssland som erbjuder säkra meddelandesystem, såsom SWIFT, som banker använder för att utbyta nyckelinformation med andra finansinstitutioner.

Mer än två dussin demokrater, inklusive majoritetsledaren Chuck Schumer, har godkänt lagförslaget, sade en talesperson för Menendez.

Lagförslaget skulle "utlösa allvarliga kostnader för Rysslands ekonomi" om Ryssland går vidare med en invasion, sade en talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd.

Annons

Annan lagstiftning, som ett lagförslag som sponsrats av den republikanske senatorn Ted Cruz, kommer inte att "motverka ytterligare rysk aggression eller skydda Ukraina", sa NSC-talesmannen.

Cruz slöt ett avtal med Schumer förra månaden, där senatorn från Texas släppte sitt grepp om dussintals president Joe Bidens ambassadörsnominerade. Cruz lagförslag kommer att gå till omröstning denna vecka, men det krävs 60 röster för att gå igenom, ett högt hinder i den jämnt fördelade senaten.

Det Menendez-stödda lagförslaget ger ett alternativ för demokrater som stöder sanktioner mot Nord Stream 11-rörledningen på 2 miljarder dollar, som är färdig men väntar på godkännanden från Tyskland, och gör det svårare för Cruz lagförslag att passera.

Många demokrater har stött sanktioner mot pipelinen eftersom den skulle kringgå Ukraina, beröva landet transitavgifter och potentiellt undergräva dess kamp mot Ryssland.

Cruz lagförslag skulle lägga sanktioner mot pipelinen inom 15 dagar efter passagen, oavsett om Ryssland återinvaderar Ukraina, och skulle tillåta kongressen att rösta för att återinföra sanktioner om presidenten skulle avstå från dem. Cruz har sagt att det krävs sanktioner omedelbart för att stoppa projektet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy anser att sanktioner bör införas omedelbart mot pipelinen även om Ryssland inte invaderar, eftersom dess operation utgör ett "materiell säkerhet och ekonomiskt hot mot Europa", sa en person nära honom. "Kiev är häftigt emot all politik som tillåter Ryssland att använda invasionshot för att få vad de vill i andra områden", sa personen som talade på villkor att han var anonym.

Biden har beskrivit pipelinen som en dålig affär för Europa och sagt att den skulle öka Rysslands inflytande där. Men hans administration förra året avstod från sanktioner mot Nord Stream 2 AG, företaget som kontrollerar projektet, eftersom Vita huset försökte reparera förbindelserna med Tyskland.

En hög tjänsteman i Biden-administrationen sa på onsdagen att hotet om att stoppa projektet är en hävstångseffekt som Tyskland har över Ryssland.

"Om sanktioner införs just nu, och Ryssland ser dessa sanktioner som en försumbar kostnad, då skulle detta vara en faktor mindre i sin kalkyl", sade tjänstemannen. "Den avskräckande potentialen för sanktioner eller att stänga av pipelinen skulle gå förlorad."

Washington tittar på en rad beredskapsalternativ för att hjälpa Ukraina om Ryssland skulle stänga av energiförsörjningen, sade en annan högt uppsatt tjänsteman i Biden-administrationen.

Rörledningen, med stöd av Rysslands statliga gasbolag Gazprom, skulle ge bränsle till Tyskland, Europas största ekonomi, som stänger kol- och kärnkraftverk, och andra europeiska länder.

Flera demokratiska senatorer sa sent på måndagen, efter att ha träffat tjänstemän från Biden-administrationen, att de tror att sanktionerna mot Nord Stream 2 som Cruz föreslagit kan skada relationerna med Tyskland, en viktig allierad i USA, särskilt när det gäller politiken gentemot Ryssland, Iran och klimatförändringar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons
Annons

trend