Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Ryssland-Ukraina-krisen: Varför Bryssel fruktar att Europa är "närmast krig" på decennier

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

"Europa är nu närmare krig än det har varit sedan fd Jugoslaviens upplösning." Starka varningsord från den senior EU-diplomat som jag just har pratat med off the record om nuvarande spänningar med Moskva, över dess enorma militära uppbyggnad vid gränsen till Ukraina, skriver Katya Adler, Ukraina konflikten.

Stämningen i Bryssel är häftig. Det finns en verklig rädsla för att Europa kan gå mot sin värsta säkerhetskris på årtionden.

Men ångesten är inte helt fokuserad på utsikterna till ett långt, utdraget markkrig med Ryssland om Ukraina.

Få här tror att Moskva har militär makt, strunta i pengarna eller folkligt stöd för det där hemma.

Sant: EU varnar Kreml för "extrema konsekvenser" om det skulle vidta militära åtgärder i grannlandet Ukraina. Tysklands nya utrikesminister Annalena Baerbock var i Kiev och Moskva och sa just det i måndags.

Sverige flyttade hundratals trupper under helgen till sin strategiskt viktiga Gotland - som ligger i Östersjön. Och Danmark stärkte sin närvaro i regionen några dagar innan dess.

De stigande spänningarna har också återuppvätt debatten i både Finland och Sverige om huruvida de nu ska gå med i Nato.

Annons

Men den övergripande oro i väst - Washington, Nato, Storbritannien och EU - är mindre möjligheten till konventionell krigföring om Ukraina, och mycket mer, att Moskva försöker splittra och destabilisera Europa - skaka om den kontinentala maktbalansen i Kremls gunst.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sa till mig i slutet av förra året att västvärlden behövde "vakna upp ur sin geopolitiska dvala" angående Moskvas avsikter. Polens premiärminister säger att Ryssland och dess allierade vill "söndra" EU.

Andra EU-länder skulle säga att de nu har vaknat och luktar väldigt starkt kaffe.

Men, som så ofta är fallet när det gäller utrikespolitik, är EU:s ledare långt ifrån eniga om vilken exakt handlingsväg som ska tas.

Moskva förnekar - trots den massiva uppbyggnaden av trupper vid gränsen till Ukraina - att de planerar en militär invasion. Men det har gett Nato en lista över säkerhetskrav. Vladimir Putin, som högljutt skyller alliansen för att "underminera den regionala säkerheten", insisterar bland annat på att Nato förbjuder Ukraina och andra före detta sovjetstater att någonsin bli medlemmar i organisationen.

Nato vägrade blankt och de tre toppmöten som hölls under den senaste veckan eller så, mellan Ryssland och västallierade, har inte lyckats hitta mycket gemensam grund.

Vad Vladimir Putin planerar att göra härnäst är oklart. Men västvärlden anser att Kreml har investerat för mycket i sina mycket offentliga manövrar över Ukraina för att backa nu, utan något att visa för det.

Biden-administrationen väntar otåligt på en kraftfull EU-ståndpunkt om möjliga sanktioner, beroende på vilken åtgärd Moskva vidtar: ett militärt intrång i Ukraina, cyberattacker, desinformationskampanjer eller - vilket anses mest troligt - en blandning av hybridattacker .

EU-optimister förutspår att blocket kommer att enas om en rad möjliga sanktioner senast den 24 januari, vid nästa utrikesministermöte. Men det är långt ifrån garanterat.

Ett antal EU-länder brummar och gnäller över kostnaderna för eventuella sanktioner för sina egna ekonomier. I Bryssel diskuteras normalt bördefördelning, men resultatet av dessa förhandlingar kanske inte tillfredsställer alla.

Det finns också en utbredd oro i EU-länderna om gasleveranser från Ryssland. Särskilt med priser som redan är så höga för europeiska hushåll i vinter.

Washington säger att de undersöker sätt att mildra effekten på energiförsörjningen.

Den vill skynda på EU att komma överens om en fast ståndpunkt om sanktioner - alltför väl medveten om att godkännandet av utrikespolitiken måste vara enhälligt bland medlemsländerna.

Om relationerna efter Brexit var lättare mellan Storbritannien och EU, skulle du förvänta dig mycket mer pendeldiplomati just nu mellan London, Berlin och Paris för att jämföra och diskutera idéer, kanske komma överens om en gemensam handlingslinje.

Brysseldiplomater beskriver lite snålt den brittiska regeringen som "förmodligen för insvept i inrikespolitiska skandaler för att ha geopolitik högst upp i facket just nu", men de erkänner öppet att Storbritannien är fullt engagerat i Ryssland-Ukraina-frågan inom Nato.

På måndagen meddelade den brittiske försvarsministern Ben Wallace att Storbritannien var förse Ukraina med pansarvärnsmissiler med kort räckvidd för självförsvar. Han sa att ett litet team av brittiska trupper också skulle ge utbildning.

Herr Wallace varnade tidigare Moskva för att det skulle bli "konsekvenser" för all rysk aggression mot Ukraina. Storbritannien skulle "stå upp mot mobbare", sa han, oavsett hur långt borta konflikten är.

Washington insisterar på att det inte finns någon tid att förlora. Den säger att Kreml överväger en "falsk-flagga"-operation "som lägger grunden för att ha möjligheten att tillverka en förevändning för invasion" - dvs att anklaga Ukraina för en attack som ryska agenter skulle utföra.

Rysslands president Vladimir Putin för samtal med USA:s president Joe Biden via en videolänk i Sotji, Ryssland 7 december 2021
De ryska och amerikanska ledarna har talat via videolänk och över telefon

Kreml avfärdade Washingtons påstående som "ogrundat".

Men amerikanska tjänstemän säger att Moskva förbereder sig för att upprepa ett mönster som sågs redan 2014 när de anklagade Kiev för övergrepp innan Kreml-stödda styrkor tog kontroll över Krimhalvön.

Området har en rysktalande majoritet. Den röstade sedan för att ansluta sig till Ryssland i en folkomröstning som Ukraina och västvärlden anser vara olaglig. Tusentals dog i den konflikten.

Väst rustar sig för vad som kan följa nu.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend