Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

"Alla som flyr från Putins bomber är välkomna till Europa" - Kommissionen föreslår tillfälligt skydd för Ukraina 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Idag (2 mars) föreslår EU-kommissionen att det tillfälliga skyddsdirektivet ska aktiveras för första gången. Direktivet är utformat för att erbjuda snabb och effektiv hjälp till de människor som har flytt Ukraina till angränsande EU-stater.

Direktivet om tillfälligt skydd utformades specifikt för att ge omedelbart skydd till de personer som behöver det och syftar till att undvika överväldigande asylsystem. Hittills beräknas 650,000 XNUMX människor ha flytt i säkerhet. Tillfälligt skydd i EU innebär att flyktingar får uppehållstillstånd och får tillgång till utbildning och arbetsmarknad. 

Samtidigt lägger kommissionen också fram operativa riktlinjer avsedd att hjälpa medlemsländernas gränsvakter att hantera ankomster till gränserna mot Ukraina effektivt, samtidigt som en hög säkerhetsnivå bibehålls. Riktlinjerna rekommenderar också att medlemsländerna upprättar särskilda nödstödsbanor för att kanalisera humanitärt bistånd.

"Europa står bakom dem som behöver skydd. Alla som flyr från Putins bomber är välkomna till Europa, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. "Vi kommer att ge skydd till dem som söker skydd och vi kommer att hjälpa dem som letar efter en säker väg hem."

"I ett historiskt aldrig tidigare skådat drag, föreslår kommissionen idag att ge omedelbart skydd i EU för dem som flyr från Ukraina", sa Margaritis Schinas, vicepresident för främjandet av europeiskt levnadssätt. "Alla som flyr kriget kommer att få en säker status och tillgång till skolor, sjukvård och arbete. Samtidigt arbetar vi för att underlätta effektiva gränsövergångar för människor och deras husdjur, med nödvändiga säkerhetskontroller.” 

Icke-ukrainska medborgare och statslösa personer som är lagligt bosatta i Ukraina och som inte kan återvända till sitt ursprungsland eller ursprungsregion, såsom asylsökande eller personer som beviljats ​​internationellt skydd och deras familjemedlemmar, kommer också att beviljas skydd i EU. Andra som är lagligt närvarande i Ukraina under en kortare period och kan återvända säkert till sitt ursprungsland kommer att falla utanför detta skydd.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend