Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Kazakstan strävar efter att få slut på konflikten mellan Ryssland och Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Mycket uppmärksamhet har ägnats president Macrons beslut att ringa till president Putin, såväl som president Zelenskyy, för att uppmana till fred mitt i krigets fasor. Men en EU- och Nato-ledare kommer sannolikt inte att styra Kreml. Det är ansträngningarna av president Kassym-Jomart Tokayev från Kazakstan som är mer benägna att erbjuda en väg ut ur konflikten, om och när det finns en vilja att ta det, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Himlen ovanför Kazakstan har varit mycket livligare än vanligt de senaste dagarna. Flygbolag har sökt en ny rutt mellan Asien och Europa efter att ha beordrats av många av sina regeringar att undvika ryskt luftrum. Flygtrafikföretaget Kazaernavigatsiya säger att det är redo och kan klara av en tredubbling av trafiken till cirka 450 flygningar om dagen.

Det är ett positivt svar på en kris från ett land som inte vill bli en anhängare av Rysslands invasion av Ukraina, varken diplomatiskt eller militärt genom att skicka trupper. Kazakstan följde inte Ryssland i att erkänna separatistrepublikerna i östra Ukraina.

Föga överraskande blev den kazakiska regeringen upprörd när den brittiska utrikesministern sa att hon skulle undersöka en parlamentsledamots förslag om att sanktioner mot Ryssland, såsom flygrestriktioner, skulle utvidgas till Kazakstan. Storbritanniens ambassadör kallades till UD i Nur-Sultan för att försöka förklara den brittiska regeringens misslyckande med att hänga med i vad som hände. Ett efterföljande videomöte mellan ambassadören, en brittisk utrikesminister och den kazakiska vice utrikesministern gav en försäkran om att Storbritannien inte har för avsikt att införa några sanktioner mot Kazakstan.

Standard och Poor har lämnat Kazakstans kreditbetyg oförändrade och ser problemen med rysk handel som överkomliga och inte påverkar nyckelexporten. Ett avtal för kazakiska laster att använda lettiska hamnar i stället för ryska, slöts av de två regeringarna den 3 marsrd. Handel längs den transkaspiska internationella transportvägen, även känd som mellankorridoren, erbjuder stor potential för trafik som undviker Ryssland. Den förbinder Kina och Kazakstan med Europa via Kaspiska havet, Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet.

Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayevs svar på invasionen av Ukraina har inte bara involverat åtgärder för att skydda sitt lands ekonomiska intressen. Han har också arbetat med telefonerna och pratat med presidenterna i både Ukraina och Ryssland.

Han talade med president Zelenskyy och diskuterade humanitärt samarbete och vikten av förhandlingar för att stoppa fientligheterna i Ukraina. I sin uppmaning till president Putin betonade president Tokajev den exceptionella vikten av att nå en kompromissöverenskommelse under alla förhandlingar.

Annons

När och om den ryske presidenten är villig att kompromissa återstår att se, men det ligger i världens, inte bara Kazakstans, intresse att möjligheten hålls öppen trots de obönhörliga dystra nyheterna från Ukraina för närvarande.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend