Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Krig i Ukraina: Skydda kvinnliga flyktingar från våld och sexuellt utnyttjande 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Parlamentet uppmanar EU att skydda kvinnor som flyr från Ukraina från våld och människohandel och att ge dem tillgång till nödvändiga hälsotjänster. Plenarsammanträde  FEMM.

I en resolution som antogs den 5 maj med 462 röster för, 19 emot och 89 nedlagda röster fördömer parlamentsledamöterna starkt användningen av sexuellt och könsbaserat våld som ett krigsvapen. De uttrycker sin djupa oro över det växande antalet rapporter om människohandel, sexuellt våld, utnyttjande, våldtäkt och övergrepp som kvinnor och barn på flykt från Ukraina möter.

Ledamöterna betonar särskilt att kvinnors och flickors specifika behov bör tillgodoses i flyktingmottagningscentra och att klagomålsmekanismer bör göras omedelbart tillgängliga för dem på språk och i format som är tillgängliga för alla. Medlemsstaterna och EU bör snabbt identifiera och åtala de människohandelsnätverk som tjänar på sexuellt utnyttjande av kvinnliga flyktingar. Parlamentet uppmanar också EU-länderna att tillhandahålla säkra och samordnade transporter mellan medlemsländerna.

Garanterar tillgång till viktiga SRHR-tjänster

Ledamöterna uppmanar EU och alla värd- och transitländer att säkerställa tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), särskilt akut preventivmedel och abortvård, inklusive för våldtäktsoffer, såväl som obstetrisk vård. För de kvinnor som fortfarande befinner sig i Ukraina uppmanar parlamentet EU att använda alla de åtgärder och medel som står till dess förfogande för att svara mot deras SRHR-behov och att skicka värdighetspaket, inklusive preventivmedel och sexuella reproduktiva hälsosatser, i humanitära paket och konvojer till Ukraina och värdländerna.

För att underlätta integrationen av kvinnliga flyktingar i värdländerna vill ledamöterna ge dem tillgång till arbetsmarknaden så snart som möjligt och efterlyser särskilda program och språkkurser samt tillgång till barnomsorg.

Ordförande i kommittén för kvinnors rättigheter och jämställdhet Robert Biedron (S&D, PL) sa: "Massvåldtäkter, sexuellt och könsbaserat våld, tortyr och folkmord används som ett krigsvapen. Vi kommer inte att vila förrän förövarna av dessa brott har ställts inför rätta, men - även när de är det - kanske djupt sårade liv aldrig återhämtar sig från ett sådant trauma. Det är därför det är oacceptabelt att kvinnor som söker skydd i EU berövas grundläggande sexuella reproduktiva hälsotjänster. Medlemsstaterna måste öka sina ansträngningar och se till att dessa kvinnor får allt stöd de behöver.”

Bakgrund

Enligt UNHCR, mer än 5.5 miljoner flyktingar - varav 90 % är kvinnor och barn - har flytt från Ukraina sedan den ryska invasionen startade den 24 februari. Ytterligare 7.1 miljoner människor är internflyktingar i Ukraina, inklusive kvinnor och barn i behov av medicinsk vård.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend