Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Ukraina: Kommissionen presenterar planer för unionens omedelbara svar för att ta itu med Ukrainas finansieringsklyfta och den långsiktiga återuppbyggnaden

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kommissionen har lagt upp planer i ett meddelande för EU:s omedelbara svar för att ta itu med Ukrainas finansieringsklyfta, såväl som den långsiktiga återuppbyggnadsramen. Detta meddelande följer av Europeiska rådets uppmaning att ta itu med konsekvenserna av kriget i Ukraina genom en dedikerad Europaledd insats.

Omedelbart svar och kortsiktiga behov

Sedan den ryska aggressionen startade har EU ökat sitt stöd avsevärt och mobiliserat cirka 4.1 miljarder euro för att stödja Ukrainas övergripande ekonomiska, sociala och finansiella motståndskraft i form av makroekonomiskt stöd, budgetstöd, nödhjälp, krishantering och humanitärt bistånd . Militära biståndsåtgärder har också tillhandahållits under den europeiska fredsfaciliteten, uppgående till 1.5 miljarder euro, som kommer att användas för att ersätta medlemsstaterna för deras militära stöd in natura till Ukraina och mobiliseringen av ytterligare 500 miljoner euro pågår.

Kriget resulterade i en kollaps av skatte-, export- och andra intäkter, förvärrat av storskalig olaglig tillägnelse av tillgångar och exportvaror, inklusive inom jordbrukssektorn, samtidigt som väsentliga utgifter skjutit i höjden. Internationella valutafonden har uppskattat Ukrainas betalningsbalansgap fram till juni till cirka 14.3 miljarder euro (15 miljarder dollar).

Att ta itu med Ukrainas betydande kortsiktiga ekonomiska stöd för att upprätthålla grundläggande tjänster, tillgodose humanitära behov och fixa den mest väsentliga förstörda infrastrukturen kommer att kräva en gemensam internationell ansträngning, där unionen kommer att vara redo att spela sin roll.

Kommissionen planerar därför att föreslå att Ukraina 2022 beviljas ytterligare makroekonomiskt stöd i form av lån på upp till 9 miljarder euro, som ska kompletteras med stöd från andra bilaterala och multilaterala internationella partner, inklusive G7. Detta skulle betalas i omgångar med långa löptider och förmånliga räntor tack vare garantin från unionens budget. För att göra detta möjligt bör medlemsländerna komma överens om att tillhandahålla ytterligare garantier. Tillsammans med anslagsstöd från EU:s budget för att subventionera de relaterade räntebetalningarna kommer detta att säkerställa ett välkoordinerat och mycket förmånligt stöd till Ukraina.

Återuppbyggnad av Ukraina

Annons

En stor global finansiell insats kommer att krävas för att återuppbygga landet efter krigsskadan, för att skapa grunden för ett fritt och välmående land, förankrat i europeiska värderingar, väl integrerat i den europeiska och globala ekonomin, och för att stödja det på dess europeiska väg . Medan Rysslands aggression fortsätter är de övergripande behoven för återuppbyggnaden av Ukraina ännu inte kända. Ändå är det viktigt att designa de viktigaste byggstenarna i denna internationella ansträngning redan nu. Stödet måste ha en medellång till lång sikt.

Återuppbyggnadsarbetet bör ledas av de ukrainska myndigheterna i nära partnerskap med Europeiska unionen och andra nyckelpartner, såsom G7- och G20-partner, och andra tredjeländer, såväl som internationella finansinstitutioner och internationella organisationer. Partnerskap mellan städer och regioner i Europeiska unionen och de i Ukraina kommer att berika och påskynda återuppbyggnaden.

En internationell samordningsplattform, "Ukrainas återuppbyggnadsplattform", leds av kommissionen som representerar Europeiska unionen och av den ukrainska regeringen, skulle fungera som ett övergripande strategiskt styrningsorgan, ansvarigt för att godkänna en återuppbyggnadsplan, utarbetad och genomförd av Ukraina, med administrativ kapacitetsstöd och tekniskt bistånd från EU. Den skulle sammanföra de stödjande partnerna och organisationerna, inklusive EU:s medlemsstater, andra bilaterala och multilaterala partner och internationella finansinstitutioner. Det ukrainska parlamentet och Europaparlamentet skulle delta som observatörer.

Återuppbyggnadsplanen för återuppbyggnaden av Ukraina som stöds av plattformen, baserat på en behovsbedömning, skulle bli grunden för Europeiska unionen och de andra partnerna för att fastställa de prioriterade områden som valts ut för finansiering och de specifika projekten. Plattformen skulle samordna finansieringskällorna och deras destination för att optimera deras användning, samt övervaka framstegen i genomförandet av planen.

För att stödja återuppbyggnadsplanen föreslår kommissionen att faciliteten ”Återuppbygga Ukraina” inrättas som det huvudsakliga rättsliga instrumentet för Europeiska unionens stöd, genom en blandning av bidrag och lån. Det skulle införlivas i EU:s budget och därigenom säkerställa öppenhet, ansvarighet och sund ekonomisk förvaltning av detta initiativ, med en tydlig koppling till investeringar och reformer. Det skulle bygga på EU:s erfarenheter under mekanismen för återhämtning och motståndskraft, men anpassat till de aldrig tidigare skådade utmaningarna med att återuppbygga Ukraina och följa landet på dess europeiska väg. Själva faciliteten skulle ha en specifik förvaltningsstruktur som säkerställer att Ukraina äger fullt ägande.

Stor tonvikt kommer att läggas på reformer av rättsstatsprincipen och bekämpning av korruption, medan investeringar, anpassade till klimat, miljö och digitala EU:s politik och standarder, kommer att hjälpa Ukraina att komma starkare och mer motståndskraftig från förödelsen av den ryska invasionen.

De oförutsedda behov som skapats av kriget i Europa är långt över de medel som finns tillgängliga i den nuvarande fleråriga finansiella ramen. Därför måste nya finansieringskällor identifieras.

Den föreslagna arkitekturen är tillräckligt flexibel för att ta emot sådana nya finansieringskällor. De ytterligare bidrag som ska göras tillgängliga för Ukraina skulle kunna finansieras antingen genom ytterligare bidrag från medlemsstaterna (och tredjeländer om de skulle vilja göra det) till faciliteten och befintliga unionsprogram, och därmed dra nytta av unionens finansiella mekanismer och garantier för användning av medel eller genom en riktad översyn av den fleråriga budgetramen. Dessa källor skulle också kunna finansiera de lån som ska beviljas Ukraina inom ramen för faciliteten. Med tanke på omfattningen av de lån som sannolikt kommer att krävas, inkluderar alternativen att anskaffa medlen för lånen på uppdrag av EU eller med nationella garantier från medlemsstaterna.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: "Den oprovocerade och omotiverade ryska invasionen av Ukraina har orsakat fruktansvärt mänskligt lidande och massiv förstörelse över hela landet, vilket tvingat miljontals oskyldiga ukrainare att fly från sina hem. Ukraina kan räkna med EU:s fulla stöd. EU kommer att fortsätta att ge kortsiktigt ekonomiskt stöd till Ukraina för att tillgodose dess behov och hålla igång grundläggande tjänster. Och vi är redo att ta en ledande roll i de internationella återuppbyggnadsinsatserna för att hjälpa till att återuppbygga ett demokratiskt och välmående Ukraina. Det betyder att investeringar kommer att gå hand i hand med reformer som kommer att stödja Ukraina i att fortsätta sin europeiska väg.”

En ekonomi som fungerar för människor Vicepresident Valdis Dombrovskis sa: "EU:s stöd till Ukraina är orubbligt. Vi kommer att fortsätta använda alla tillgängliga medel för att hjälpa vår vän och granne att stå emot Rysslands oprovocerade och brutala aggression. Vi måste ta itu med både att hålla landet igång dagligen och att arbeta för att återuppbygga landet. För att tillgodose Ukrainas mest akuta behov, planerar vi att ge nödlån under ett nytt makroekonomiskt stödprogram. På längre sikt kommer EU att leda en stor internationell finansiell insats för att återuppbygga ett fritt och demokratiskt Ukraina – i samarbete med partners som G7, internationella finansinstitutioner och i nära samordning med Ukraina självt. Vi kommer att stå med Ukraina vid varje steg på vägen, för att reparera förstörelsen som orsakats av Rysslands krig och för att skapa en ljusare framtid och nya möjligheter för dess folk.”

Högre representanten Ett starkare Europa i världen Vicepresident Josep Borrell sa: "EU kommer att förbli orubbligt i sin solidaritet med och stöd för Ukraina när det försvarar sig mot Rysslands oförsvarliga och olagliga anfallskrig. Vi fortsätter att ge Ukraina militära hjälpåtgärder.”

Budget- och administrationskommissionär Johannes Hahn sa: "Europeiska unionen kommer att fortsätta att stå vid Ukraina och dess folk och att spela en nyckelroll i alla politiska, humanitära, motståndskraftiga och ekonomiska ansträngningar för att möta de kortsiktiga och långsiktiga behoven som kommer att föra Ukraina tillbaka till fred och socioekonomisk återhämtning. Jag är övertygad om att den nya "återuppbyggnadsplattformen för Ukraina" som leds gemensamt av Ukraina och kommissionen, såväl som vår föreslagna "RebuildUkraine"-facilitet, kommer att bidra till att erbjuda Ukraina en bättre framtid. Detta kommer att ske i nära samordning med alla givare.”

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: "Den förstörelse som Ryssland har släppt lös mot Ukraina har inget motstycke i efterkrigstidens Europa; inte heller dess förakt för den internationella ordning som så noggrant konstruerats under decennier. I dag lägger Europeiska kommissionen ut en väg för att hjälpa ett nytt Ukraina att resa sig ur krigets aska, precis som vår union uppstod ur spillrorna 1945. Tillsammans med de ukrainska myndigheterna och i samarbete med våra internationella partners kommer vi att mobilisera finansieringen Ukraina måste rida ut denna storm – och "bygga upp bättre" sin ekonomiska och sociala infrastruktur."

Grannskaps- och utvidgningskommissionär Olivér Várhelyi sa: "Under de senaste veckorna har vi sett de fruktansvärda förlusterna av människoliv och den förödelse som detta krig orsakade i infrastrukturen i Ukraina. Vi har snabbt mobiliserat hjälp och är fast beslutna att stödja återuppbyggnaden av Ukraina. Återuppbyggnaden bör fullt ut återspegla de behov som identifierats av Ukraina och vara fast förankrad i landets reformagenda.”

Bakgrund

EU:s åtagande att stödja Ukraina är långvarigt och har gett resultat. EU har gett betydande ekonomiskt stöd till Ukraina, som under åren från 2014 till 2021 uppgick till 1.7 miljarder euro i anslag under det europeiska grannskapsinstrumentet, 5.6 miljarder euro under fem makroekonomiska stödprogram i form av lån, 194 miljoner euro i humanitärt bistånd och 355 miljoner euro från utrikespolitiska instrument. EU ger sitt stöd till Ukraina för policyutveckling och omfattande reformer, med starkt engagemang från medlemsländerna i en Team Europe-strategi. Bland flaggskeppsprogrammen finns de om decentralisering, reform av den offentliga förvaltningen och antikorruption.

Före och under kriget har EU haft ett nära samarbete med europeiska finansinstitutioner för att stödja Ukraina. Sedan 2014 har Europeiska investeringsbanken och Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling mobiliserat över 10 miljarder euro i lån till Ukraina. Under de senaste veckorna har Europeiska investeringsbanken betalat ut 668 miljoner euro till den ukrainska budgeten. EU arbetar också i nära samarbete med Världsbanken och Internationella valutafonden, som har varit nyckelpartner i de ukrainska ansträngningarna sedan 2014.

Mer

Meddelande: Ukrainas hjälp och återuppbyggnad

Faktablad

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend