Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

EU måste stärka stödet till medborgare och företag och hjälp till Ukraina 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ledamöterna efterlyser finansiering för att hantera konsekvenserna av kriget i Ukraina, genom att konfiskera ryska oligarkers tillgångar, nya EU:s egna resurser och använda den befintliga EU-budgeten fullt ut., Plenarsammanträde  ECON EMPL.

Genom att anta en resolution om de ekonomiska och sociala konsekvenserna för EU av Rysslands krig i Ukraina genom handuppräckning, säger parlamentsledamöterna att själva kriget och de "berättigade sanktionerna mot Ryssland och Vitryssland påverkar den post-pandemiska ekonomiska återhämtningen av Europeiska unionen och utgör ett allvarligt hot mot EU:s återhämtning”. Dessa effekter måste åtgärdas "för att hjälpa hushåll och företag ... och bibehålla medborgarnas stöd för de åtgärder som vidtas mot Ryssland och andra åtgärder för att stödja ukrainare." Resolutionen avslutar plenardebatten hölls den 4 maj i Strasbourg.

Effekter av krig kan inte täckas av befintliga finansiella instrument

Ledamöterna säger att befintliga instrument som Next Generation EU, SURE (Support to mitigate Employment Risks in an Emergency) eller EU:s budgets flexibilitetssystem inte räcker för att mildra de negativa effekterna av kriget och kostnaderna för EU av sanktionerna mot Ryssland. De kräver därför en oväntad vinstskatt för energibolag, att ryska oligarkers tillgångar ska beslagtas och konfiskeras, och ytterligare flexibilitet i EU:s budget. Den fleråriga finansiella ramen (MFF) bör ses över, reglerna för statligt stöd tillämpas mer flexibelt, nivån på EU-garantin i InvestEU-programmet bör höjas och kommissionen bör vara beredd att föreslå nya program om det blir nödvändigt. säga. Ledamöterna uppmanar också EU att leda i inrättandet av en Ukrainas solidaritetsfond.

Hjälpa människor och företag att ta sig igenom svåra tider

Kriget har särskilt förvärrat energipriskrisen, som har påverkat köpkraften och driftskostnaderna negativt, betonar parlamentsledamöterna. Förvärringen av denna kris kräver ett snabbt ingripande, säger de. Medlemsstaterna bör öka sitt sociala stöd och ytterligare utgifter bör tilldelas sårbara men livskraftiga företag.

Ledamöterna betonar också att löneutvecklingen bör ta hänsyn till långsiktig inflation och produktivitetstillväxt för att bibehålla hushållens köpkraft. Ett tillfälligt europeiskt socialt motståndspaket som samordnar en uppsättning åtgärder och medel för att stärka sociala välfärdssystem och sociala trygghetssystem i EU bör också inrättas, säger ledamöterna i Europaparlamentet.

Annons

Investera i autonomi

Ledamöterna lägger särskild vikt vid att utveckla EU:s självständighet. För att göra detta kräver de att en ny, dedikerad europeisk fond inrättas. Den strategiska autonomifonden för Europa skulle finansiera gränsöverskridande energiinfrastruktur, produktion och effektivitet av förnybar energi, cybersäkerhet, industriell konkurrenskraft, livsmedelssäkerhet, den cirkulära ekonomin och hållbar utveckling.

Slutligen noterar parlamentsledamöterna att före detta politiker som Esko Aho, Francois Fillon och Wolfgang Schüssel nyligen har sagt upp sig från sina positioner i ryska företag och kräver starkt att andra, som Karin Kneissl och Gerhard Schröder, gör detsamma.

Mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend