Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Ukraina: Ledamöterna vill ha en särskild internationell tribunal för aggressionsbrott 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den särskilda internationella domstolen bör utreda ryska ledare och militära befälhavare och deras allierade för brottet aggression mot Ukraina, Plenarsammanträde KATASTROF.

I resolutionen som antogs på torsdagen uppmanar parlamentet EU att vidta alla nödvändiga åtgärder i internationella förfaranden och domstolar för att stödja åtalet av de ryska och vitryska regimerna för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten, folkmord och aggression. Dessa utredningar och åtföljande åtal bör också gälla all rysk militärpersonal och regeringstjänstemän som är inblandade i krigsförbrytelser, frågar parlamentsledamöterna.

Resolutionen om kampen mot straffrihet för krigsförbrytelser i Ukraina antogs genom handuppräckning.

En särskild internationell tribunal

Den antagna texten uppmanar EU att stödja inrättandet av en särskild internationell tribunal för att bestraffa brottet aggression som begåtts mot Ukraina, för vilket Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har ingen jurisdiktion och ställer ryska politiska ledare och militära befälhavare och de av dess allierade till svars.

Ledamöterna vill också att EU så snart som möjligt tillhandahåller alla nödvändiga mänskliga och budgetmässiga resurser och administrativt, utredningsmässigt och logistiskt stöd som behövs för att inrätta denna tribunal.

Enligt Europaparlamentet uppgår rapporterade grymheter som urskillningslös beskjutning av städer och städer, tvångsdeportationer, användning av förbjuden ammunition, attacker mot civila som flyr via förhandsöverenskomna humanitära korridorer, avrättningar och sexuellt våld som kränkningar av internationell humanitär rätt. De kan kvalificeras som krigsförbrytelser, säger parlamentsledamöter, och betonar att alla hittills har åtalats.

Annons

Agera snabbt

Ledamöterna betonar att EU måste agera snabbt, eftersom det finns en allvarlig risk att bevis relaterade till krigsförbrytelser förstörs på grund av de pågående fientligheterna.

De uttrycker sitt fulla stöd för utredningen ICC åklagare och arbetet med Undersökningskommission vid kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter samt oberoende civilsamhällesorganisationer och ukrainska myndigheter som arbetar med att samla in bevis.

Ledamöterna välkomnar den gemensamma utredningsgrupp som inrättas av Litauen, Polen och Ukraina, som samordnas av Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete Eurojust, och där ICC:s åklagarämbete kommer att delta och uppmuntra andra medlemsländer att gå med i detta team.

Mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend