Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

George Soros: Civilisationen "överlever kanske inte" krigets inverkan på Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Filantropen hävdar att västvärlden måste "mobilisera alla våra resurser" för att besegra Putin - eftersom kriget sätter tillbaka brådskande åtgärder mot klimatförändringar.

Invasionen av Ukraina "kan ha varit början" på tredje världskriget, enligt filantropen och finansmannen George Soros. När han talade vid World Economic Forum i Davos hävdar han att även om detta är avvärjt så har kriget förskjutit kampen mot klimatförändringarna till andra plats - och vi har "redan hamnat långt efter". Denna skada är på gränsen till att vara oåterkallelig - vilket innebär att vår civilisation "kanske inte överlever".

Så höga insatser kräver att vi "mobiliserar alla våra resurser" eftersom det "bästa och kanske enda sättet att bevara vår civilisation" är att "besegra Putin". Putin "vet hur svag hans ställning är", "tycks ha insett" hans "fruktansvärda misstag" när han invaderade Ukraina och "förbereder nu marken för att förhandla fram en vapenvila", enligt Soros. Men ”vapenvilan är ouppnåelig eftersom han inte kan lita på. Putin skulle behöva inleda fredsförhandlingar, vilket han aldrig kommer att göra eftersom det skulle motsvara att avgå”. Putin lät en militärexpert som var emot invasionen "gå på rysk tv för att informera allmänheten om hur illa situationen är".

Soros hävdar att Europa verkar "gå i rätt riktning" - agerar med större "hastighet, enhet och kraft" än någonsin tidigare i dess historia. "Efter en tveksam start" har kommissionens ordförande Ursula von der Leyen också "funnit en stark pro-europeisk röst". Även om vi "inte kan förutsäga resultatet, har Ukraina verkligen en stridschans" att vinna kriget, hävdar han, även om de "måste slåss i öppen terräng där den ryska arméns numerära överlägsenhet är svårare att övervinna".

Men "ju svagare Putin blir desto mer oförutsägbar blir han". Europeiska ledare "känner pressen" när de inser att "Putin kanske inte väntar tills de utvecklar alternativa energikällor" men kan "stänga av kranarna på gasen medan det verkligen gör ont". Europas sammanhållning "ställs inför ett allvarligt test, men om det fortsätter att behålla sin enhet kan det stärka Europas energisäkerhet och ledarskap på klimatområdet".
 
Soros stöder åtgärder, efter invasionen av Ukraina, för att främja en större europeisk integration. Han stödde ledaren för den italienska Partito Democratico Enrico Lettas plan för ett delvis federerat Europa, där kärnländerna ger upp sin vetorätt inom viktiga politikområden. Han stöder också president Macrons krav på att Ukraina, Moldavien och västra Balkan ska kvalificera sig för EU-medlemskap.

Soros tror att Tyskland kommer att betala ett "tungt pris" för förbundskansler Merkels "merkantilistiska" politik där specialavtal med Ryssland för att leverera gas kombinerades med att tillåta Kina att bli Tysklands största exportmarknad. Sådan politik "gjorde Tyskland till den bäst presterande ekonomin i Europa", en position som Soros tror att de kommer att förlora när det går igenom den långa processen att omorientera sin ekonomi.  

Han berömmer dock Tysklands förbundskansler Olaf Scholz för att han "alltid verkar göra rätt i slutändan" - från att bryta socialdemokraternas traditioner till att överge Nordstream 2, till att satsa 100 miljarder euro till försvar och tillhandahålla vapen till Ukraina. Herr Soros. pekar ut den italienska premiärministern som "modigare" för att ha tagit en stark linje mot Putin "även om Italiens gasberoende är nästan lika stort som Tysklands."

Annons

När det gäller Kina, hävdar Soros att Xi Jinping är "bunden att misslyckas" eftersom han gav Putin tillåtelse att inleda en misslyckad attack mot Ukraina mot Kinas bästa. "Kina borde vara den seniora partnern i alliansen med Ryssland, men Xi Jinpings brist på självsäkerhet gjorde att Putin kunde tillskansa sig den positionen”, säger han. Xi Jin Ping "fortsätter att stödja Putin", hävdar Soros, "men inte längre utan gränser".

President Xis Zero Covid-policy, som har tvingat befolkningen till provisoriska karantäncentra istället för att låta dem sätta i karantän hemma, har "drivit Shanghai till gränsen till öppet uppror" hävdar han. Xis misslyckande med att erbjuda det kinesiska folket ett vaccin som erbjuder skydd mot nya varianter är hans "skyldiga hemlighet" som han "inte har råd att ta reda på" om eftersom det kan äventyra hans förhoppningar om att bli utnämnd till en tredje mandatperiod, när hans andra ämbete går ut hösten 2022, vilket gjorde honom till härskare för livet.

Enligt Soros var president Xis "värsta misstag" att "dubbla ner på Zero Covid". Nedstängningarna fick "katastrofande konsekvenser" och pressade den kinesiska ekonomin in i ett fritt fall som, utöver fastighetskrisen, och störningen av leveranskedjorna, riskerar att förvandla den globala inflationen till en global depression.

Soros hävdar att Xi Jinping är i en mer begränsad position än vad som ofta påstås. Han har "många fiender", även om de fruktar att attackera direkt "eftersom han har centraliserat alla instrument för övervakning och förtryck i sina egna händer". Om politbyrån är missnöjd med hans prestation "kan de inte ge honom fria händer att välja ut medlemmar till nästa politbyrå" - [minska] hans makt och inflytande och göra det mindre troligt att han kommer att bli härskare för livet.

Soros tror att invasionen av Ukraina "inte kom ur det blå": det är en kamp mellan två diametralt motsatta styrsystem - det öppna samhället och det slutna samhället. I ett öppet samhälle är statens roll att skydda individens frihet, "i ett slutet samhälle är individens roll att tjäna statens härskare"

Efter 9/11-attackerna 2001 vände strömmen mot öppna samhällen, hävdar han, med repressiva regimer i makten – och Kina och Ryssland utgör det största hotet. Detta beror på utvecklingen av digital teknik, särskilt artificiell intelligens, som producerar kontrollinstrument som hjälper repressiva regimer. Herr Soros hävdar att Kina har samlat in personuppgifter för övervakning och kontroll av sina medborgare mer aggressivt än något land i historien. På senare tid har COVID-19 hjälpt till att legitimera kontrollinstrument eftersom de var så användbara för att hantera viruset.

Vladimir Putin och Xi Jinping gör båda "svindlande misstag" eftersom de styr genom skrämsel, avslutar Soros. "Putin förväntas välkomnas till Ukraina som en befriare" medan "Xi Jinping håller fast vid en noll covid-politik som omöjligt kan upprätthållas".

  1. George Soros är grundare av Soros Fund Management och grundare och ordförande för Open Society Foundations. Han började sitt filantropiska arbete 1979 med stipendier för svarta afrikanska universitetsstudenter i Sydafrika och för östeuropeiska dissidenter att studera i väst. Han har gett bort mer än 32 miljarder dollar för att främja rättigheter och rättvisa över hela världen. 
  2. För att se talet
  3. Hela texten

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend