Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Har diplomatin misslyckats i Ukraina?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

De flesta bevis tyder på att kriget i Ukraina har gått in i en benkrossningsfas. Krisen kommer inte att lösas genom förhandlingar, åtminstone inte inom överskådlig framtid. Det kommer sannolikt att ske en upptrappning av fientligheterna på kort sikt mitt i växande militära leveranser från väst på väg till Ukraina, skriver Salem Alketbi (avbildad), UAE politisk analytiker och tidigare kandidat för Federal National Council

Ukrainas president Zelenskij säger att bara diplomati kan avsluta kriget. Men sedan kräver han att Ryssland återvänder till sina militära utposter före antebellum. Denna ståndpunkt sammanfaller på något sätt med USA:s och Storbritanniens, som försöker försvaga Ryssland en gång för alla och öppet förklarar att det inte kan tillåtas att vinna.

Vissa säger att kompromissen nu för att avsluta detta krig är mellan landet och folket. Med andra ord, är priset på bosättningsmark eller fler offer? Dessa två fall skapar en dubbelbindning.

En av de viktigaste sakerna som stör scenariot för krigsslut är stormakternas önskan att å ena sidan utforska gränserna för traditionell rysk makt och å andra sidan att experimentera med taktik och planer för nya stadskrig. Ingen observatör förnekar att den ryska arméns agerande i detta krig är en av de mest framträdande intressepunkterna i västerländska kretsar.

De ukrainska styrkornas prestation med deras stridsförmåga, även om de är begränsade i vapen, är också av intresse för militära planerare eftersom okonventionell krigföring har blivit en av de största utmaningarna som moderna arméer står inför. Alla vill veta vilka faktorer som påverkar dessa krig och hur de hanteras och kontrolleras.

Det finns till och med de som hävdar att många i väst väntar och driver på slaget vid Kiev för att följa ryska styrkor i ett så stort slag, diskutera den militära utvecklingen av saker i stadskrigföring och experimentera med defensiv taktik som kan stoppa framryckningen av en stor armé lika stor som Ryssland.

Annons

Allt detta är viktigt inte bara för USA, som prioriterar ett stort nederlag för Ryssland, utan också för europeiska arméer, som förbereder sig för liknande omständigheter under vilka de kan hamna under alla geostrategiska omständigheter. Kriget i Ukraina har väckt stor oro, särskilt i de östeuropeiska länder som var en del av det forna Sovjetunionen.

I allmänhet satsar västvärlden, eller det mesta av det, på att dra ut på striden så länge som möjligt, tömma Ryssland, förutse möjligheten av ett regimskifte i Kreml och upprepa 1989 års scenario med tillbakadragande från Afghanistan. Sammantaget verkar kriget i Ukraina inte heller vara utom kontroll. Det utvecklades inte enligt ett "sinsinnigt" scenario.

Moskva vill inte hamna i en direkt konfrontation med Nato, och väst undviker också att hamna i en direkt konfrontation med Ryssland. Men båda sidor håller fast vid att uppnå sina strategiska mål, som verkar något divergerande bland västerländska allierade. Dessa antaganden kan dock inte anses vara slutgiltiga och avgörande.

President Putin undviker att äventyra andra staters suveränitet, oavsett om de är medlemmar i Nato eller inte. Han är mycket försiktig med västerländska vapenleveranser till Ukraina. Detta har ännu inte setts som "vedergällningsaggression", vilket Moskva alltid har varnat för.

Men denna ståndpunkt kan förändras om Kreml anser att leveranserna kan leda till en kollaps av de ryska väpnade styrkorna i Ukraina. Ryssland och västvärlden tror jag ännu inte har nått den punkt där de kan övertygas om behovet av ömsesidiga eftergifter för att rädda ansiktet på båda sidor.

Den punkten verkar för långt borta för väst, för vilka striden utspelar sig på land inte långt därifrån, men ännu inte kan anses vara en del av det, åtminstone officiellt. Ukraina är inte medlem i EU och ingår inte i en västerländsk militärallians. Nu verkar västvärlden föra ett indirekt krig mot en ihärdig strategisk motståndare.

Många anser att möjligheten till en rysk björnkapning bör beslagtas eller reduceras till de lägsta graderna. Detta förklarar de västerländska huvudstädernas motvilja hittills att uppmuntra Ukraina att nå en politisk uppgörelse, eller åtminstone att sluta elda på kriget, än mindre diplomatiska förslag som kan underlätta en förhandlingslösning.

Summan av kardemumman är att diplomatin ännu inte har misslyckats i Ukraina eftersom den helt enkelt inte har testats på allvar; samtalsrundor mellan Ryssland och Ukraina förväntades inte lyckas lösa krisen.

Nu tycks det bero på att alla sidor kommer till övertygelsen att det är dags att ta sig ur denna kris, oavsett om det är en rättvis affär eller ett erkännande från en sida att den har tagit slut på chanser att uppnå några vinster på plats .

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend