Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Kommissionen och ordförandeskapet är båda optimistiska om att Ukraina och Moldavien kommer att vara på väg mot medlemskap

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Efter argumentet om sanktioner mot Ryssland förra gången de träffades finns det optimism om att EU:s ledare denna gång kan enas om att låta Ukraina och Moldavien börja den långa resan mot EU-medlemskap. De är sannolikt också överens om att Georgien inte riktigt är redo att ta det första steget, men att det är länderna på västra Balkan som börjar bli otåliga, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen var på lyrisk stämning i sitt tal inför toppmötet till Europaparlamentet. "Historien är på gång", sa hon och gjorde det klart att hon inte bara pratade om striden om Ukraina utan också "förändringens vind som blåser över vår kontinent".

Det var en vind som blåste österut, där "demokratins väg är vägen som kommer att leda till Europa". Ukraina beskrevs av kommissionens ordförande som en "mycket robust och motståndskraftig demokrati", med fria och rättvisa val och ett aktivt och dynamiskt civilt samhälle.

Ursula von der Leyen påminde om Maidan-protesterna 2014 som satte Ukraina på sin kurs mot demokrati och ansökte om EU-medlemskap - och satte Ryssland på sin kurs mot krig. Ukraina hade varit ett land där människor hade blivit skjutna för att de svept in sig i europeiska flaggor för att de hade "Europa i sina hjärtan".

Hennes enda budskap om hård kärlek till ett land i krig var att dess anti-korruptionsorgan behövde spänna sina muskler. Men Ukraina förtjänade ett europeiskt perspektiv och kandidatstatus, under förutsättning att reformer kommer att genomföras.

Moldavien hade också potential för EU-medlemskap, "förutsatt att dess ledare håller kursen - och det tvivlar jag inte på". Georgien kunde dock ges ett europeiskt perspektiv men inte kandidatstatus förrän det fanns ett bredare politiskt stöd i Tbilisi för de nödvändiga politiska reformerna.

Ordförande von der Leyen hävdade att kommissionen hade intagit en meritbaserad inställning till de tre ansökningarna. De europeiska institutionerna hade alltid välkomnat "unga demokratier", från Västtyskland till Grekland, Spanien och Portugal till de postkommunistiska länderna.

Annons

I Europaparlamentet, där de flesta ledamöterna entusiastiskt har stött utvidgningen, predikade hon mest för kören. Men det lät som en klar uppgörelse att starta anslutningsprocessen när Europeiska rådet drar igång.

På uppdrag av det franska ordförandeskapet i EU sade Europaminister Clément Beaune att han hoppas och tror att kandidatstatus för Ukraina och Moldavien skulle komma överens i rådet. Georgien, tillade han, hade ännu inte uppfyllt vissa krav, inklusive frigivningen av politiska fångar.

Ett sådant samförstånd skulle innebära en förändring av den bråk om sanktioner mot Ryssland som dominerade det senaste mötet i rådet. Clément Beaune sa att det nu handlade om att upprätthålla trycket med de sanktioner som regeringscheferna hade kommit överens om att införa.

Det största utrymmet för disharmoni kommer troligen att finnas i sessionen med ledare på västra Balkan innan huvudrådet drar igång. President von der Leyen sa att hon ville få alla sex länder i regionen på vägen mot medlemskap. Men med deras ansökningar avstannade i olika skeden, har det funnits tvivel om att de ens alla kommer att dyka upp till mötet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend