Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

President Metsola: "En möjlighet att förvandla Ukraina"  

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola (avbildad) talade till Ukrainas Verkhovna Rada som en del av landets Statehood Day-firande.

Käre president Zelenskyy,

Kära president Nauseda,

Bäste talman Stefanchuk,

Kära medlemmar av Verkhovna Rada,

Tack för att du har mig här idag. Det är ett privilegium, men ännu viktigare är det ett ansvar för mig som Europaparlamentets talman att återigen få äran att tala till Verkhovna Rada på denna viktiga dag.

Den ukrainska statens dag är alltid viktig men i år har jubileet fått en allt viktigare innebörd. Hela Europa firar denna dag med dig. I solidaritet. I vänskap och i ett band som européer som jag hoppas kommer att formaliseras snart.

Annons

Idag firar vi inte bara grunderna för ukrainskt statsskap, utan också modet, beslutsamheten och beslutsamheten hos alla ukrainare som kämpar för att bevara Ukrainas statskap och dess territoriella integritet. För alla som har dött och som fortfarande ger sina liv.

Dagen är symbolisk inte bara för Ukraina och för ukrainare utan för hela Europa. Det är dagen då vi bekräftar vårt engagemang för Ukraina som en europeisk nation. Som en nation fri att göra sina egna val. Fri att välja sitt eget öde. Fri och stolt över att stå upp för de värderingar som binder oss alla.

Putin vill ha en framtid – där historien kan skrivas om, där det finns inflytandesfärer, järnridåerna dras för stängda, där makt är rätt och där personlig frihet och värdighet förnekas. Med sina handlingar är det tydligt att Ryssland vill ha en återgång till ett förflutet som vi hade överlämnat till historieböckerna. Ett förflutet där Europas geografiska integritet och Europas frihet att välja med vem man vill samarbeta och hur man integrerar ifrågasätts. För honom är den verkliga fienden demokrati, frihet och sanning. Vårt sätt att leva ses som ett hot mot envälde. Det är det som står på spel.

Det är ett förflutet som vi aldrig kan återvända till. Vi kommer aldrig att acceptera invasionen av ett fredligt och oberoende europeiskt land som Ukraina.

Vi kommer aldrig att blunda för de grymheter och brott som Ryssland har begått på ukrainsk mark. Det som hände i Irpin, i Bucha, i Mariupol, i så många andra städer.

Vi kommer aldrig att glömma att över sex miljoner ukrainare tvingades fly landet och ytterligare åtta miljoner har fördrivits internt.

Och vi kommer alltid att minnas ukrainares mod, trots, motstånd, ert motstånd, som kämpade genom smärta och sorg för att inspirera världen.

Vänner, kära kollegor, låt mig säga att vi är med er och vi kommer att vara med er när vi börjar bygga om och göra nytt igen.

På denna viktiga dag för det oberoende och suveräna Ukraina vill jag försäkra er att Ukraina hör hemma hos oss. Med nationer som värnar om värdena frihet, oberoende, demokrati, rättsstatsprincipen, respekten för mänskliga rättigheter.

Din plats, som redan befästs av storprins Volodymyr den store, är bland de europeiska nationerna.

Och nu är facklan i dina händer för att ta den vidare.

Hos oss är du bland jämlikar, bland vänner. Vi kommer att stå vid Ukrainas sida i tider av tragedi som i tider av välstånd.

Det här är inte bara ord.

Att ge Ukraina kandidatstatus den 23 juni bekräftar vårt åtagande att gå sida vid sida mot ditt fullständiga medlemskap i Europeiska unionen. Det kanske inte är en lätt väg, men Europaparlamentet, din starkaste förespråkare, finns där för dig för att hjälpa dig på varje steg på vägen. Vi är redo att tillhandahålla expertis och råd för att stärka din parlamentariska demokrati. Vi kommer också att fortsätta att stödja Verkhovna Rada med all hjälp du kan behöva för att fungera smidigt under dessa mycket svåra omständigheter och med all hjälp som behövs för att bekämpa konsekvenserna av Rysslands krig i Ukraina.

På Europaparlamentets vägnar försäkrar jag er att vi kommer att ägna alla tillgängliga resurser, energi och kunnande för att hjälpa Verkhovna Rada. Ett starkt parlament är avgörande för stabiliteten i varje demokrati.

Och vi kommer att gå längre.

När jag var där med er, vid Verkhovna Rada den 1 april, sa jag att vi tillsammans kommer att bygga upp Ukraina igen - varje stad och varje stad från Mariupol till Irpin, från Cherson till Charkiv.

Idag ska jag gå vidare. Detta är en möjlighet att förvandla Ukraina. Att bygga tillbaka bättre. Ett modernt Ukraina. Ett hållbart Ukraina. Ett motståndskraftigt Ukraina.

Ukraine Solidarity Trust Fund tillsammans med Ukrainas återuppbyggnadsplattform och Ukrainas återhämtningsplan är vår masterplan. Men vi vet också att Ukraina behöver resurser som kommer från olika källor - från internationella finansinstitut, men också från den privata sektorn och från frysta tillgångar. Du kan vara säker på att Europeiska unionen kommer att fortsätta att leta efter alla medel för att uppnå detta.

Europaparlamentet tillsammans med Verkhovna Rada kommer att fortsätta att noga följa samordningen av finanser och utgifter för hjälp och återuppbyggnad. I detta sammanhang är stärkandet av ukrainska statliga institutioner, som spelar en avgörande roll för att genomföra reformer som är förenliga med Ukrainas europeiska väg, avgörande.

Vänner, vi vet att ni och era medborgare inte bara kämpar för er egen frihet utan ni kämpar också för vår. Jag vet hur viktigt det är för resten av den demokratiska världen att fortsätta ge militärt stöd till Ukraina, och som jag lovade dig och president Zelenskyy den 1 april i Kiev, kommer jag och Europaparlamentet att fortsätta att göra allt som står i vår makt. att se det hända.

Käre president,

Kära talman,

Kära medlemmar,

Kära kolleger,

Kära vänner,

Tack för ditt engagemang för Europa.

Tack för dina extraordinära ansträngningar, för dina anmärkningsvärda uppoffringar och för dina personliga åtaganden för att upprätthålla en vision om en europeisk framtid för ditt land, mot alla odds.

Tack för att du ställer upp och visar världen.

Du kommer att segra.

Slava Ukraina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend