Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

EU:s regioner och städer svarar på ukrainarnas vädjan att hålla ljuset på i vinter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Medlemmar av European Alliance of Cities and Regions for the Reconstruction of Ukraine utfärdade följande uttalande om nödstöd till Ukraina. Efter det första politiska mötet med alliansen den 29 november antog medlemmar från både europeiska och ukrainska städer och regioner följande gemensamma syn på det akuta behovet av att bistå Ukraina genom att ge akut stöd.

"Europeiska alliansen av städer och regioner för återuppbyggnaden av Ukraina uppmanar nationella, regionala och lokala ledare att gå samman för att ge nödstöd till Ukrainas regioner och städer inför Rysslands att lämna ukrainare utan hem, värme, ljus och vatten detta. vinter.

"Rysslands systematiska försök att förstöra Ukrainas energi- och vatteninfrastruktur är ännu ett exempel på Rysslands uppenbara och grova brott mot internationell humanitär rätt. Rysslands försök att underkuva Ukraina genom att utlösa död och förstörelse över dess befolkning kommer inte att lyckas. Inte heller kommer dess försök att förstöra landet Europeiska värderingar som Ukraina kämpar för.

"Alliansens politiska ledning välkomnar varmt EU:s användning av sin civilskyddsmekanism för att säkra leveranser av ersättningselektricitetsgeneratorer och annan utrustning som nu akut behövs i Ukraina. Den välkomnar också EU:s senaste åtagande att förse Ukraina med stabil , regelbundet och förutsägbart ekonomiskt bistånd på totalt 18 miljarder euro, för att hjälpa Ukraina genom vintern. Tillsammans ger dessa steg viktiga resurser och en ram genom vilken europeiska städer och regioner kan hjälpa Ukrainas lokala och regionala förvaltningar att tillhandahålla de grundläggande tjänster som deras medborgare behöver.

"Återuppbyggnaden av Ukraina är inte en utmaning som börjar efter kriget, den måste börja nu. Medlemmar av alliansen – och de hundratals lokala och regionala myndigheter i EU och Ukraina som representeras av allianspartners – uppmanar det internationella samfundet att använda den kommande konferensen i Paris i december om stöd till Ukraina för att uppmärksamma omedelbara åtgärder som partnerna inom den offentliga och privata sektorn kan vidta. Dessa åtgärder bör samordnas, involvera alla myndighetsnivåer och stödja decentraliseringsprocessen i Ukraina – en process som har ökade avsevärt Ukrainas motståndskraft inför Rysslands erövrings- och förstörelsekrig."

Bakgrund

Du har nu möjlighet Europeiska alliansen av städer och regioner för återuppbyggnaden av Ukraina bildades i juni 2022 av föreningar och nätverk av lokala och regionala föreningar i Ukraina och Europeiska unionen, sammanförda av Europeiska regionkommittén. Alliansen bygger på principerna om: stöd för Ukrainas territoriella integritet och suveränitet; stöd för Ukrainas europeiska integration; bemyndigande av lokalt självstyre; en återuppbyggnadsstrategi som bygger på integrerad planering på kommunal och regional nivå; principerna i den europeiska stadgan för lokalt självstyre; utveckling och modernisering av landsbygden; förbättra god förvaltning; regional näringslivsutveckling och innovation.

Annons

De grundande partnerna i alliansen uppmuntrar enskilda städer och regioner, såväl som offentliga och privata partners, att gå med i alliansen. Information om alliansen finns på Europeiska regionkommitténs webbplats, som fungerar som sekretariat. Potentiella partners bör kontakta: [e-postskyddad]. EU:s lokala och regionala förvaltningar som vill donera eller säkra nödutrustning för ukrainska regioner och städer bör kontakta [e-postskyddad] för information om hur du kan hjälpa till.

Alliansens arbete samordnas nära med stödet till Ukraina av Europeiska unionen och med den framväxande samordningsmekanismen som utvecklas av det internationella samfundet. I juli, i Lugano, presenterade internationella givare, inklusive EU, sin strategiska vision och planer för både kort- och långsiktig återuppbyggnad. I oktober, i berlin, diskuterade ledarna för G7 ytterligare konkreta sätt att möta Ukrainas behov. Vid båda konferenserna erkändes och framhölls uttryckligen vikten av en nedifrån-och-upp-strategi för återuppbyggnaden och det direkta engagemanget från lokala och regionala nivåer. Nästa konferens, i Paris i december, förväntas fokusera på åtgärder för att stödja Ukraina genom vintern.

Mötet på politisk nivå Europeiska alliansen av städer och regioner för återuppbyggnaden av Ukraina som hölls den 29 november samlade medlemmar av alliansen med Europeiska kommissionen, Ukrainas regering och Tysklands och Frankrikes permanenta representationer i EU, som representerade värdländerna vid Berlin- och Pariskonferenserna om återhämtning, återuppbyggnad och modernisering av Ukraina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend